Híreink

Mit keres a tűzvédelem az újrahasznosításban?

2023. március 24. 09:01

A Németországi Dortmundban 2023. március 29-30. között rendezik a RECYCLING-TECHNIK kiállítást, ahol a Rosenbauer megelőző tűzvédelmi, azaz beépített tűzvédelmi megoldásait mutatja be. Kicsit utánajártunk a címbeli kérdésnek és kiderült, hogy nagyon sok tűzvédelmi problémát kell megoldani.


Nem gondoljuk, hogy minden tűzvédelmi szakembernek feltétlenül rohannia kell a Dortmundi Kiállítási Központba, de akik ebben az iparágban érintettek, feltétlenül látogassanak ki, mások számára pedig figyelemfelhívó lehet, hogy az újrahasznosítás gőzerővel robog előre és bizony komoly tűzvédelmi kihívásokkal kell számolni.

A tűzvédelem ugyanis fontos kérdés, különösen a hulladékgazdálkodásban, mert az újrahasznosító üzemekben keletkező tüzek pusztító következményekkel járhatnak. A nagy mennyiségű hulladékot általában hulladékbunkerekben, válogatóüzemekben és hulladék-újrahasznosító üzemekben tárolják és dolgozzák fel. A hulladékot szállító szállítószalagokon juttatják egyik helyről a másikba.

Ez több kockázatot is rejt magában:

  • Sok a gyúlékony anyag.
  • Fennáll az öngyulladás lehetősége.
  • A nagy mennyiség miatt nagy a tűzterhelés.

 

A Rosenbauer egyedi oltórendszerei

Ezen a RECYCLING-TECHNIK kiállításon a Rosenbauer innovatív megelőző tűzvédelmi koncepciókat mutat be a tűzvédelemben. A Rosenbauert klasszikus tűzoltó jármű gyártónak gondoljuk, de mint kiderült, nagyon aktív a beépített oltástechnika újszerű elemeinek kidolgozásában. Sőt, erre külön céget is alapított Rosenbauer Brandschutz GmbH néven. Hogy milyen területeken törtek előre innovatív megoldásaikkal, azt néhány példával illusztrálhatjuk – a veszélyesanyag-tárolástól a harcászathoz kapcsolódó peremterületekig széles a skála.


Teljesen automatikus vízágyú oltórendszer korai tűzérzékelő rendszerrel a csúcstechnológiás válogatórendszer védelmére

 

Festőkabin

Önálló CAFS oltórendszer a Liebherr festőműhely számára

 

Rekeszes italraktár

A Stiegl sörgyár italos rekeszeinek és csomagolóanyagainak védelme

 

Hajtómű tesztállás

Önálló CAFS ágyúoltórendszer védi az Eurofighter vadászgép hajtóművének tesztelőállását Laage-ban. (A németországi Laage-ben található a Luftwaffe Eurofighter kiképzőezrede, és az itt található tesztelőállás komoly kihívásokat támaszt tűzvédelmi szempontból, hiszen a biztonsági ellenőrzés során begyújtott hajtómű környezetében akár 800 °C-ig is emelkedhet a hőmérséklet, nem is beszélve az üzemanyaggal kapcsolatos kockázatokról.)

 

Hulladék-ártalmatlanító, hulladékkezelő központ

Tűzvédelmi berendezés a szállítás, utóaprítás és a tárolás érzékeny területeire

 

Hulladék-újrahasznosítás

Automata CAFS oltórendszer szikraérzékeléssel kombinálva az újrahasznosításhoz

 

Veszélyesanyag-tároló

Magasraktár védelme CAFS-oltótechnikával

 

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 477 látogató olvasta.