Híreink

Robotöszvér erdőtüzekhez

2024. február 14. 08:10

Adott egy távirányítású, lánctalpas erdészeti jármű farönkök, víztartályok, eszközök nehéz terepen történő szállítására. Valaki gondolt egyet, és a víztartály mellé szivattyút rakott, amihez tűzoltó tömlő csatlakoztatható. Ennyi az újdonság – de néha az egyszerű ötletek működnek a legjobban.


Korábban a „nagyok” is próbálkoztak ilyesmivel: a Rosenbauer RTE robotja, amelybe az osztrák gyártó természetesen minden tudását beletette; de ott van a Magirus Wolf R1-ese is, amelyről mi is írtunk. A Suffel GnbH máshonnan közelítette meg a kérdést: a szállítmányozástechnikával, logisztikával foglalkozó cég a SmartSkidder elnevezésű eszközt alapvetően erdészeti munkákra készítette, de piacra dobott hozzá tűzoltástechnikai kiegészítőt is.

Adott egy lánctalpas, száz méteres hatótávolságon belül távirányítható, viszonylag kompakt méretű szállítóeszköz, amely az eredeti elképzelések szerint az erdészeti társaságok málhagépeként teljesít szolgálatot. A lánctalpaknak köszönhetően nehéz terepen is boldogul; a lehajtható rámpa pedig egyfajta tolólapátként, vagy rakodókanálként is funkcionálhat.

Az erdőtüzes kiegészítő összességében nem bonyolult: egy víztartályról van szó (amelyet egyébként amúgy is kínálnak az erdészeti társaságok számára kiegészítőként, a frissen ültetett csemeték, az „újulat” öntözéséhez), a telepített szivattyúval és a csatlakozóval pedig az egész máris mobil tüzivíz-forrássá alakítható.

Vissza

Ezt a hírt eddig 305 látogató olvasta.