Híreink

A NIST elérhetővé teszi a kaloriméter mérésének eredményeit – Fire Calorimetry Database (FCD)

2021. október 26. 07:30

Az Egyesült Államok Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézetének (NIST) Nemzeti Tűzvédelmi Kutatólaboratóriumában (NFRL) egy kaloriméterrel (NIST TN 2077 típus) mérik a hőt és az égéstermékeket 50 kW és 20 000 kW közötti tűzesetekben. Az NFRL most összeállította az elmúlt években végzett kísérletek eredményeit és egy szabadon hozzáférhető tűzkalorimetriai adatbázisban (FCD) közreadta.


Mint ismert, a tervezési tűzszcenáriókban a felszabaduló égési hő és az éghető anyagok égéstermékei központi szerepet játszanak. Ezek szakszerű alkalmazása komoly technológiai feltételeket és szakismeretet feltételez. A tűzvédelmi tervezés javítása érdekében az amerikai Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet (NIST) kalorimetrikus méréseinek eredményeit egy adatbázisban teszi elérhetővé.


2,3 MW famáglyák tüze (NIST)

Információforrásként szolgál a tipikus hőleadási sebességekről és az égéstermékekről. Az adatbázisban található tesztobjektumok többek között egyedi tárgyakat, teljesen berendezett helyiségeket és szabályozott tüzeket tartalmaznak.

National Institute of Standards and Technology (NIST)
www.nist.gov

 

Forrás:

[1] Brynt, Bryant, R. and Bundy, M. The NIST 20 MW Calorimetry Measurement System for Large-Fire Research, Technical Note (NIST TN) 2077, 2019; nvlpubs.nist.gov/nistpubs/TechnicalNotes/NIST.TN.2077.pdf

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1219 látogató olvasta.