Híreink

Egyre nagyobb lesz a tűzoltó drónok jelentősége

2023. március 13. 08:44

Egy piaci előrejelzés szerint az autonóm tűzoltó drónok globális piacának értéke jelenleg több, mint 1,9 milliárd dollár, ami tíz éven belül több, mint 8,9 milliárd dollárra bővül. Az autonóm, vagyis emberi beavatkozás nélkül repülő, automatizált tűzoltó drónok jelenleg a globális dróneladások 12%-áért felelnek.


Egy USA székhelyű piaci elemző cég előrejelzése alapján az autonóm tűzoltó drónok egyre nagyobb helyet követelnek maguknak a tűzoltó technika területén: 2023-2033 között 16,7%-os összetett éves növekedési rátával kalkulálnak, vagyis a jelenlegi 1,9 millárd dollárról a piac majdnem eléri a 9 milliárd dolláros értéket.

 

A pénz az úr

Habár itt egy piaci elemző cég prognózisáról van szó, érdemes figyelembe venni, hogy a tűzoltótechnikai piac pénzügyi szempontból nem sokban különbözik a konzumerpiactól: a gyártók pénzből élnek, a befektetőket a pénz motiválja. Valószínűleg nem véletlen, hogy a Fotokite (amelynek drónjáról mi is írtunk) a 2019–2021 támogatási időszakban a Horizon támogatási program keretében 2,5 millió eurós támogatáshoz jutott hozzá, amelyből a saját, autonóm drónrendszerüket fejlesztik. A Fotokite-hoz hasonló, drónos kárhelyi áttekintésre szolgáló megoldások már csak azért is fontosak, mert kevés tűzoltó rendelkezik drónpilóta-kiképzéssel, és egy automatizált eszköz használata jóval egyszerűbb. A drónok feljuttatása és levegőben tartása automatikusan történik – a Fotokite megoldása fizikailag ki van pányvázva a felbocsátó „bölcsőhöz” –, a felülnézeti kép, legyen vizuális áttekintés vagy hőkép, tabletre, laptopra vagy akár okostelefonra továbbítható.

 

Személymentés

Nem csak ilyen irányok léteznek természetesen. Bár nem tartozik szigorúan a tűzoltó drónok területére, de könnyű belelátni a lehetőségeket a Fraunhofer FKIE (kommunikáció-, információfeldolgozás- és ergonómia-kutató intézet) projektjébe. A személymentő megoldás – amely például a törökországihoz hasonló katasztrófa esetén is jól használható lenne – lényege nem annyira a drón, mint inkább az ötlet, hogy a bajba jutottak ösztönösen ritmikus zajokkal – például ismétlődő segélykiáltásokkal, kopogtatással, dörömböléssel – próbálják meg magukra felhívni a figyelmet. A kutatók egy ilyen jellemző zajokból álló adatbázist mesterséges intelligenciával vizsgáltattak át, közös jellemzőket keresve a zajok között. Külön lépcsőfok volt a zavaró tényezők, például a drón állandó rotorzajának kiszűrése.

Az alkalmazás ígéretes eredményeket mutatott az elmúlt hónapokban elvégzett néhány terepi kísérlet során, amikor a "bajbajutottak" pontos helyzetét alig néhány másodperccel a hang felvétele után azonosította.

Vissza

Ezt a hírt eddig 545 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: