Híreink

14 Tűzvédelmi Műszaki Irányelv változik az OTSZ tervezett hatálybalépésével

2021. december 06. 10:54

A várakozásoknak megfelelően döntött a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság az idei utolsó ülésén. Mind a 14 TvMI-t felülvizsgálják és módosítják az OTSZ tervezett bevezetésével kapcsolatban. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az idei évre tervezett HFR TvMI az év végén nem változik, hanem vele együtt módosul az összes többi, várhatóan áprilisban.


Amint az közismert, az Európai Unión belül az építésügyi és tűzvédelmi szabályozás alapvetően tagállami hatáskörbe tartozik, de az építési termékek jellemzőire és vizsgálati módszereire uniós szabványok vonatkoznak. Az építési termékek, mint az áruk szabad áramlására irányadó alapelv alá tartozó termékek miatt szükséges az OTSZ módosítás hatályba lépése előtt az un. notifikációs eljárás lefolytatása. Erre küldték ki az EU-ba a tervezett OTSZ-t, amelynek három hónapos határideje van.

A 2015-ös új szabályozási modell alapján a védelmi követelmények és a megoldások szétválasztása megtörtént, sőt, a jelenlegi OTSZ-hez képest további kb. 25%-os csökkenést hozott a megoldás-jellegű előírások csökkentésében a most kiküldött tervezet. Így egyértelmű, hogy ezek jelentős részének valamilyen formában meg kell jelennie a TvMI-k megoldásai között. Bár a bizottság, kellő óvatossággal, a 2022-es év feladataként szavazta meg a meglévő tizennégy Tűzvédelmi Műszaki Irányelv – az Országos Tűzvédelmi Szabályzat változása miatti – felülvizsgálatát és módosítását.

Mégis logikusnak tűnik, hogy erre most az említett 3 hónap és a kihirdetést követő idő áll rendelkezésre a TvMI-k átdolgozására. Ez nagyon feszített ütemet feltételez, ha az év végét is beleszámítjuk, amikor a „fű sem nő”.

Emlékeztetőül az átdolgozásra váró irányelvek:

  1. Tűzterjedés elleni védelem
  2. Kiürítés
  3. Hő és füst elleni védelem
  4. Tűzoltó egységek beavatkozási feltételeinek biztosítása
  5. Beépített tűzjelző berendezés tervezése, telepítése
  6. Beépített tűzoltó berendezések tervezése, telepítése
  7. Villamos berendezések, villámvédelem és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem
  8. Számítógépes tűz- és füstterjedési, valamint menekülési szimuláció
  9. Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv
  10. Szabadtéri rendezvények
  11. Építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői
  12. Ellenőrzés, felülvizsgálat és karbantartás
  13. Robbanás elleni védelem
  14. Kockázati osztályba sorolás

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1282 látogató olvasta.