Híreink

A homlokzati tűzterjedés szendvicspanelekkel – szakmai tapasztalatok

2021. szeptember 27. 07:30

Mikor termék, építményszerkezet, építési készlet? Az elmúlt másfél évben azok, akik követték szerzőnk írásait, átfogó ismertetőt kaptak a hőszigetelt szendvicspanelek homlokzatként történő beépítéséről. Különös tekintettel a nyílásos homlokzatokra, ahol homlokzati tűzterjedés követelmény is van. Ezúttal a tűzvédelmi tervezés és a gyakorlat lényegi szakmai tapasztalatait foglalja össze és rendszerezi szerzőnk.


Mi a szendvicspanel homlokzati szempontból?

  1. A hőszigetelt szendvicspanel elsősorban építőipari termék, melyet egy termékszabvány alapján állítanak elő, és hoznak forgalomba.
  2. Amikor a beépítésére kerül sor, akkor egy építményszerkezet része lesz.

Az OTSZ általában építményszerkezetekre állapít meg követelményt.  A szendvicspanelt meg lehet megfeleltetni a tűzvédelmi követelményeknek önmagában is, mint építményszerkezetet, de szükség lehet egy ún. építési készlet részeként történő alkalmazására is. Nyílásos homlokzat esetén ez a kettősség biztosan fennáll, hiszen a homlokzati tűzterjedés követelménye külön szab feltételeket

  • az éghető és
  • a nem éghető hőszigeteléssel készülő rendszerekre.

(Van egy harmadik opció is, amikor a panel egy beton vagy téglafal elé kerül előtét szerkezetként, és ilyenkor előfordul, hogy csak „egyszerű” homlokzatburkolatként van rá szükség.)

Ásványgyapotos panelek esetén a képlet egyszerűbb, mert a panel önmagában egy teljes homlokzati építményszerkezet funkciójával rendelkezik, így a homlokzati tűzterjedésre, a nem éghetőség miatt nincs követelmény. A tűzállósági határérték (EI) ezt kvázi helyettesíti. Azért számolni kell az olyan beépítési feltételekkel, mint a megfelelő orientáció, fesztáv és megfelelő számú rögzítőelem alkalmazása, bár ez nem az OTSZ soraiból, hanem az MSZ EN14509 termékszabványból és az abban hivatkozott tűzvédelmi szabványokból (pl. MSZ EN 13501 sorozat) olvasható ki.

Éghető, tehát PUR/PIR habos panelek esetén a homlokzati tűzterjedési határérték csak az MSZ 14800-6 szerinti vizsgálattal igazolható, így tűzállósági határértékkel nem helyettesíthető. Ezt a nemzeti vizsgálatot az építményszerkezetre vonatkozóan az ÉMI végzi. Ennek a rendszernek a szendvicspanel csak egyik alkotóeleme. A vizsgálat során – melyet felhasználva az ÉMI külön homlokzati tűzterjedést igazoló dokumentumot (NMÉ, TMI) készít –, a panel beépítéséhez olyan kiegészítő alkotóelemeket is alkalmaznak, melyek érdemben befolyásolhatják a vizsgálat eredményét. Ezek ebben az esetben a rendszer részei, ezért ekkor építési készletről beszélhetünk. A készlet elemeit az ÉMI dokumentum egyértelműen felsorolja.

ÉMI vizsgálat alapján állapítják meg a homlokzati tűzterjedési határértéket

 

Készletezzünk!

Az építési készlet egy gyártótól származó különböző építési termékek együttese, melyek a helyszínen kerülnek összeépítésre, de egyes teljesítményjellemzőit a gyártó a rendszerre egy dokumentummal igazolja.

  • A Kingspan IPN és QuadCore® hőszigetelő habos paneljeire 2019-ben Nemzeti Műszaki Értékelés (NMÉ) készült, mely az összes olyan szükséges alkotóelem műszaki jellemzőit tartalmazza, amelyekkel a homlokzati tűzterjedési határérték (Th) igazolható.
  • A Kingspan az NMÉ alapján jogosult egy olyan DoP-t, azaz teljesítménynyilatkozatot kiállítani, melyben a szendvicspanel, mint alkotóelem szerepel, és ott szerepelnek mellette homlokzati tűzterjedési szempontból szükséges rögzítést és a tűzgátló lezárást biztosító termékek is.
  • A Kingspan a minősítés jogosultjaként képes saját felelősségére a készlet homlokzati tűzterjedési teljesítményét igazolni.

Egyéb tűzvédelmi dokumentum, mint pl. a TMI, nem alkalmas arra, hogy az alapján a gyártó teljesítménynyilatkozatot adjon ki a homlokzati tűzterjedésre vonatkozóan. A TMI csupán a megfelelő alkalmazási feltételeket adja meg a vonatkozó magyarországi tűzvédelmi jogszabályok figyelembevételével, a tervezők számára.

Egy mintaként szolgáló teljesítménynyilatkozat ide kattintva tölthető le.

 

Tévedések vígjátéka

Tapasztalatunk szerint a tervezők és kivitelezők gyakran utólag jönnek rá, hogy nem tudnak megfelelő dokumentációt beszerezni, mert az MSZ EN14509 szabvány szerinti DoP-re nem lehet felvezetni a homlokzati tűzterjedési határértéket, hiszen ez a termékszabvány nem tartalmazza az MSZ14800-6 nemzeti szabványt, mint hivatalos referenciát.  Ha egy gyártó ezt megtenné, akkor a 305/2011-es Uniós CPR rendelet ellen vét. Ennek jogi következményei lehetnek, mely alapján akár a termék forgalomból történő kivonását is kezdeményezhetik.

Ha a homlokzati tűzterjedés biztosításához szükséges termékek beszerzése nem egy gyártótól történik, akkor a megrendelő még mindig kezdeményezheti a gyártónál, hogy igazolja, hogy a nem tőle vásárolt készlet elemei megfelelnek-e az ÉMI minősítésben szereplő minőségi és műszaki feltételeknek. Ha ez elfogadható, akkor a gyártó saját felelősségére kiadhatja az építési készletre vonatkozó DoP-t, melyen a Nemzeti Műszaki értékelés azonosítójának kell szerepelni, a műszaki előírás rovatban.

Amennyiben nem lehetséges gyártó által deklarált módon a tűzterjedési határértéket igazolni, akkor még egy lehetőség marad, a rögösebbik út: a tűzvédelmi szakértő igénybevétele, aki jogosult az 55/2013 (X.2.) BM rendelet alapján az építményszerkezetre vonatkozóan szakértői nyilatkozat elkészítésére.

 

Kiss Attila, műszaki vezető
Kingspan Kft., Újhartyán
e: attila.kiss@kingspan.com
w: www.kingspan.hu

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1546 látogató olvasta.