Híreink

Nagy lítium-ionos tárolórendszerek megelőző és mentő tűzvédelme

2021. november 25. 07:30

A nagy lítiumion-tárolórendszerek széleskörű és egyben biztonságos használatának támogatása érdekében a német BVES (Szövetségi Energiatároló rendszerek Egyesülete) partnerszervezeteivel együttműködve kidolgozta az első tűzvédelmi irányelvet a nagy méretű lítiumion-tárolórendszerek tűzvédelméről.


A nagy méretű lítiumion-tárolórendszereket már világszerte széles körben alkalmazzák az iparban és az energetikai infrastruktúrában. A megújuló energiákra való növekvő átállással az energiatároló rendszerek jelentősége tovább nő. A tárhely hatékony felhasználását azonban jelenleg gyakran hátráltatják a technológiára és a kezelésre vonatkozó helytelen információk, valamint az eltérő engedélyezési követelmények.

Ezeket az ellentmondásokat szeretnék feloldani az útmutatóval. A dokumentum célja, hogy egységes tájékoztatást biztosítson

  • a tervezők, építtetők,
  • a tűzoltóságok és az egyéb beavatkozók
  • a biztonsági személyzet
  • a biztosítók és
  • a jóváhagyó, engedélyező szervek számára.

A kiadvány a veszélyekkel, szerkezeti, műszaki és szervezeti védelmi intézkedésekkel kapcsolatos aktuális, valamint a biztosítók kockázatértékelésére vonatkozó speciális információkra összpontosít. Ugyanakkor a tűzoltóságok számára ajánlásokat tartalmaz

  • az alkalmazható megfelelő oltóanyagokra és oltórendszerekre, valamint
  • a tüzek oltásának taktikájára.

Közreműködők:

  • Német Tűzoltó Szövetség, agbf Bund (a német hivatásos tűzoltóságok szövetségi munkacsoportja), GdV (Német biztosítók általános szövetsége), VdS Schadenverhütung GmbH, DGUV (Német kötelező balesetbiztosítók), BG ETEM (Energia Textil Elektro Szakmai Szövetség).

A „Nagy lítium-ionos tárolórendszerek megelőző és védekező tűzvédelme” című útmutató – német nyelven – ingyenesen letölthető erre a linkre kattintva (BVES.de / német nyelvű pdf).

 

Nyitókép: International Fire Protection

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 990 látogató olvasta.