Híreink

Mi ez? – Kármentő edény, mentesítő zuhany, palackhűtő állvány

2021. november 11. 09:17

Gondoltuk volna, hogy a dugólétra kármentő edényként, mentesítő zuhanyként vagy gázpalackhűtő állványként is tud szolgálni? Szerzőnk, Kirov Attila, a KOK tanára megmutatja, hogy a közismert dugólétrát is lehet sokoldalúan felhasználni. Bemutatja, hogy a dugólétra tagok speciális eszközök hiányában kiválóan alkalmasak a szokásos szereléseken túl például ilyen feladatokra is.


Dugólétra, mint vízgyűjtőhely esetleg kármentő edény

A dugólétra négy tagját úgy fektetjük le, hogy négyzet alapot formáljanak, majd a létra tagokat élére állítjuk, úgy hogy a létra tagok talprészei merőleges szögbe legyenek a kisebb terpeszű létravégekkel. A létravégeket átdugjuk a széles talprészek legalsó létrafoka alá a főtartók közé, egészen addig, amíg meg nem szorulnak.  Így egy önmagában megálló, négyzet alapú „karámot” kapunk. Ha ezt a karámot kibéleljük fóliával, vagy más vízhatlan anyaggal, el is készült a vízgyűjtőhelyünk, vagy mentesítő medencénk esetleg kármentő edényünk.

 

Dugólétra, mint járófelület vagy felületnövelő eszköz

A dugólétra tagok könnyű fém kialakításának köszönhetően könnyen szállíthatóak, csúsztathatóak és kis helyen is elférnek. Ebből is következik, hogy szükség esetén felületnövelő eszközként is használhatóak. Ilyen célú alkalmazásra szükség lehet jégről mentési feladatoknál, szemes, szálas takarmány halmáról történő mentésnél, iszapos, sáros területről való mentésnél és nehezen járható felületek áthidalásánál, járhatóvá tételénél.

Felületnövelő eszköznél a módszer a létra előrecsúsztatásával és ráfekvéssel fél, vagy teljes testtel történik, járófelület kialakításánál pedig az egyenetlen, vagy áthidalandó felületre fektetéssel és az azon való óvatos közlekedéssel történik.

 

Dugólétra használata felszívásos táplálásnál

A szűrőkosár megóvása érdekében, annak megfelelő működése biztosítására az iszapos, köves, enyhe lejtésű szabad vízfelületekbe célszerű a szívótömlőt rajta a lábszelepes szűrőkosárral nem közvetlen beengedni a vízbe, hanem egy esetleg kettő dugólétra tagra ráfektetve és lekötve. Ezt úgy célszerű végrehajtani, hogy a dugólétra tag pár fokkal túllógjon a szűrőkosáron és a rögzítést a kapocsrögzítésnél (rögzítéseknél) tömlőtartó kötéllel hajtsuk végre. Célja, hogy a létra a szűrőt emelje ki a vízfenékről, az ne fúródjon bele az iszapba.

 

Dugólétra, mint mentesítő zuhany állvány, vagy gázpalackhűtő állvány

A dugólétra tagokat a már ismert módon a keskenyebb és a szélesebb végével, egymással szembe fordítunk és kb. 45o-os szögbe szétnyitjuk. Szétnyitható létrát csinálunk belőle, majd a normál módon (a talpán) álló tag felső végét becsúsztatjuk a fejjel lefelé álló létratag főtartói közé. Az így keletkezett állványt tömlőtartó kötéllel vagy az összecsúsztatáshoz legközelebbi fokoknál, vagy a főtartók találkozásánál megkötjük. Az így elkészült állványra egy víznyomás nélküli „C” tömlőt felfűzünk és az egymásba csúsztatott létravégek előtti utolsó két létratag között visszahajtjuk, hogy a tömlő felülről lefelé lógjon. A „C” tömlő végére egy többcélú, modern sugárcsövet kapcsolunk, ami felülről lefelé lóg, mint egy zuhanyfej. Mielőtt a nyomást ráadnánk a tömlőre a sugárcsövet lefelé lógó helyzetben rögzíteni kell, úgy, hogy a sugárcső középen legyen és nyomás alatt is fix maradjon.

 

Kirov Attila tű. alez., szakcsoportvezető
KOK Tűzoltási és Mentési Szakcsoport

 

Szerkesztői adalék – lazán kapcsolódik:

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1189 látogató olvasta.