Híreink

Mi olvasható Védelem decemberi számában?

2021. november 24. 14:23

A fa újra reneszánszát éli. Fókuszban: Mit kell tudnunk a fa égéskésleltetéséről, hatékonyságáról, ellenőrzéséről, tartósságáról? Ezen kívül homlokzati tűzterjedés elméletben és tűzesetben, autóbusztüzek-, napelemek veszélyei, tanácsok hő- és füstelvezetéshez, alpintechnika és zárnyitás a gyakorlatban, az ikertornyok összeomlása. Újdonságok: egyéni védőeszközök, hőkamera, akkumulátor oltórendszer. Együtt 23 cikk, egy csokor szakirodalom.


 

Tanulmány

Hernath Szabolcs Egy felületen a világ katasztrófa eseményei – EDIS II.

Az ötlet egyszerű: a világban bekövetkezett katasztrófákat a lehető leggyorsabban mutassuk be egy felületen. Hogyan kerülnek az események a térképre? Milyen kiegészítő információkat kaphat a látogató? Milyen felhasználói szintek vannak? Hogyan becsli az események súlyosságát? Az első bevezető rész után szerzőnk ezekre a kérdésekre válaszol.

 

Jankus Bence Függőleges tűzterjedés homlokzatról tetőszerkezetre II. – Tűzterjedés vizsgálata szimulációval

A 2021. évi Dr. Balogh Imre emlékpályázaton különdíjat nyert pályamű összefoglalójának 2. részében a magastetős épület tűzterjedését vizsgálta szerzőnk számítógépes szimulációval. Megállapításait tesszük közzé. 

 

Fókuszban

A fa az építészetben újra reneszánszát éli. Mindez az éghetőségével, égésének késleltetésével kapcsolatos ismeretek újratanulását-, értelmezését is szükségessé teszi. A téma két kiváló hazai szakértőjét kértük fel a fa égéskésleltetésének bemutatására. Egy égéskésleltetési kézikönyvet ajánlunk olvasóink figyelmébe – elmélettől a vizsgálaton át a gyakorlatig.

Szitányiné Siklósi Magdolna Fa égéskésleltetés a kezdetektől a szabályozásig 

Szitányiné Siklósi Magdolna Az égéskésleltetéssel kapcsolatos első jogszabályi és szabvány előírások

Szitányiné Siklósi Magdolna Faszerkezetek égéskésleltetése – tűzzel szembeni viselkedése

Szitányiné Siklósi Magdolna Az égéskésleltetőszeres kezelés kivitelezése – Mit, mivel, hogyan?

Szitányiné Siklósi Magdolna Égéskésleltetővel kezelt faanyag karbantartása – Mikor, mivel, hogyan?

Mit tudnak a faanyagok, faalapú termékek? – Tűzzel szembeni viselkedési osztályaik

Parlagi Gáspárné Égéskésleltetés – hatékonyság és tartósság ellenőrzési lehetőségei

Parlagi Gáspárné Az égéskésleltető kezelés hatékonyságának, tartósságának időszakos ellenőrzése, karbantartás szükségessége

 

Megelőzés

Nagy Katalin Hő- és füstelvezetők a lakó- és műemléképület felújításához

A régi épületek felújításakor komoly kihívás a hő-és füstelvezető szerkezetek napjaink követelményeinek megfelelő kialakítása. A tűzvédelmi, hőtechnikai, teljesítményigazolási és szabvány követelményeknek is meg kell felelni. A látszólag nehéz megoldás mindezeknek termékszinten megfelelő, bevizsgált és igazolt hő-és füstelvezetővel könnyen teljesíthető.

 

Lestyán Mária Tűznek ellenálló épületek és a fenntarthatósági célok VII. – Műanyagok és elektromos autók

Az előző részekben részletesen bemutattuk az építészeti tűzvédelem és a fenntarthatóság kapcsolódási pontjait. Eddig nem foglalkoztunk azzal, amikor a használat és a használati tárgyak, járművek jelentenek megnövekedett tűzvédelmi kockázatot. Műanyagok és elektromos autók forradalma – avagy a tűzvédelem feláldozása az energiahatékonyság oltárán?

 

Vizsgálat

Nagy László Zoltán Társasházi homlokzati hőszigetelő rendszer égése I. – a tűz keletkezése 

Az iparosított technológiával készített társasházak utólagos hőszigetelése az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb épületkorszerűsítési feladatai közé tartozik. A lakóközösség és a társadalom részéről jogos igényként merül fel a hőszigetelés javítása. Szerzőnk a 2016. évi Újbudai panellakástűz vizsgálatát mutatja be.

