Híreink

Napelemes rendszerek – Mitől égnek a modulok?

2024. február 08. 07:48

A legtöbb a napelem a családi házak tetőszerkezetére kerül. Mekkorák ezek az elemek? Milyen súly terheli a tetőt? Mitől égnek a napelemes modulok? Mire kell számítani a tűzoltóknak tűz esetén? Melyek a tűzvizsgálatok fő megállapításai?


Mekkora egy napelemes rendszer súlya?

A napelem rendszer leglátványosabb és legnehezebb elemei a modulok. Ezek a napsugárzás energiáját feszültséggé alakítják, majd ezt a feszültséget továbbítják az inverter felé. Ezek a panelek a tetőhéjazat közelében vannak felfüggesztve panelenként kb. 3 kg-nyi acélszerkezet tartja a 17–20 kg közötti napelem modulokat, amelyek átlag 1,7 négyzetméteresek. 

Tíz–tizenhat panel esetén kb. 170–360 kg terheléssel kell számolni. Tűzterjedési szempontból fontos tényező, hogy a tetőszerkezet égésekor a lángok rejtve és gyorsan terjednek a panel alatt, miközben maga a panel is részt vesz az égésben, illetve önmagában is képes tüzet okozni.

 

Mitől égnek a modulok?

A fotovoltaikus rendszerek speciális elektromos rendszerek, amelyeknek a különféle alkatrészei polimertartalmuk miatt gyúlékonyak. A kristályos üvegfilm vastagrétegű modulokban (c-Si) a polimerek aránya 5–10%. Ez körülbelül 600–1200 g/m².

A tömeget főleg a beágyazó anyag (EVA beágyazó fólia) és a hátlap (PET / PVF) adja, de nem feledkezhetünk meg különféle ragasztó- és tömítőanyagokról, valamint szigetelőanyagokról, amelyeket a csatlakozódobozokba, csatlakozókábelekbe és csatlakozókba szerelnek be.

50 m²-es feltételezett modulfelület esetén (kb. 38 szabványos modul, kb. 9 kWp) akár 60 kg polimer is lehet csak a modulokban. A vezetékekben, csatlakozódobozokban vagy inverterekben van még néhány kg-nyi. Ezek a polimerek általában nagy mennyiségű hőt termelnek az égés során. A polietilén (PE) kicsit több hőt termel, mint a fűtőolaj (PE: 46 MJ / kg> fűtőolaj: 43 MJ / kg).

A 60 kg polimer égése 2 760 MJ hőt termel, ami olyan, mintha 64 kg fűtőolajat vagy 81 m3 földgázt égetnénk el.

 

A tűzvizsgálatok fő megállapítása, hogy

  • a PV modulok technológiájuktól és kialakításuktól függetlenül gyúlékonyak, és teljes tűz esetén önállóan tovább éghetnek;
  • az égő anyagok (fólia, olvadt üveg) néhány percen belül lecsepeghetnek;
  • az igénybevételtől függően az üvegtáblák néhány perc múlva összetörhetnek;
  • alacsonyabb polimertartalmuk miatt az üveg-üveg modulok kevesebb égéshőt és füstgázt fejlesztenek.

 

Mit tehet a tűzoltásvezető?

Az égő napelem modulok hője nagyrészt felfelé a szabadba áramlik, de a vizsgálatok szerint, minél kisebb a napelem modul és a tetőfelület közötti távolság, vagyis a légrés, annál nagyobb „kéményhatással” kell számolni. Vagyis

  • nagyobb lesz a tetőn lévő sérült terület hossza, és
  • a tetőben befelé a hőmérséklet emelkedése is nő, tehát befelé is intenzívebb tűzterjedéssel kell számolni. 

A tűzoltóknak ezekre a körülményekre és adottságokra felkészülve kell a beavatkozást megkezdeni egyrészt a tetőfelületen a felfelé és az oldalirányú terjedés megakadályozására koncentrálva, másrészt a padlástérből, ha lehetséges.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 625 látogató olvasta.