Híreink

Gázérzékelés a kereskedelmi és a közösségi épületekben

2022. október 27. 07:00

A legtöbb európai országban a kereskedelmi és a közösségi célú épületekre nincs érvényben a gázérzékeléssel összefüggő, szigorú szabályozás, ezért ezen a területen gyakran tapasztalhatók félreértések és hiányosságok. A helyes alkalmazás számos kihívást támaszt a tervezővel és a kivitelezővel szemben: sok esetben a gázérzékelők az épületfelügyeleti (BMS) vagy a tűz- és füstérzékelő rendszerektől függetlenül működnek, ami kezelésüket és karbantartásukat nehézkessé teszi. Az épületüzemeltetők és a tűzvédelmi tervezők számára azonban elérhető egy könnyű, rugalmas, jól skálázható megoldás is.


Veszélyes gázok okozta kockázatok az épületekben – iparban és közösségi felhasználásban

A gázérzékelés kiemelt fontosságú az olyan közösségi célú létesítményekben, mint amilyen például a kórházak, ahol a normál napi működés részét képezi az oxigén tárolása és felhasználása. Márpedig a nem megfelelő tárolás következtében kialakuló oxigénszivárgás komoly tűz- és robbanásveszélyt jelent.

Az ipari létesítményekben gyakran használnak gázokat – akár a termelési rendszerek működtetéséhez, akár hegesztéshez –, ráadásul az ilyen környezetben a por, víz és egyéb gázok nehezíthetik a gázérzékelést, hiszen károsíthatják az érzékelőket.

Szintén komoly kockázattal járhat a mélygarázsok üzemeltetése is. A kipufogógázokban jelen lévő szén-monoxid például színtelen és szagtalan; az LPG gázüzemű járművek esetleges szivárgása pedig robbanásveszélyt jelenthet.

 

Mik a kihívások?

Az érzékelőrendszerek kritikus fontosságúak a mérgező, tűz- vagy robbanásveszélyes gázok okozta kockázatok korai felismerésében. A gázérzékeléssel kapcsolatos szabályok azonban nem minden területre terjednek ki és nem is mindig elég következetesek ahhoz, hogy a munkavállalók és a lakosság biztonsága szavatolható legyen. Egyértelmű szabályozás hiányában az épület tűzvédelmi tervezőjére, üzemeltetőire és a tűzjelző telepítőkre hárul a megfelelő gázérzékelő rendszerek kialakítása. Ezért kritikus fontosságú a megfelelő partner kiválasztása, aki tanácsot adhat a rendszerek megtervezésével és konfigurálásával kapcsolatban.

Meglévő füst- és tűzérzékelő rendszerek mellett a gázérzékelő rendszerek kevésbé elterjedtek és ha jelen is vannak, általában függetlenek, így kezelésük, karbantartásuk nehézkessé válik, vagyis nő a nem megfelelő gázérzékelés kockázata. A szinergiák megvalósítása, az egyetlen integrált rendszerben gondolkodás segíthet a kockázatok átfogó kezelésében.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az ilyen épületek nem statikusak; a kórházak újabb szárnyakkal bővülhetnek, a könnyűipari létesítményekben megváltozhat a felhasznált gázok aránya, mennyisége és/vagy típusa. A korábbi rendszerek ezeket a változásokat nem képesek követni – ezért fontos egy modulárisan bővíthető rendszer, amellyel nem jelentenek problémát az ilyen módosítások.

 

A megfelelő gázérzékelő megoldások kiválasztása

A Honeywell jelenleg a következő megoldásokat kínálja kereskedelmi és közösségi célú épületekhez, ideértve a mélygarázsokat és a kórházakat is:

 

PARK

A PARK rendszer szén-monoxid-felügyeletet biztosít a mélygarázsok számára. Veszély esetén a rendszer hallható riasztással figyelmeztet mindenkit a veszélyes terület elhagyására, a beállított küszöbérték meghaladása esetén képes aktiválni a szellőztetőrendszert. Egy PARK2000 vezérlőközpont akár 32, legfeljebb két zónára osztott szén-monoxid-érzékelőt, míg a PARK5000 modell akár 80, legfeljebb öt zónára osztott szén-monoxid-érzékelőt képes kezelni.

