Híreink

Villámárvíz az Őrségben

2021. október 13. 09:38

2021. szept. 29-én egy szokatlan villámárvíz okozott károkat Zalában, Bajánsenye, Őriszentpéter körzetében. Amennyire egy ilyen jelenség csak lokális lehet, ez annyira kisméretű volt, viszont helyben jelentős károkat okozott. A meteorológiai számítások szerint egy viszonylag kis területen 110 mm eső is leeshetett, amely a térségben elöntéseket, villámárvizet okozott.


2021. szeptember 29-én az ország nyugati részén, az Őrségben, Bajánsenye-Őriszentpéter térségében rendkívül hosszú életű zivatarcella alakult ki. A radarképeken 15:15 körül megjelenő cellából mintegy két óra alatt egy viszonylag kis területen 110 mm eső is leeshetett. Ezen a területen napjainkban a 650-800 mm közötti éves csapadék jellemző, így két óra alatt az éves mennyiség közel 14%-a hullott le, ez a térségben elöntéseket, villámárvizet okozott.

Figyelemre méltó, hogy a villámárvíz olyan térségben következett be, amelyet eddig nem soroltak villámárvíz kockázatosnak.

A szokatlan és veszélyes időjárási helyzet meteorológiai hátterének bemutatása a met.hu "Tanulmányok" rovatában olvasható.

https://www.met.hu/ismeret-tar/erdekessegek_tanulmanyok/index.php?id=3099

 

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 888 látogató olvasta.