Híreink

Víztakarékos erdő- és vegetációtűz-oltás eszközei tömlőszállító táskában

2021. szeptember 15. 07:49

Balatonföldváron oltási bemutatón láthatók a víztakarékos erdő- és vegetációtűz-oltás módszerei. A klímaváltozással a területek vízhiánya nő, az egységek által helyszínre szállított vízmennyiség pedig véges. Ezért a fecskendőről közvetlenül vagy osztón át szerelt sugarak esetén érdemes a kis keresztmetszetű, „D” nyomótömlőket alkalmazni kis teljesítményű, állítható sugárképű „D” jelű sugárcsövekkel.


Szállítás tömlőszállító táskában

A tömlőszállító táskáknak számtalan változata létezik manapság, köztük találunk olyat is, amely speciálisan erdő- és vegetációtűz oltásához lett kifejlesztve. A táskák alapvető előnye, hogy minden, a sugár szereléséhez szükséges elemet tartalmaznak, mint a „D” nyomótömlők, a sugárcső, illetve az áttétkapcsok. A másik előnyük, hogy felvéve kezeink szabadon maradnak, így az előre haladásban nem gátolnak és az alapvezeték szereléséhez szükséges eszközöket vagy egyéb kéziszerszámot is magunkkal tudjuk vinni. A meglévő táskák egy részének egyik nagy hátránya ezzel szemben, hogy a „D” tömlők speciális felszedését igénylik, tehát komolyabb előkészülettel jár (erre a káreset helyszínén sem időnk, sem eszközünk nem lesz), mintha a tömlőinket csak „csigába” kéne szednünk.

A táskákba összeszedett, előre elkészített tömlőszállító táskák óriási előnye, hogy egy 3-4 „D” tömlőből (amennyiben szükséges, az egyik „D” tömlőt helyettesíthetjük 1 db „C” tömlővel) álló sugár/sugarak megszereléséhez szükséges eszközöket tartalmazza.

Az erdőtüzes táskáknak egy kiváló példája a német Rescuetec cég által gyártott DIN 14800-18 szabványnak megfelelő táska.

  • A táska elülső oldalon két pánt található, csatokkal, melyekhez 1 db „C-DCD„ osztó csatlakoztatható.
  • A tetején 2 db kis és 1 db nagy zseb található, melyben pormaszkot, szemüveget tárolhatunk, illetve a nagy zsebben opcionálisan akár egy vizespalack is elhelyezhető.
  • A táskán található fényvisszaverő elemeknek köszönhetően a sötétben is jobb észrevehetőséget biztosít hordozója számára.
  • A tépőzárral ellátott felületére bármilyen azonosító elhelyezhető.
  • A zipzárak kialakításuknak köszönhetően akár tűzoltó védőkesztyűben történő kinyitást is lehetővé tesznek.
  • A táska 2 db nagyobb rekeszre osztható, melyekben 2-2 db 15 méter hosszú „D” tömlő és 1-1 db „D” sugárcső helyezhető el akár csigába, akár úgynevezett „harmonikába” felszedett állapotban. A két rekeszhez külön-külön is hozzáférhetünk, mivel a zipzárok kialakítása/elhelyezkedése ezt lehetővé teszi számunkra. A táska tartalmával így akár 2 db 30 méter hosszú sugarat tudunk szerelni osztónkra, mely egy 60 méter széles területet fog ez által lefedni.
  • A málházott „D” sugárcsövek teljesítménye 80 liter/perc 5 baron. Állítható a sugárképünk, melynek köszönhetően nyitást követően szórt, illetve kötött sugár előállítására leszünk képesek, továbbá el tudjuk zárni a sugárcsövet.  Súlya mindössze 0,48 kg és egyszerű kialakítása miatt a sérülés és szerkezeti rongálódás esélye kicsi.
  • A táska vállpántjai szélességük miatt rendkívül kényelmessé teszik és megkönnyítik a táska hordozójának feladatát.
  • A táska Cordura anyagból készült, mely vízlepergető, ellenálló anyag, 47 x 41x 25 cm-es, kb. 45 liter térfogatú és 1,94 kg súlyú.
  • A táska méreteinél fogva könnyen le- és fel málházható, akár kifejezetten csak az avartüzes időszakban is és nem igényli a szer málhájának, málhaterének megváltoztatását.

 

 

Forgalmazó:


FeWe Biztonságtechnika Kft.
2360 Gyál, Gárdonyi Géza u. 80.

www.fewe.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 1078 látogató olvasta.