Híreink

A homlokzati tűzterjedés szendvicspanelekkel – szakmai tapasztalatok és tévhitek

2021. október 25. 07:30

Tények és tévhitek a tűzvédelmi tervezés világából a szendvicspanelekről. Az elmúlt másfél évben azok, akik követték szerzőnk írásait, átfogó ismertetőt kaptak a hőszigetelt szendvicspanelek homlokzatként történő beépítéséről. Különös tekintettel a nyílásos homlokzatokra, ahol homlokzati tűzterjedés követelmény is van. Ezúttal a félreértésekből eredő tapasztalatokból ad ízelítőt és megfontolandó tanácsokat.


Tények és tévhitek – a panel nem hőszigetelés

Az OTSZ 24-26§-a, mely a homlokzati tűzterjedés elleni védelemmel foglalkozik, az építményszerkezeteket „külső térelhatároló fal burkolati, bevonati, vakolt hőszigetelő rendszere”-ként definiálja.  Sok tűzvédelmi leírásban találkozom olyan feltételezésekkel, melyek a panelt hőszigetelésként, burkolatként, bevonattal rendelkező hőszigetelő rendszer részeként azonosítják, és eszerint alkalmazzák az OTSZ szerinti beépítési feltételeket. Holott ez nincs így.

A panel önmagában képes térelhatároló funkció betöltésére, és van hőszigetelése és bevonata is, melyeket gyárilag egybeépítettek (magyarul falszerkezet).

  • Az előző cikkben említett módon, ásványgyapot töltettel a panel beépíthető, mint homlokzati tűzterjedés funkcióval rendelkező építményszerkezet, ha az előírt EI15/EI30/EI45 tűzállósági határértéket teljesíti.
  • Éghető habos hőszigetelésű panelek igazolt Th tűzterjedési határértékkel beépíthetők a vonatkozó, ÉMI által kiadott minősítés alapján. Ez a minősítés pontosan definiálja, hogy a panel és a további tűzvédelmi kiegészítők együttesen hogyan alkalmazhatók építményszerkezetként. Ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor a szerkezet megfelel.

Tűzvédelmi célú homlokzati sáv

Az egyik félreértelmezett alkalmazási feltétel a tűvédelmi célú homlokzati sáv fogalma. Ez egy olyan feltétel, amit akkor kellene alkalmazni, ha a „külső térelhatároló falon B-E tűzvédelmi osztályú … burkolat, bevonat és egyéb homlokzati vakolt hőszigetelő rendszer” [OTSZ 25§ 3.] van.

A szendvicspanel ezek egyikébe sem tartozik, mint az előbb kifejtettem. Ennek következményeként a homlokzati nyílás felett nem kell nem éghető A1-es hőszigetelő anyagra váltani, hiszen a panel homlokzati tűzterjedése minősítetten tudja enélkül is a Th=15, illetve TH=30 percet.

De csak az a panel használható egyáltalán homlokzati tűzterjedési határérték követelménnyel rendelkező falként, amely rendelkezik az oda előírt homlokzati tűzterjedési határértékű ÉMI minősítéssel.

Pontosabban fogalmazva a Kingspan által bevizsgáltatott szerkezetek ÉMI minősítésében az szerepel, hogy

  • az Kingspan IPN hőszigetelő maggal készült paneleknél a nyílások peremén körben nem éghető ásványgyapot hőszigetelést szükséges alkalmazni ilyen célból, de csak 2 cm vastagságban.
  • A Kingspan QuadCore hőszigeteléssel készülő paneljei esetén még erre a vékony sávra sincs szükség, mert a tűzteszt során enélkül is teljesítették a Th=30 perces követelmény szintet.

Tűzterjedés elleni gátak

Ezek a követelmények a szendvicspanelek homlokzati tűzterjedési minősítésébe nincsenek belefoglalva, de sok tűzvédelmi tervező mégis úgy vélelmezi, hogy egy IPN habos vagy QuadCore® hőszigeteléssel rendelkező szendvicspanel ennek a követelménynek is megfelel. Ez alapból tévedés! Mert két követelménynek együtt kell megfelelni:

  1. Az EI30-nak valószínűleg megfelel.
  2. Az A1-A2 tűzvédelmi osztály követelményének már nem.

Ez utóbbi azonban már nem teljesen igaz, hiszen az előző cikkemben bemutattam egy olyan megvalósult épületet, ahol egyedi eltérési engedély alapján, megfelelő tűzvédelmi ellentételezéssel lehetővé vált a tűzszakaszok határán B EI30 tűzállósággal rendelkező, QuadCore® hőszigetelésű szendvicspanelek alkalmazása.

Ezzel viszont már átevezünk egy olyan területre, ahol a homlokzati tűzterjedés gyakorlati példáit és a valós alkalmazási feltételeket lehet tárgyalni. Ez lenne a következő alkalommal megjelenő írásom célja, melyben összefoglalom az eddig a homlokzati tűzterjedés kapcsán összegyűlt gyakorlati beépítési tapasztalatainkat.

 

Kiss Attila, műszaki vezető
Kingspan Kft., Újhartyán
e: attila.kiss@kingspan.com
w: www.kingspan.hu

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1303 látogató olvasta.