Híreink

„fiREG bírságmegelőzési garancia" elektronikusan vezetett üzemeltetési naplóra – Mit jelent mindez?

2022. január 24. 07:30

Elsőre kicsit gyanakodva olvastuk a fogalmat a fiREG megfelelőségi nyilatkozatában. Értettük is meg nem is. Mit jelent ez a "fiREG bírságmegelőzési garancia" elektronikusan vezetett üzemeltetési napló esetén? Tényleg kifizetik a bírságot? Valóban erre adnak garanciát? Hittük is meg nem is. Kérdésekkel ostromoltuk az illetékeseket.


Egy tűzvédelmi rendszert üzemeltetőnek és a karbantartójának az a fontos, hogy az elektronikusan vezetett naplók jogszerűek legyenek és a hatóság is elfogadja őket. Hogyan merül ez fel a gyakorlatban?

Valóban a vonatkozó jogszabályi környezet 2022. január 22-én már 2 éves, de minden újdonságnak idő kell. Az üzemeltetők az elmúlt hónapokban kezdik igazán felfedezni az EÜN előnyeit. - Kezdte Fekete Attila, fejlesztési vezető válaszát.

Ezekben a betűszavakban mi sem vagyunk túl jók. Mit jelent ez?

Igen, az EÜN, az elektronikus üzemeltetési napló rövidítése és büszkén mondhatom, ebben a rendszerben immár közel 1.5 millió elektronikus üzemeltetői és karbantartói bejegyzést tárolunk napjainkban.

Mik a leggyakoribb kérdések az üzemeltetők részéről? Hogy állnak az elektronikusan vezetett üzemeltetési naplóhoz az üzemeltetők?

A leggyakoribb kérdés egyértelműen a jogszerűségre vonatkozik. Ezt követi a megtérülés, valamint a jogosult személyek hozzáférhetősége.

Hogyan magyarázható el legkönnyebben a megoldás jogszerűsége?

Azt minden esetben megértik az üzemeltetők - válaszol Horváth Gábor, a fiREG szakmai vezetője -, hogy az EÜN célja: a papíralapú, már kiforrott dokumentálási követelmények papír nélkül, elektronikusan is hitelesek lehessenek. Ez azt jelenti, hogy óriási változásokat nem hoztak a jogszabályok, hanem a lehető legérthetőbb módon segítik áttérni a karbantartókat, üzemeltetőket a papírmentes dokumentálásra. A TvMI 4.5.5, azon belül is a 4.5.5.2 írja le a követelményeket, melyeknek a fiREG megfelel, valamint folyamatosan követi is a változásokat. Legutóbb éppen a 2021.07.15 TvMI változásokat vezettük át a rendszeren.  

Lehet ezt garantálni a felhasználók felé?

Igen és ezt kezdetek óta tesszük is, viszont a kérdés is azt mutatja, ennek kommunikációjára nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk. Jó hír ez összességében, hiszen az mindenképpen kiderült, hogy a karbantartók és az üzemeltetők számára is fontos a jogszabályoknak való megfelelés.

Jó, jó, ebbe a bírságtól való félelem is besegít, de mi a garancia?

Igen. A mi készítői felelősségünk, hogy nyilatkozzunk a követelmények betartásáról. A helyzet hasonló a számlázó programok évtizedek óta kialakult rendszeréhez: a NAV nem fog “megfelelő”-nek minősíteni egy számlázót sem, arról a készítő kell nyilatkozzon, hogy betartja a követelményeket. Ha probléma merülne fel, nyilván a készítőt is terhelheti felelősség adott esetben. Mi a https://fireg.hu/megfelelo oldalon bocsátottuk ki erre vonatkozó nyilatkozatunkat.

A kérdésben felmerült garanciára vonatkozóan az alábbi sor ad választ: “Amennyiben a fiREG-gel készített üzemeltetési napló formai követelményeinek hiánya miatt bírságolják meg előfizetőnket, miközben az ÁSZF-ben vállalt Felhasználói felelősségek-et betartotta, úgy a fiREG.hu Kft. megtéríti előfizetője számára a bírság összegét.” Azaz nyilvánvalóan nem felelhet egy szoftver az adattartalomért, de a végeredményként készült dokumentáció formai követelményeire kell garanciát vállaljon és ezt a fiREG megteszi.

Tehát az üzemeltetők nyugodtak lehetnek afelől, hogy a fiREG-gel készült elektronikusan vezetett napló megfelel a jogszabályoknak?

Igen és természetesen ezt folyamatosan biztosítjuk. Ha ebben bármi hiba lenne, érvénybe lép a fiREG bírságmegelőzési garanciája.

Éppen várható az OTSZ és a TvMI módosítása. Napra pontosan hogyan lehet garanciát vállalni?

Nem könnyű, de ez is a küldetésünk része, hogy a várható OTSz és TvMI módosításokat is figyelemmel kísérjük. A megjelenés és a hatálybalépés közötti időben pedig mindent elkövetünk, hogy a hatályba lépés napján készen álljon a módosításoknak megfelelő EÜN. A használóknak ezzel semmi dolguk nincs, ezt garanciával szavatoljuk is.

Üzemeltetőként ingyenesen, egy körben kérhet ajánlatot elektronikusan vezetett naplót szolgáltató karbantartóktól ezen a címen.

www.fireg.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 1239 látogató olvasta.