Híreink

Gipszes építőlemezzel szerelt homlokzati vázkitöltő fal

2021. november 26. 07:30

A gipsz kiváló építőanyag, évezredek óta az építés egyik fontos alapanyaga. Tűzgátló tulajdonsága nem kérdőjelezhető meg. Elsősorban a szerelt gipszkarton szerkezetektől várható komoly tűzvédelmi teljesítmény, ezért ezek egyre nagyobb teret nyernek a modern építőiparban. Eddig azonban csak belső térben volt alkalmazható. Mi változott?


Kültérre – Glasroc X

A szerelt gipszkarton szerkezetek alkalmazásának előnye nem áll meg a tűzgátlásnál, hiszen ezek a rendszerek kiváló hanggátlók, továbbá a technológia rugalmassága és gyorsasága is komoly érv a szerelt szerkezet mellett. Hátrányaként alapvetően azt szokták felvetni, hogy az időjárás viszontagságainak nem áll ellen, azaz kizárólag belső térben alkalmazható. És ez igaz is. Volt. Mostanáig. 

Jó hír, hogy az utóbbi évek komoly fejlesztéseinek eredményeként ma már elérhető olyan gipsz alapú építőlemez, amely alkalmas arra, hogy szerelt homlokzati fal készüljön vele. Úgy hívják: Glasroc X. 

 A szerelt homlokzati vázkitöltő fal alapreceptje valójában nagyon egyszerű: végy egy szerelt falat, és tegyél rá homlokzatborítást! A probléma természetesen ennél összetettebb, hiszen a kültéri szerkezeteknél a tűz- és hanggátlás, valamint a mechanikai védelem mellett a statikai méretezés szükségessége, továbbá a hő- és páratechnika kérdése is felmerül. A szerkezet lelke mégis az az építőlemez, amely a homlokzat felületképzését, vagy még gyakrabban a homlokzati hőszigetelő rendszert fogadja. 


A szerelt falszerkezet rétegrendje 

 

Miben különbözik a Glasroc X a gipszkartonoktól? 

A normál gipszkartonoknál alkalmazott papírborítás helyett a felületébe üvegszálhálót ágyaznak, és a penész megtelepedését gátló impregnálást is kap. A kültéri alkalmazás miatt fontos, hogy rendkívül mérettartó legyen mind hőmérséklet, mind páraváltozás hatására. Ellenáll a csapadéknak, fagynak, napsütésnek, szélnek. Felülete közvetlenül vakolható, de természetesen homlokzati hőszigetelő rendszer fogadására is alkalmas. Vízfelvétele minimális. Tűzvédelmi osztálya: A1. 


Nyíláskialakítás szerelt vázkitöltő falban

 

Ugyanakkor tömege, vastagsága, darabolhatósága és szerelhetősége nagyjából megegyezik a gipszkartonoknál megszokottal.

Óriási előnye, hogy az illesztéseknél megfelelően tömített Glasroc X felület hónapokon keresztül csupaszon maradhat, azaz a vázkitöltő fal szerelése és a homlokzati hőszigetelő rendszer elkészítése között jelentős idő telhet el az építkezés folyamatainak igénye szerint.


ÉMI vizsgálat

 

A szerelt vázkitöltő falrendszerhez megfelelően méretezett és korrózióvédelemmel ellátott vázszerkezet szükséges, továbbá elengedhetetlen az energetikai, tűzvédelmi és hanggátlási előírásokat kielégítő rétegrend.

A Glasroc X homlokzati vázkitöltő falrendszer rétegrendjét a Magyarországon elérhető minőségi Saint-Gobain termékekből állítottuk össze, és az ÉMI-ben a beépítéshez szükséges összes vizsgálatot elvégeztettük.

 

Vizsgálati eredmények

 • Tűzgátlás: EI 60
 • Homlokzati tűzterjedés: Th = 45 perc
 • Hanggátlás: Rw = 53 dB
 • Hőátbocsátási tényező: U = 0,15 W/m2K

 

A bevizsgált rétegrend

 • Rigips RB 12,5 mm gipszkarton
 • Rigips Habito 12,5 mm gipszkarton
 • Isover Vario KM Duplex fólia
 • 140 mm horganyzott acél profilváz, benne 120 mm Isover Uniroll Plus hőszigetelés
 • Isover tetőfólia
 • Rigips Glasroc X 12,5 mm építőlemez
 • Webercol bond primer tapadóhíd
 • Webertherm M701 ragasztó
 • EPS 80 szigetelés (max. 20 cm) – a nyílások fölött min. 200 mm kőzetgyapot tűzvédelmi sávval, SRD-5 dübellel (6 db/m2) rögzítve
 • webertherm 145 g/m2 üvegszövet háló
 • 3,5 mm webertherm M701 ragasztó
 • Webertherm primer vékonyvakolat alapozó vakolat

 

Az ÉMI vizsgálatok alapján a szerelt szerkezetre legfeljebb 200 mm vastagságú EPS hőszigetelés kerülhet a nyílások feletti 200 mm magas kőzetgyapot tűzvédelmi célú sávval. A homlokzati hőszigetelés kőzetgyapottal is készíthető, ebben az esetben a hőszigetelést webertherm mineral ragasztóval kell a felületre rögzíteni. 

A Glasroc X rendszer nemcsak függőleges vázkitöltő falként, hanem például A1 tűzvédelmi osztályú kültéri álmennyezetként vagy attikafalként is szerelhető. A rétegrend összeállításában érdemes a rendszergyártó segítségét kérni.

 

Szentesi Mária építészmérnök
műszaki és rendszerfejlesztési vezető
Saint-Gobain Hungary Kft. 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 594 látogató olvasta.