Híreink

Tudományos és gyakorlati megközelítések a Védelem 2021 októberi számában

2021. szeptember 22. 07:00

A Védelem 23 cikke a tudományos megközelítéssel hosszabb távú tendenciákra, míg a gyakorlati megoldások napjainkra fókuszálnak. Téves jelzések, EDIS, függőleges tűzterjedés, gázok éghetősége, Word Trade Center, klímaváltozás az egyik, tűzátjelzés, vázkitöltő fal, parkolók, lakosságvédelem, beavatkozás elősegítése, hárompontos biztonsági övek és sisakviselés, elektronikus naplók, quad, raktárak tűzvédelme a másik oldalon.


 

Tanulmány

Hernath Szabolcs Egy felületen a világ katasztrófa eseményei – EDIS I.

Az ötlet egyszerű: a világban bekövetkezett katasztrófákat a lehető leggyorsabban mutassuk be egy felületen. Most egy minden elemében megújított térképes, háttér információkkal szolgáló rendszer indul a világhálón az újabb nemzetközi megmérettetésre.

 

Jankus Bence Függőleges tűzterjedés homlokzatról tetőszerkezetre I.

Egy nemzetközileg is ritkaságszámba menő elemzést – a 2021. évi Dr. Balogh Imre emlékpályázaton különdíjat nyert pályamű összefoglalóját – teszünk közzé. Mint ismert a magastetős épületek esetén a tűzterjedés nem áll meg a homlokzat tetején. Gyakran előfordul, hogy a tűz a homlokzat elé lógó tetőszerkezetet elérve átterjed a homlokzatról a tetőre. Ennek a kevés figyelmet kapó tűzterjedési formának a vizsgálatát végezte el szerzőnk.

 

Fókuszban

Dr. Bérczi László, Kozma-Takács Barbara Téves jelzések felülvizsgálata – Mi változott 2018 óta?

A 2014-2018. közötti évek téves jelzéseiről átfogó felmérés készült. Ezek megfelelő kezelése, csökkentése érdekében az elmúlt két év (2019. 2020.) 17.627 beépített tűzjelzőtől érkezett téves jelzését vizsgálták meg a szakemberek. A cél, a korábban lapunkban is közölt, elemzésre építve a változások követése, következtetések levonása és javaslatok megfogalmazása.

 

Dr. Bérczi László, Kozma-Takács Barbara Beépített tűzjelző berendezések - téves jelzések megyénként és ágazatonként

A beépített tűzjelző berendezésekről 2019-2020-ban érkező téves jelzések területi adatainak elemzése sajátosan mutatja a megyék közötti eltéréseket. Ugyanakkor azt is jelzik az adatok, hogy az előző vizsgálat 2014-2018 közötti időszak adataihoz képest az ágazatokon belül jelentős átrendeződés következett be.

 

Dr. Bérczi László, Kozma-Takács Barbara Téves jelzések – Hol, mit intézkedett a hatóság?  

A 2014-2018. közötti évek téves jelzéseiről készült átfogó felmérés után, az elmúlt két év (2019. 2020.) vizsgálata során, a nemzetközi szakirodalomban is kiemelkedően komplex és részletes elemzésben a téves jelzésekre adott hatósági tevékenységet is nagyító alá vették. 

                    

Dr. Bérczi László, Kozma-Takács Barbara Hogyan lehet a téves jelzések számát csökkenteni?

A vizsgálat alap megállapítása szerint: Amennyiben a katasztrófavédelem nem megy a helyszínre, nincs információ a jelzés okáról. Milyen javaslatok születtek a téves tűzátjelzések számának csökkentése érdekében?

 

Megelőzés

Bónusz János Az éghető gőzökről, gázokról, az éghetőségről, az inertizálásról II.  

Mi az égés? Mit nevezünk oxidációnak? Mi a redox-rendszer? Hogyan viselkednek az anyagok hő hatására? Melyek képesek levegővel érintkezve vagy víz hatására lángra lobbanni? Hány éghető gáz és gőz van? Ezeket a kérdéseket helyezi új/régi meg[1]világításba szerzőnk.

