Híreink

Sprinklerek – Mi az RTI érték, a K tényező, a kioldási hőmérséklet?

2021. szeptember 23. 07:30

Hogyan jut el a víz a sprinklerig? Mitől függ, hogy mikor, milyen gyorsan és mennyi víz áramlik ki belőle? Hova helyezzük a sprinklert? A címben jelzett fogalmak alapvetően befolyásolják egy oltórendszer működését. Mivel nem foglalkozunk napi szinten beépített oltóberendezésekkel, néha érdemes az ismert dolgokra is rákérdezni.


Kiindulópont – szelepállomás

A vízellátó rendszerből az oltóvíz elosztóvezetéken keresztül éri el a riasztószelep állomásait. A tervezéskor meghatározott minden sprinklercsoportot egy szelepállomás lát el. A riasztószelep állomások alapvetően egy szelepből és egy áramlásmérőből állnak, amelyek bekapcsoláskor bezárják a sprinklercsoporton belüli elektromos kapcsolót, és így elektromos jelet bocsátanak ki. A riasztószelep állomáson belüli egyéb alkatrészek a nyomásfigyelést vagy a szárítórendszerek nedves és száraz területei közötti elválasztó funkciót szolgálják.

Egy sprinklercsoport lezárható a riasztószelep állomáson (pl. Sikeres oltás után, vagy ha szivárgás van a sprinklercsoporton belül). A sprinkler kioldásának riasztást kell generálnia, amelyet tűzriasztásként továbbítanak egy tűzjelző központon keresztül.

 

Üvegfiolák – Mikor nyitnak?

A riasztó szelepállomásokról a víz a sprinkler csőhálózaton keresztül jut el az egyes sprinklerfejekhez. Nedves rendszerekben a szórófejeket általában üvegfiolákkal zárják le. Ezeket egy bizonyos hőmérsékletre állítják, ezen a hőmérsékleten a fiolák eltörnek, és így nyitják az oltófúvókát.

Az üvegpalack színe mutatja, hogy milyen hőmérsékleten törik el és nyitja az oltófúvókát.

A fiolák színjelölései és kioldási hőmérsékletei

 

A szokásos a 68 ° C-os sprinkler (piros jelzéssel). Más kiváltó hőmérsékletek például az épületek különleges hőmérsékleti viszonyaiból adódnak. Alternatívaként alkalmanként bimetálokat vagy olvadó kötőelemeket használnak a sprinkler fúvókák nyitószerkezeteként.

 

RTI – reakciókészség

A sprinkler másik fontos jellemzője a reakciókészsége. Az RTI érték (Response Time Index) a sprinkler aktiválási sebességének dimenzió nélküli jellemző értékét jelöli: minél alacsonyabb ez az érték, annál gyorsabban aktiválódik a sprinkler.

  • Standard: RTI > 80, < 200 (mennyezet, szárazrendszer)
  • Különleges: RTI ≥ 50, ≤ 80 (minden területen használható)
  • Gyors: RTI < 50 (polc, mennyezet, üreges terek)

 

K – a víz kiáramlási sebessége

A sprinklereket a víz kiáramlási sebességét jellemző K-tényezőjük szerint is megkülönböztetik. Pl.: A K 80-as sprinkler:

= 80 l / perc teljesítményt nyújt 1 bar nyomáson és

= 113 l / perc teljesítményt 2 bar nyomáson.

A közös K értékek

  • 57,
  • 80,
  • 115 vagy
  • 160-360.

 

A sprinklerfejek elhelyezése

A sprinklerek elhelyezkedése a helyi körülményektől függően lehet:

  • Függő szórófejek (lefelé mutató; víz a fúvókán keresztül és a szórótárcsán keresztül áramlik).
  • Álló szórófejek (esernyős szórófejek; függőlegesen az elosztóvezetékre szerelvevállnak, felfelé mutatva; víz a fúvókán keresztül, a terelőlemezről (tányérról) lepattanva oszlik szét).
  • Oldalsó fali sprinkler (távolra szóró sprinkler; a falra szerelve, szórja be a védendő területet).
  • Rejtett sprinkler (tervezési okok miatt nem látható a sprinkler, amely tesztelt burkolat mögött van, ez a sprinkler bekapcsolásakor leválik).

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 2022 látogató olvasta.