Híreink

Kéziszerszámok az erdő- és vegetációtűz ellen

2021. augusztus 10. 08:01

EU projekt keretében, KEHOP pályázat révén valósult meg egy, az Európai Unió Polgári Védelmi Mechanizmusa előírásainak megfelelő ún. „földi erdőtűzoltás járművekkel” modul. Ezen belül hazánkban még csak filmekből látott kéziszerszámokat szereztek be.


Nyolc erdőtűzoltó csoport

Magyarországon az erdő- és vegetációtűzzel leginkább érintett megyékben működő önkéntes mentőszervezetek állományát fejlesztik. A nyolc megyében modern, a hazai tűzoltásban eddig nem alkalmazott védőfelszerelésekkel és szakfelszerelésekkel gazdagodtak. Ezekben a megyékben 60-60 fős erdőtűzoltó csoportot hoznak létre. 48 önkéntes szervezet 200 speciális eszközt (Pulaski-fejsze, McLeod-gereblye, kombinált erdőtűzoltó szerszám), 360 speciális hátizsákot, 72 láncfűrészt, 80 puttonyfecskendőt kapott.

 

Speciális szerszámok és új taktikai elemek

Az új szerszámok olyan taktikai megoldásokat feltételeznek, amelyek a klímaváltozással szembeni új kihívásokra készítik fel a beavatkozókat. Ehhez az elsődleges képzésük is megtörténik. Az egyik ilyen fontos elem a nem éghető védősáv kialakítása. Ilyen képeket külföldi tudósításokban láthattunk, most az ehhez szükséges kéziszerszámok rendelkezésre állnak.

Az éghető anyagok eltávolításának, a védősáv kialakításának három alapeszköze:

1. A Pulaski-fejsze, amely egy hagyományos balta vágóél mellett a hátoldalán keresztirányú vágóéllel rendelkezik, így alkalmas talaj ásásra, fa, illetve gyökérzet aprítására.

2. A McLeod-gereblye egy erősített fogú gereblye, hátoldalán vágóéllel, amely a talajtakaró eltávolításában, megtisztításában nyújt segítséget, és a vékonyabb ágak, gyökerek aprítására is használható.

Pulaski-fejsze (balra) és McLeod-gereblye (jobbra)

3. A kombinált eszköz egy behajtható kerekített vágóéllel kialakított kapa, kihajtható kisméretű csákánnyal, ez sűríti egy ásólapát és egy kapa előnyeit, kiegészítve a talaj lazítására alkalmas kisméretű csákánnyal.        

Kombinált szerszám: be- és kihajtható kapa, kisméretű csákány

 

Toldi Péter tű. alezredes, k. főreferens
BM OKF Tűzoltósági Főosztály
Budapest

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1219 látogató olvasta.