Híreink

Fotovillamos modulok biztonságtechnikai minősítése

2021. október 19. 08:37

Bár látszólag nincs köze a tűzvédelemhez, mégis életbevágóan fontos a tűzvédelmi tervezőknek a hő-és füstelvezető szerkezetek telepítése miatt, a beavatkozó tűzoltóknak a fennálló veszélyek értékelése szempontjából. Ezért hívjuk fel a figyelmet a 2021. október 1-jétől magyar nyelven is elérhető (2018. október 1-jén közzétett) Fotovillamos (PV-) modulok biztonságtechnikai minősítése szabvány első két részére.


Az MSZ EN IEC 61730 szabványsorozat meghatározza a szabadtéri klimatikus viszonyok között tartósan működtetett, földi alkalmazású, fotovillamos (PV-) modulok IEC szerinti követelményeit. A szabványsorozat minden földi, síkfelületű modul, például kristályosszilikon-modul, valamint vékonyréteg-modul esetén alkalmazandó. Az érintett fotovillamos (PV-) modulok egyenfeszültsége legfeljebb 1500 V.

Az MSZ EN IEC 61730-1 a fotovillamos (PV-) modulok biztonságos villamos és mechanikai működéséhez szükséges alapvető kialakításának követelményeit ismerteti. Specifikus ismereteket közöl a mechanikai és környezeti igénybevételek által okozott villamos áramütés, tűzveszély és személyi sérülés megelőzésének értékeléséhez. A dokumentum a kialakítás kiegészítő követelményeire vonatkozik, és a kidolgozók szándéka szerint ezek a követelmények a legkisebbre csökkentik a fotovillamos (PV-) modulok nem rendeltetésszerű vagy szándékoltan rossz alkalmazását, valamint alkatrészeinek olyan meghibásodását, amelyek tüzet, villamos áramütést és személyi sérülést okozhatnak.

Az MSZ EN IEC 61730-2 azokat a vizsgálatokat sorolja fel, amelyek követelményeinek egy fotovillamos (PV-) modulnak a biztonság értékelése szempontjából kell megfelelnie.

A vizsgálatsorozatokat és a megfelelés kritériumait úgy tervezték, hogy kimutassák a fotovillamos (PV-) modulok külső vagy belső elemeinek lehetséges meghibásodásait, amelyek tűzveszélyt, áramütést és/vagy személyi sérülést okozhatnak. A szabvány meghatározza az alapvető biztonsági vizsgálatok követelményeit, valamint további olyan vizsgálatokat, amelyek a fotovillamos (PV-) modulok végső alkalmazásaitól függenek. A vizsgálatok csoportjai tartalmazzák

  • az általános ellenőrzést,
  • az áramütés kockázatának vizsgálatait, valamint
  • a tűzveszély, a mechanikai és a környezeti igénybevétel értékelését.

Az MSZ EN IEC 61730-2 a biztonság értékeléséhez csak az MSZ EN IEC 61730-1-gyel együtt alkalmazható.

Forrás: MSZT

2021. október

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1060 látogató olvasta.