Híreink

Díjazott múzeumi vezető, történész – dr. Berki Imre

2021. december 17. 07:30

A Belügyi Tudományos Tanács Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából a magas színvonalon végzett tudományszervező munka elismeréséül, kiváló tudományszervező munkájáért Szabó András-oklevelet adományozott dr. Berki Imrének, a Katasztrófavédelmi Múzeum igazgatójának. Meglepően sok minden történt a múzeumban az irányítása alatt, miközben a múzeum egy éve zárva van.


150 éves a Magyar Tűzoltóság

A hivatásos Magyar Tűzoltóság 150 éves jubileumának megünneplése kiemelkedően sok eseményt jelentett.  

E munka során elkészült:

  • A 150 éves a Magyar Tűzoltóság című vándorkiállítás, amely eljutott minden megyébe;
  • A szervezett tűzvédelem 150 éves magyarországi története című kötet;
  • A Gróf Széchenyi Ödön a reformer, akinek két hazája volt című magyar és török nyelvű kiadvány;
  • A Magyar Tűzoltó Szövetség 150 éves története című könyv;
  • A Belügyi Szemle tematikus különszáma;
  • Az évforduló tiszteletére kibocsátott alkalmi bélyegek, emlékpénz és emlékbankjegy.

 

Emlékbélyeg a 150 éves a szervezett magyar tűzoltóság tiszteletére

 

  • Elkészült és elérhetővé vált honlapukon a múzeumot bemutató virtuális séta.
  • Ugyancsak a múzeumi honlapon tették közzé a 10 éve történt a vörösiszap-katasztrófa, valamint a „Múlt, jelen, jövő a tűzoltásban” – irodalmi és gyermekrajz-kiállítás, illetve a 150 éves a Magyar Tűzoltóság című virtuális kiállításaikat.
  • Ahol a baj, ott a tűzoltó címmel, a BM OKF-fel közreműködésben ismeretterjesztő videó sorozat készült, amit a honlapon, valamint a közösségi oldalakon tettek elérhetővé.
  • Az FKI-val közösen készült el A 125 éves a fővárosi tűzoltóság központi laktanyája című film.

 

Tűzoltó skanzen – látványraktár

Régi álom vált valóra. Elkészült az újpesti Tűzoltó Skanzen, ahol méltó módon kerülnek bemutatásra muzeális tűzoltó gépjárműveink legszebb darabjai.

 

Tűzoltó Skanzen – kiállító tér

 

CTIF ülés Balatonföldváron

A 2020. év legfontosabb szakmai eseményét szervezték október 6–9 között a CTIF (Nemzetközi Tűzoltó Szövetség) Történeti, Dokumentációs és Múzeumi Bizottsága ülése Balatonföldváron. Az eseményen tizenöt ország nyolcvannégy szakembere vett részt.

A Katasztrófavédelem Központi Múzeuma elnyerte a CTIF Múzeumi minősítést.

 

Digitalizálás

A Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia Projekt keretében 200 műtárgyukról készült jó minőségű fénykép reprodukció, amit publikussá tettek az interneten is. 660 történelmi fényképfelvételt, valamint 6564 oldalnyi tűzoltóság-történeti dokumentumot, illetve folyóiratot digitalizáltak.

Az idei évben 5882 fotó és 586 kiadvány (könyv, folyóirat, katalógus stb.), illetve egyéb dokumentum lett digitalizálva, összesen 20.205 oldal.

 

Mindezek mellett költözés

Aki már költözött, tudja, mit jelent ez – de elképzelni sem tudja, mit jelent mindez egy múzeumban. A múzeum energetikai korszerűsítése miatt az idei fő feladat a múzeum épületének kiürítése a műtárgyak nyilvántartásba vétele és szakszerű raktározásának megoldása, valamint a munkaterület átadása volt. Emiatt nem fogadtak látogatókat.

Mi, hova kerül? Ennek érdekében bevezették a MúzeumDigitár QR kódos nyilvántartási programot. Ennek köszönhetően naprakészen nyilvántarthatóak a tárolóegységekbe becsomagolt tárgyak, valamint nyomon követhető a dobozok helye is.

2021. december 10-ig megtörtént a kiállítóterek burkolása, a világítási rendszer korszerűsítése.

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1194 látogató olvasta.