 

Ozsvár Zoltán Autóbusztüzek I – Az égésnyomok elemzése   

Autóbusz üzemanyag tartályának tűzénél a gyors és nagy intenzitással égő szénhidrogén görbe az irányadó. Mit kell még figyelembe vennünk az égési energiamérlegben? Mi nehezíti a gyújtóforrás felkutatását a vizsgált járműben?  Miben segít a kormozódás és az átmelegedés, a fáradásos szakadás elemzése?

 

Tűzoltás-műszaki mentés

Kalocsa Márió Tűzoltói beavatkozás elősegítése vízforrások környezetében II.

A Dr. Balogh Imre emlékpályázat 2021. évi díjnyertes alkotásának második részében szerzőnk az utcabútorokkal, növényzettel történő eltakarásokkal foglakozik. A parkolóházak, mélygarázsok, töltőállomások, elektromos berendezések, a parkolás és a tűzoltók helyigényét mutatja be. A téma az utcán hevert, lehajolt, megvizsgálta és aranyat ért.

 

Kutatás

Balogi Bence, Papp Zsolt Gyakorlat egy fotovoltaikus erőműben – Milyen veszélyeket rejtenek a napelem panelek?

Hogyan készüljünk fel a fotovoltaikus erőművekben a műszaki meghibásodás miatti tűzesetekre? Milyen veszélyforrásokra számíthatunk? Ezt is vizsgálták gyakorlat során a BM OKF, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Magyar Villamos Művek Zrt. és az MVM Mátra Energia Zrt. szakemberei 2021.06.17-én a Mátrai Erőmű visontai telephelyén található napelem parkban.

 

Módszer

Mácsai Antal Alpintechnika a gyakorlatban – Baranyában

A hagyományos tűzoltó kötéltechnika mellett egyre nagyobb szerep jut az alpintechnikai felszereléseknek és az ilyen eszközökkel végzendő munkához szükséges tudásnak.  Mindez a beavatkozások hatékonyságát növelheti. A Baranya megyei tűzoltóságokon alkalmazott megoldásokat mutatja be szerzőnk.

 

Szűcs István Tibor Életmentés kíméletes zárnyitással – bevetéselemzés

Baranya megyében a beavatkozási statisztika szerint megduplázódott az életmentések száma. A megváltozott feltétekre reagálva döntöttek a kíméletesebb ajtónyitási módok alkalmazása mellett. A zárnyitó koffer eszközeinek használatáról számol be szerzőnk. 

 

Technika

Lippa János Új Rosenbauer egyéni védőeszközök és szakfelszerelések

A számtalan veszélynek kitett beavatkozó tűzoltó védelmére, a megjelenő új kihívásokra reagálva a Rosenbauer mérnökei a tűzoltók jelzései és javaslatai alapján továbbfejlesztették a védősisakot, a védőcsizmát, védőruháikat. A lítiumion ion akkumulátor fejlődése pedig a túlnyomásos szellőztetésben jelent új dimenziókat.

 

Új oltórendszer: merítés helyett oltás az akkumulátor belsejében

A Rosenbauer egy új, elektromos autók hajtására használt akkumulátorok oltását elvégző oltórendszerrel jelentkezett, amellyel csírájában fojtható el az elektromos autókra jellemző láncreakció-szerű égés.

 

Adorján Attila Dräger UCF FireVista – tűzoltósági feladatokra optimalizált hőkamera

Az új Dräger UCF FireVista egy megbízható, középkategóriás hőkamera, amely pehelysúlyú, rendkívül könnyen kezelhető és alacsonyabb ára miatt például a szűkebb büdzsével működő önkéntes tűzoltóságok számára is elérhető.

 

Ténykép

NFPA – Beépített oltóberendezések hatástalanságának fő okai

Az USA-ban 2010-2014 között 48 840 olyan tűz adatait vizsgálták meg, amelyekben voltak beépített sprinklerek. Ezek tapasztalatait felhasználva készült összefoglaló jelentés elemezte a sprinklerek működését, hatékonyságát és a hatékonyságot gátló tényezőket. Az előző rész után, most a meghibásodások fő okait mutatjuk be.

 

História

Veres György Word Trade Center 20001– Az ikertornyok összeomlása  

Döbbenten, élő közvetítésben néztük a képeket. Mi történt? Milyen erőfeszítéseket tettek a katasztrófa felszámolása során?

 

A Védelem 2022-es előfizetési információhoz kattintson ide.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1007 látogató olvasta.