 

Kovács Zoltán Tűzátjelzés – módosulás a védett ingatlanokban

Közel 10 éve folyamatosan gyűjtöttük és elemeztük a jelzések típusát, gyakoriságát, az átviteli útvonalak használatát és a jelzések utóéletét. A tapasztalatokat adjuk közre.

 

Szentesi Mária Gipszes építőlemezzel szerelt homlokzati vázkitöltő fal

A gipsz kiváló építőanyag, évezredek óta az építés egyik fontos alapanyaga. Tűzgátló tulajdonsága nem kérdőjelezhető meg. Elsősorban a szerelt gipszkarton szerkezetektől várható komoly tűzvédelmi teljesítmény, ezért ezek egyre nagyobb teret nyernek a modern építőiparban. Eddig azonban csak belső térben volt alkalmazható. Mi változott?

 

Lestyán Mária Tűznek ellenálló épületek és a fenntarthatósági célok VI. – Klímaváltozás

Fenntarthatósági célok, zöld intézkedések, klímaváltozás – a jövő generációinak életlehetőségei! Hogyan függenek össze tűzesetek hatásai a fenntarthatósági célokkal és a társadalmi, gazdasági érdekekkel? Milyen hatással lehetnek a klímaváltozásra? Mit mutatnak a tűzesetek? Mit tehetünk?

  

Gábor Szabolcs Új fejlesztés – Hilti CFS-F FX tűzvédelmi hab

A hazai építőipari gyakorlat a „kivitelezési hatékonyság” jegyében minden helyzetben képes a PUR habot alkalmazni, becsapva önmagát és legfőképpen a felhasználót, előidézve a tűzátterjedés veszélyét. Eközben a tűzgátló lezárásoknál óriási szükség van tűzvédelmi és kivitelezési szempontból is hatékony lezáró anyagra. Egy ilyen új fejlesztésű tűzvédelmi habot mutat be szerzőnk. 

 

Kristóf Sándor, Tábory-Kovács Henrietta Nyitott gépjármű parkolók aktív tűzvédelme

A gépjárművek száma, kora, az új járművek mérete nő. Ezzel együtt az egyes járművek tűzterhelése és a parkolókban a tűz átterjedésének veszélye is nő. Milyen körülmények segítik a gépjármű tűzesetek bekövetkezésének gyakoriságát? Milyen aktív védelmi megoldásokkal javítható a gépjármű parkolók tűzvédelme?

 

Vizsgálat

Temlin Norbert, Horváth Gergely Festékek égtek egy Soproni raktárcsarnokban – Veszélyben a lakókörnyezet?

Egy orvosi eszközöket gyártó cég soproni csarnokában 2021. március 24-én kora délután tűz keletkezett. A 2000 m2 alapterületű plusz 700 m2 beépített galériával, fémszerkezettel és szendvicspanel borítással rendelkező épületben jelentős mennyiségű műanyag alkatrész, gépek és különböző vegyszerek, mintegy 500 liter festék és hígító volt.

 

HFR – Mikor alkalmazható az ablak + motor kombináció?

Az épületek hő- és füstelvezetése egy rendszer; biztonságos működése életvédelmi alapvetés. Ez a rendszer pedig akkor működik jól, ha a füstre automatikusan nyílik. Időről időre felmerül a címben feltett kérdés a szakemberek körében is. Lássuk, mit mondanak a jogszabályok.

 

Tűzoltás-műszaki mentés

Kalocsa Márió Tűzoltói beavatkozás elősegítése vízforrások környezetében I.

A Dr. Balogh Imre emlékpályázat 2021. évi díjnyertes alkotásában szerzőnk a tűzoltás vízellátásának alapját adó tűzcsapok hozzáférhetőségével, a parkolási, jelölési megoldásokkal, az utcabútorokkal, növényzettel történő eltakarásokkal foglakozik. A meglévő parkolási, jelölési megoldásokat felülvizsgálta és arra törekedett, hogy a tűzoltási gyakorlatban is alkalmazhatóvá tegye azokat.

