Híreink

Sokba kerülhetnek a természeti katasztrófák – Mit jelent ez hazánkban?

2022. január 20. 14:42

Egy meteorológus éghajlatkutató cikke sorra veszi azokat a kritikus infrastrukturális elemeket, amelyek a világot és közte hazánkat is veszélyeztetik. Nálunk a gyarapodó viharok és a hidegben keletkező jégképződés a magasfeszültségű vezetékeket tartó oszlopokat és ezen keresztül a villamosenergiaellátó-rendszert veszélyezteti a leginkább. Milyen beavatkozási, ellátási és gazdasági vonatkozásokkal számolhatunk?


Az USA kormányzatának jelentése szerint a klímaváltozásban a legsúlyosabb fenyegetést 2021-ben a természeti katasztrófák fokozódása jelentette. A McKinsey tanácsadó cég éghajlatváltozás okozta fizikai kockázatokat felmérő elemzése öt csoportba sorolta a hatásokat:

  • élhetőség és munkaképesség,
  • élelmiszer rendszerek,
  • fizikai eszközök,
  • infrastrukturális szolgáltatások,
  • természeti tőke.

 

Az ipar, a közlekedés és az energiaszektor a leginkább érintett Európában

Egy Európát vizsgáló tanulmány szerint a hét legjelentősebb éghajlati szélsőségből származó várható éves károk költsége már jelenleg is évi 3,4 milliárd eurót tesz ki.

Ezek:

  • hőhullámok,
  • hidegbetörések,
  • aszályok,
  • erdőtüzek,
  • folyami és tengerparti árvizek,
  • szélviharok

A cikk szerint a kritikus infrastrukturális elemek egyike sincs biztonságban! Figyelmeztető, hogy mindegyik rendszerben van legalább egy súlyosan sérülékeny elem, ami komoly működési és ellátási zavarokhoz vezethet. Az EU gazdasági veszteségei az iparban, a közlekedésben és az energiaszektorban lehetnek a legnagyobbak. Magyarországon a magasfeszültségű vezetékeket tartó oszlopok kidőlése veszélyezteti a villamosenergiaellátó-rendszert.

Ennek katasztrófavédelmi vonatkozásairól a Védelem Tudomány 2019/3 és 2020/1. számában megjelent tanulmányok pontosan leírják a jelenséget.  

Eszerint a szélsőséges szeles események valószínűségének növekedésével tovább fokozódhat a rendszert érő terhelés és ez gyakran a tartóoszlopok szerkezetének károsodásához vezet. Jelentős veszélyeket hordoznak a tapadó csapadékkal (ónos eső, zúzmara, hó) és hirtelen nagy mennyiségben lezúduló esővel járó időjárási események. Ezt előidézhetik aszályos és meleg időszakok is, mert a kiszáradó talaj veszíthet teherbíró képességéből.

Tapadó hó kialakulása a vezetéken. A vezetékre ráhulló víztartalmú hó vízkomponense a szél által okozott párolgás miatt megfagy és egy erős jégalapot vagy jégvázat alkot, segítve a hó további tapadását és felhalmozódását.

Vízcseppek szétfröccsenése a vezetékeken. A szétfröccsenés következtében kialakuló túlhűlt vízpermet hatékonyabban tapad a közeli vezeték sodronyokra vagy a tartóoszlop sűrűbb vázszerkezetére. Ezek a terhek okozzák a vezetékszakadást, oszlopkidőlést és veszélyeztetik az áramellátást.

 

Az iparban az árvizek és a szélviharok, a közlekedésben hőhullámok (pl. sínek elhajlása, aszfalt olvadása) és az energiaszektorban lehetnek a legnagyobbak. 

Napjainkban a károk 44%-a folyami árvizekhez, 27%-a szélviharokhoz kapcsolódik, a jövőben azonban várhatóan az aszályok és hőhullámok aránya a jelenlegi 12%-os szintről erősen emelkedni fog és a szélsőségek okozta károk közel 90%-át teszik majd ki a század végére.

A jelentős hőmérséklet-emelkedés az atomerőművek hűtőrendszerének működésére is hatással van. Ezek a szélsőséges helyzetek hazánk atomenergia termelését is érintik, hiszen a levegő és az erőmű hűtővíz-rendszerének részét képező Duna vízhőmérsékletének emelkedése is meghatározza a Paksi Atomerőmű blokkjainak hatékonyságát. Az elmúlt években is előfordult, hogy a folyó alacsony vízállása és magas hőmérséklete miatt korlátozni kellett a termelést.

Irodalom:

Szabó Amanda Imola Nagyon drága és veszélyes lesz az európai infrastruktúrának a klímaváltozás

https://masfelfok.hu/2021/12/29/nagyon-draga-es-veszelyes-lesz-az-europai-infrastrukturanak-a-klimavaltozas/

Horváth Ákos, Simon André AZ ÁRAMSZOLGÁLTATÁST VESZÉLYEZTETŐ SZÉLSŐSÉGES TÉLI IDŐJÁRÁSI HELYZETEK

http://www.vedelemtudomany.hu/articles/06-horvath-simon.pdf

Horváth Ákos, Simon André AZ ÁRAMSZOLGÁLTATÁST VESZÉLYEZTETŐ SZÉLSŐSÉGES IDŐJÁRÁSI HELYZETEK – VIHARCIKLONOK

http://www.vedelemtudomany.hu/articles/08-horvath-simon.pdf

 


 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1053 látogató olvasta.