Híreink

Svájci bicska – tűzoltóság és milícia

2021. augusztus 13. 08:39

Hogyan működik a tűzoltóság a Svájcban? Alapvetően másként, mint az általunk jobban ismert Ausztriában és Németországban. Míg ezekben az országokban általános az önkéntes tűzoltóság, Svájcban csak néhány önkéntes tűzoltóság működik. Svájc tűzoltósága is olyan sokoldalú, mint a svájci zsebkés. Rendkívül fejlett, hatékony és a kötelezettségen alapul.


26 kanton – eltérő szervezés, azonos alapelvek  

Az alapelvek szintén a tűz- és a katasztrófavédelem a Svájci Tűzoltósági Koordinációs (FKS) központjában áll össze. Az FKS feladata a tűzoltóság valamennyi tagjának kiképzése, a célok meghatározása, azok végrehajtásának szabályozása, a tűzoltók biztosítása. Ezen kívül az FKS képviseli a tűzoltóságot a szövetségi kormánynál, és különféle szervezetekkel és szövetségekkel működik együtt, mindenekelőtt a Svájci Tűzoltók Egyesületével (SFV) és a Svájci Hivatásos Tűzoltóságok Szövetségével (VSBF).

Az összes kantoni tűzoltósági szövetség ernyőszervezeteként a Svájci Tűzoltó Egyesület képviseli a Svájci és a Liechtensteini Hercegség valamennyi tűzoltósági tagját.

De a föderalizmus nagyon hangsúlyos Svájc egyes kantonjaiban. Önállóan hoznak jogszabályokat és a tűzvédelmi rendszerért valamint a tűzoltók kiképzéséért is a kantonok felelősek, így országszerte különböző tűzoltósági koncepciók vannak. Amint említettük, a több, mint 8,5 millió lakos 26 kantonban él, amelyek nagy részében német a beszélt nyelv, de délen és nyugaton francia, olasz és rétoromán nyelvet is használnak.


Fotó: Feuerwehr Uster

 

Egyedülálló milíciarendszer

A sokszínűség ellenére az alapelvek egységesek, ez pedig egy svájci sajátosságra a milícia rendszerére épül. Itt magától értetődik, hogy az állampolgárok részmunkaidőben vagy önként vállalják a közösség védelmének feladatait. Ez vonatkozik a honvédelem iránti elkötelezettségre, de ez a fajta elkötelezettség magában foglalja a polgári védelmet és a tűzoltóságot is.

Így aztán alig van önkéntes tűzoltóság, mert a legtöbb kantonban kötelező a férfiak és nők szolgálata a tűzoltóknál. Összesen 80 921 aktív tag látja el milícia szolgálatát 1244 tűzoltósági szervezetnél – köztük van 16 hivatásos és 174 létesítményi tűzoltóság is. (2020-as adatok)

A katonaság és a tűzoltóság összefonódása nem csak egyedül a hasonló rangjelzésekben nyilvánvaló. De a szervezés abban is egyedülálló, hogy a tűzoltóságok nagyon gyorsan hozzáférnek a fegyveres erők országszerte elhelyezett logisztikai központjainak felszereléséhez és személyzetéhez. Ez magában foglalja a járműveket, felszereléseket és a helikopteres támogatást is.


Fotó: Kantonspolizei Zürich 

 

Önkormányzati feladat – Kantoni felügyelet

A tűzoltóság megszervezése elsősorban az önkormányzat feladata. Az utóbbi években azonban a helyi tűzoltóságokat sok esetben regionális szinten egyesítették. A cél a költségtakarékos, de mégis jobban felszerelt tűzoltóság létrehozása, amelynek helyi tűzoltói vannak az egyes falvakban. Tehát a települések védelme változatlan célkitűzés.


Fotó: Feuerwehr Volketswil

 

Az adott kanton kantoni tűzoltósági felügyelete ellenőrzi, hogy egy önkormányzat gondoskodik-e tűzoltóságáról. A kantoni tűzoltósági felügyelőség egyben az a testület is, amely szabályokat adhat ki, és az önkormányzatokat veszélyességi osztályba sorolja, amelyből a szükséges tűzoltóság nagysága levezethető.

A nagyvárosokban (több mint 100 000 lakosúak) vannak hivatásos tűzoltóságok, amelyek jobban képzettek, és speciális felszereléssel is rendelkeznek. A sűrű vasúthálózat egyik előnye a tűzoltó vonatok esetleges használata a vasútvonalak melletti tűz esetén.


Fotó: Feuerwehr Werdenberg Süd

A tűzoltókat 60%-ban az állami kantoni épületbiztosítás finanszírozza, amely viszont díjakat szed az épületek tulajdonosaitól, amelyeket az építési módszer szerint osztályoznak. A fennmaradó költségeket az önkormányzatok és büntetések fedezik (pl. téves riasztások esetén). Aki a törvényi kötelezettségének nem kíván eleget tenni, annak tűzoltósági pótdíjat (adót) kell fizetnie, amelynek összege az önkormányzattól és a kantontól függően változik.

A jelzésfogadó és irányító központokat általában a tűzoltóság és a rendőrség közösen működteti.

 

Önkéntes tűzoltóságok

Különösen Zürich kantonban, az utóbbi időben, egyre több önkéntes tűzoltóságot létesítettek, ahol a kantoni épületbiztosító új koncepciója az utóbbi években jelentősen megváltoztatta a tűzoltóságokat, de önkéntes tűzoltóságok alakultak Zug és Glarus kantonban is.

Zürichben a kantoni tűzoltóság létrehozott egy vezető beosztást, amely felügyeli a tűzoltóságot és felelős a kiképzésért. Az 1978-ban alkotott törvénnyel a tűzoltóság önkéntes jellege megalapozott. A kényszerű toborzás ezért csak nagyon különleges feltételek mellett történhet.

 

Bevetések 2020-ban

Összes riasztás 70 493, ebből Beépített tűzjelzőtől és lakosságtól érkezett téves jelzés 8766, ami az összes eset 23%-a.

Bevetés fajtája

Bevetések száma

Tűzoltás

13 475

 

Időjárással összefüggő események

8000

 

Közúti mentés

1180

 

Műszaki mentés

14 779

 

Olajbaleset

6358

 

Vegyi baleset

1393

 

Sugárvédelmi beavatkozás

14

 

Bevetés vasúti létesítményekben

315

 

Beépített tűzjelző téves jelzések

16 208

 

Egyéb bevetések

8766

 

Összes riasztás

70 493

 

 

 

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1510 látogató olvasta.