 

NFG-8

A Notifier NFG-8 rendszer 4-20mA gázérzékelők segítségével felel meg a Biztonsági Integritás 1. szintjének (SIL) és jól illeszkedik a könnyűipari környezethez; három különböző küszöbérték-beállítás és több kimenet is elérhető. (Például a szellőzés, a veszélyjelző táblák és harmadik féltől származó BMS-eszközök vezérlése.)

 

AM4000G modell

Az AM4000G egy címezhető rendszer, amely egy egész épület igényeit képes kielégíteni, beleértve a mélygarázsokat is. Akár 396 érzékelő is csatlakoztatható az AM4000G-hez négy hurokban a megbízható kétvezetékes Fieldbus kommunikációval. Ezzel lehetővé válik számos eltérő veszélyhelyzet kezelése komplex ok-okozati forgatókönyvek alkalmazásával.

 

Főbb előnyök

 • Rugalmasság
  A Honeywell gázérzékelő megoldások a speciális alkalmazásokhoz használt kis rendszerektől a nagy, címezhető megoldásokig terjedhetnek, amelyek egy egész épület minden igényét lefedik. Működhetnek önálló gázérzékelő rendszerként, vagy integrálhatók más rendszerekkel, például épület automatikával vagy tűz- és füstérzékeléssel.
 • Megbízhatóság
  A Honeywell az épületek és parkolóházak gázérzékelő technológiájának globális szállítója. Több helyszínen, több iparági szereplővel történt együttműködés során szerzett tapasztalat teszi lehetővé az ügyfelek igényeinek megfelelő megoldások tervezését. A Honeywell megbízható gázérzékelő rendszereket kínál, amelyek konzisztens teljesítményt nyújtanak az elérhető legjobb technológia felhasználásával.
 • Tanúsított burkolat
  A Honeywell IP55 és ATEX besorolású burkolatokat is szállít. Az IP55 burkolatok tanúsítottak a por vagy a nedvesség behatolása ellen, míg az ATEX változatok robbanásveszélyes környezetben is használhatók, a terület egyedi igényeitől függően. Ezek a megoldások az alap szintű ipari alkalmazások igényeinek teljes spektrumát lefedik.
 • Mobil alkalmazás kalibráláshoz és karbantartáshoz
  A Honeywell mobilalkalmazása lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kalibrálást, programozási változtatásokat és karbantartást végezzenek az érzékelőkön. A felhasználóbarát alkalmazás időt takaríthat meg a karbantartók számára, különösen akkor, ha rendszeres rutin kísérleteket vagy speciális tevékenységeket végeznek.

 

Együttműködés egy technológiaszállítóval

Sok esetben a kereskedelmi és a közösségi épületek karbantartói nem rendelkeznek részletes ismeretekkel a gázérzékelő rendszerekről. Mindenképpen ajánlott olyan technológiai partnerrel közreműködni, aki ismeri és érti a működési környezetet és az ezekre vonatkozó szabályokat. Csak egy példa: a szén-monoxid-érzékelők akkor vannak megfelelően telepítve, ha kb. egy átlagos ember fejmagasságában helyezkednek el. Ennek oka, hogy a szén-monoxid sűrűsége hasonló a levegőéhez, nem halmozódik fel a padló vagy mennyezet közelében, ezért a koncentrációmérésnek ott kell történnie, ahol az emberek potenciálisan belélegezhetik a gázt.

Minden gázérzékelő idővel hajlamos a nullponteltolódásra (vagyis a driftre), veszítenek pontosságukból, ezért fontos a rendszeres ellenőrzés és kalibrálás. A szabályozások nem mindig fedik le a gázérzékelő rendszerek hosszú távú hatékonyságának e kritikus szempontjait. Ezért fontos, hogy a rendszer szállítója és telepítő partnerei rendelkezzenek a megfelelő műszaki szakértelemmel ahhoz, hogy megbízható és hatékony tanácsokat adhasson a karbantartási és kalibrálási ütemtervek kialakításához.

Renato Torres
EN-54 tűzjelzőrendszerek portfólióigazgató
Honeywell

 

Termékeinkkel kapcsolatos bővebb információkért kattintson ide!

További információkért forduljon kollégánkhoz:

Szalay Szilárd
Honeywell Kft. 1139 Budapest, Petneházy u. 2-4.
Mobil: +36 30 723 2709
Tel .: +36 1 451 4300
szilard.szalay@honeywell.com

Vissza

Ezt a hírt eddig 678 látogató olvasta.