Híreink

EU PV Tudáshálózat – Mi a célja?

2021. december 16. 07:30

Az Uniós PV Tudáshálózat az Uniós Polgári Védelmi Mechanizmusról (UCPM) szóló jogszabály (1313/2013/EU) 2019-es módosításával jött létre. Célja a polgári védelmi/katasztrófavédelmi szereplők és a tudományos élet összekötése, a tapasztalatok, tudás és ötletek megosztása céljából. Mi történt a megalakítása óta?


Mi történt eddig?

Az látható, hogy a katasztrófahelyzetek száma és mérete nőtt. Ebből eredően a fő feladata támogatni az Uniót a katasztrófákra adott minél hatákonyabb válaszadásban, szem előtt tartva a folyamatosan és gyorsan változó katasztrófa kockázatokat. A szakértői tudásra jelentős összegeket fordítanak, pl. a képzési programok, szakértőcseré, gyakorlatok megrendezése, tematikus munkaműhelyek szervezése.

A Bizottság 2021-es munkaprogramja is jelentős pénzügyi forrást biztosított a programok (képzések, gyakorlatok megrendezése stb.) finanszírozására.

A 2020. októberében megtartott EU Polgári Védelmi Komitológia ülésen a résztvevők megállapodtak abban, hogy Előkészítő Munkacsoportot (PWG) hoznak létre a Tudáshálózat funkcióinak, szervezetének, irányítási struktúrájának kidolgozása érdekében.

  • Kialakították a Tudáshálózat irányítási struktúráját. Létre jött a KN Tanács (EU Bizottság+tagállami részvétellel) és a Titkárság (Bizottság részvétellel); alájuk tagozódnak be a munkacsoportok (pillér), amelyek felölelik az Uniós PV Mechanizmus kapacitásépítési, felkészültségi programjait és az alkalmazott tudományokat. A Tanács a Tudáshálózat stratégiai fóruma, amely iránymutatást nyújt a Bizottságnak és tanácsadói felügyeleti funkciókat lát el a Tudáshálózat tevékenységei felett. A KN Tanács jelent tevékenységéről.
  • A kapacitásfejlesztési pillérhez tartoznak a már létező UCPM programok, úgy mint:
  • UCPM képzési rendszer,
  • EU modul gyakorlatok,
  • EU szakértőcsere program,
  • UCPM megelőzési és felkészültségi program,
  • legjobb gyakorlatok és levont tanulságok program.
  • A tudományos pillér célja az alkalmazott tudományok és a tudományos szféra minél hatékonyabb bevonása a katasztrófa kockázatkezelés minden fázisába, a létező együttműködések fejlesztése. A tudományos pillér magját a DRMKC – Katasztrófa Kockázatkezelési Tudományos Központ fogja jelenteni.
  • Közösségépítés: a KN célja a már létező közösségek (bevethető szakértők, UCPM képzést végzett szakértők és oktatók, EU szakértőcsere program résztvevői, EU MODEX gyakorlatok közössége stb.) erősítése, összekapcsolása, valamint tematikus közösségek (katasztrófa kockázat/típus szerinti) léterhozása.

Mindezek megismertetése érdekében figyelemfelhívó kampányt indítottak idén júniusban.

A kampány tartalmazta

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1086 látogató olvasta.