Híreink

„Mini-Interschutz” Balatonföldváron

2021. szeptember 20. 08:38

Nyolcszáznegyvenöten vettek részt szeptember 18-án, a balatonföldvári Naro-kempingben tartott szakmai napon. Harminchat kiállító standjait és a szakmai bemutatókat fogadott be a rendezvény, miközben a kemping másik felében a Létesítményi Tűzoltóságok „Flórián kupa” Országos Tűzoltóversenye zajlott.


Szakmai tanulmány, régi kollégák találkozása, új kapcsolatok építése – ez volt a megkérdezettek véleménye a rendezvényről. Ehhez a jó idő is társult. A bemutatók körül érdeklődő tömegek alakultak ki, ennek ellenére a nagy területen mindenkinek bőven jutott hely, és az egymás után felkonferált eseményeket mindenki jól tudta követni.

Az esemény sztárja a Paksi Atomerőmű tűzoltóságának Renault Bronto Skylift FL60XR típusú, 60 méter munkamagasságú emelője volt, amelyet a vállalkozó kedvűek működés közben is tesztelhettek. Az 55 méterig emelkedő kosárból nem csak a kiállítás, de a tágabb környék is jó látható volt.

 

Bemutatók

Elsőként a színpadon a Defibrillátor Plusz Kft. szakértői csapata tartott szakmai bemutatót és gyakorlatot tartott „életmentés automata defibrillátorral” témában, amihez már kiképzett tűzoltók is csatlakoztak. Az általuk felajánlott díjjal egy egyesület komplett kiképzést kaphat.

Ezt követően új módon és új eszközökkel történő műszaki mentést láthattak közúti balesetnél a Weber Rescue (forgalmazó: Pirotext Kft.) újdonságaival. Az esemény színfoltja (szó szerint és átvitt értelemben is) a gépjármű alatt átbújtatott sárga „mobil konténer”, amellyel a közreműködő önkéntes tűzoltók azt mutatták be, hogyan oldható meg egy elektromos gépjármű oltás utáni hűtése viszonylag egyszerűen. Magáról a konténerről itt írtunk bővebben.

Ezek után ismét a színpadon volt a fókusz: a cseh GoodPro tűzoltó védőruhákat mutatták be a kollégák B-Safety Kft. közreműködésével. Erről előzetesben itt írtunk.

Némi szünet után a sátrak mögötti tűzoltási területre figyelt mindenki, amikor a Hesztia Kft. bemutatójában a KÖTÉL tűzoltói demonstrálták, hogyan lehet eloltani egy lángoló gépjárművet oltóanyag nélkül, mindössze a Bridgehill tűzoltó takaróval. Az oltási képek ne tévesszenek meg senkit: a tűzoltók, hogy a rendelkezésre álló időt jól kihasználják, az átforrósodott, de eloltott személygépkocsi „statisztálásával” ízelítőt adtak Rosenbauer technológiájával végrehajtott habbal oltásból is. Korábbi cikkeink a témában: a termék bemutatásáról, valamint az oltási tapasztalatokról.

Ezután újra színpad előtti térre összpontosult a figyelem, mivel az erdő- és vegetációtűz-oltás új módszereit és eszközeit mutatta be FEWE Biztonságtechnika Kft. Erről itt írtunk bővebben.

Majd egy újabb gépkocsi lett a megújított vágóeszközök prédája a SziFire Kft-nek és a szentendrei önkénteseknek köszönhetően, akik azt demonstrálták, milyen eszközökkel lehet egy gépjárműbe szorult sérültet biztonságosan kimenteni (pl. az ablakokat egybentartó fóliával, a fűrészes éleket biztonságosabbá tevő „csomagolóanyaggal”, hordággyal). A bemutató sztárjai természetesen a Holmatro akkumulátoros feszítő-vágó szerszámai voltak.

 

Közben a görgetegi önkéntes tűzoltóknak köszönhetően a kiállítás résztvevői több turnusban ebédet kaptak. 

 

A hazai kiállításhoz időzítve hozta el a Dräger Safety Hungária Kft. azt a bemutatóautót, ami a cég légzésvédelmi, bevetésfelügyeleti és védőfelszerelések terén az Interschutz-ra fejlesztett újdonságait tartalmazta. A térre kiguruló járművet nagy érdeklődés kísérte, ahogyan a személyi védőfelszereléseket bemutató kolléga demonstrációját is. A bemutató egyik eleméről, a Dräger HPS SafeGuard tűzoltó sisakról itt írtunk.

Ugyancsak nagy tömeg vette körül a Heros-Iveco Daily gépjárműfecskendő szakmai bemutatóját és a négy gépjárművel kivonuló cég standján is egész nap forogtak az érdeklődők (többek között a Heros-Mahindra gyorsbeavatkozót nézték az önkéntesek).

Újra a sátrak mögötti tűzoltási területre figyelt mindenki, amikor a siófoki tűzoltók segítségével a Dunamenti Csolnok Kft. szakembere mutatta be azt ICONOS tűzoltó tömlőt, amely 15 méter magas vízfüggönyt képezve képes megvédeni házat, erdőterületet. Erről a fejlesztésről itt írtunk korábban.

Majd a Proteng Hungary Kft. beépített tűzoltó berendezés- és oltópalack-bemutatója következett, amely gyakorlatilag pillanatok alatt eloltotta a tüzet.

A szakmai nap a végén a kiállítók által felajánlott tombolával zárult. Ízelítőül a nyeremények közül: tűzoltó védősisak, létra, 10-20-50 ezer forintos vásárlási utalvány, könyvek, védőeszközök, stb.

 

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1129 látogató olvasta.