 

Biztonság

Hárompontos biztonsági övek a vonuló gépjárművekben

A tűzoltó biztonsága érdekében a riasztáskor a járműre szállva a védősisakját is köteles felvenni és abban vonulni. Közben ugyancsak a tűzoltó biztonság érdekében hárompontos biztonsági öveket szereltek az újabb vonuló tűzoltó gépjárművekbe. Javít vagy ront a biztonságon a kettő együttes használata? Mit tanulhatunk az autóversenyzőktől?

 

Kitekintés

Tűzoltósisak a járműben kötelező vagy nem? – Mit mond a német vizsgálat?

Romlik, vagy javul egy baleset esetén tűzoltó sisak viselőjének biztonsága egy vonuló tűzoltó járműben? Erre a kérdésre kereste a választ a német tűzoltóság szakértői csoportja. A csoport német kötelező balesetbiztosítási szövetség (DGUV) segítségével értékelte a különböző járműgyártók és más intézmények vizsgálatait.

 

História

Veres György Word Trade Center – 20 éves évforduló és tapasztalatok

A 20 éve, 2001. szeptember 11-én New York-ban történt tragédia során 2830 ember vesztette életét, akik közül 403 fő vészhelyzeti beavatkozó volt. A katasztrófa nem csak az ikertornyokat érintette, ezért szerzőnk több részes cikksorozatban tárja fel az épületegyüttes történetét és az azóta feltárt tűzvédelmi vizsgálatok tapasztalatait.

 

Ténykép

NFPA – Beépített oltóberendezések működése és hatékonysága

Az USA-ban 2010–2014 között 49 840 olyan tűz adatait vizsgálták meg, amelyekben voltak beépített sprinklerek. Az ezek tapasztalatait felhasználva készült összefoglaló jelentés elemezte a sprinklerek működését, hatékonyságát és a hatékonyságot gátló tényezőket. A főbb megállapításokat vesszük sorra.

 

Fórum

Új szintre lép az elektronikusan vezetett naplók terjedése

2020. január 22. óta folyamatosan növekszik az elektronikusan vezetett üzemeltetési naplók száma. A karbantartó vállalkozások felismerték a lehetőséget a digitalizációban és az üzemeltetők is egyre inkább elfogadják, sőt, kérik az elektronikusan hiteles pdf-alapú naplókat. A fiREG új, ingyenes moduljában az üzemeltetőket kapcsolják össze fiREGező partnereikkel, hogy a papír alapú naplók digitalizációja felgyorsulhasson.

 

Adorján Attila Innováció: Dräger HPS SafeGuard tűzoltó sisak

Az utóbbi néhány évben sorra dőlnek meg a mítoszok, ami a tűzoltásban résztvevőket illeti. A gyártók egyre-másra állnak elő olyan innovációkkal, amelyek a tűzoltásbiztonságot a komforttal állítják párba, mondván: úgy érjük el az elsőt, hogy ne mondjunk le a másodikról. Lássunk egy olyan tűzoltósisakot, amely ennek a gondolkodásnak kitűnő példája

 

Halmozódó tűzbiztonsági problémák a raktárakban – mi a megoldás?

A raktározási ágazat gyors ütemben változik, ami rendkívül nagy kihívások elé állítja a vállalatok tűzbiztonsággal foglalkozó szakértőit. Mi lehet a megoldás az egyre komplexebbé váló raktárak tűzbiztonsági tervezésére?

 

Technika

Nemecz Péter Új technikai eszköz segíti az önkéntes mentőszervezetek munkáját – Quad

45 db Polaris Quadot és ugyanennyi utánfutót kaptak 2020 év végén a mentőszervezetek. A kezelők képzése tanfolyami formában 2021 májusában zárult. Milyen koncepció mentén történt a fejlesztés? Beavatkozási lehetőségeiket, tűzoltás-technikai és műszaki paramétereiket ismerteti szerzőnk.

 

Az újsággal kapcsolatos előfizetési információk ide kattintva érhetők el.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1007 látogató olvasta.