Híreink

Hogyan és hol végezhetnek tűzvédelmi szakértői tevékenységet a hivatásos tűzoltók?

2008. szeptember 02.

A jogszabályok nem zárják ki, hogy a hivatásos tűzoltók tűzvédelmi szakértői tevékenységet végezzenek, azonban az előírások ezt a lehetőséget korlátozzák. Melyek ezek a korlátok és mely jogszabályokban találhatunk erre útmutatást?


Az, hogy mikor kell tűzvédelmi szakértőt igénybe venni azt az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról szóló 9/2008. (II.22.) ÖTM rendelet egyértelművé tette. Az OTSZ 5. rész I/1 fejezet 2. pont tervezési alapelvei értelmében, ahol tűzvédelmi szakhatóság igénybevétele szükséges az építési engedélyezési eljárás során, ott tűzvédelmi szakértőt kell bevonni a tűzvédelmi műleírás elkészítésébe. 
  • A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 1. § (2) bekezdés k) pontja értelmében szerzői jogi védelem alá tartozik az építészeti alkotás és annak terve, valamint az épületegyüttes, illetve a városépítészeti együttes terve.
  • A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. tv. (Hszt.) 65. § (4) bekezdése szerint nem kell engedélyeztetni a szolgálati időn kívül végzett tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, valamint a jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység folytatását.
  • A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 42. § (3) bekezdése szerint az eljárásban nem vehet részt ügyintézőként az, akitől nem várható az ügy tárgyilagos megítélése.
  • Azt, hogy ki jogosult tűzvédelmi szakértőként eljárni a tűzvédelmi szakértői tevékenység szabályairól szóló 6/2007. (III. 13.) ÖTM rendelet határozza meg. E rendelet 9. § (1) bekezdése kimondja, hogy a tűzvédelmi szakértő nem járhat el olyan ügyben, amely munkaköri feladataival összefügg.
 
Mindezen szabályok együttes értelmezéséből következik, hogy a hivatásos állomány tagja, illetve állományilletékes parancsnoka azon hivatásos önkormányzati tűzoltóság illetve megyei katasztrófavédelmi igazgatóság illetékességi területén, ahol szolgálatát teljesíti – a beosztásával összefüggő szakterületentűzvédelmi szakértőként nem járhat el, tűzvédelmi műleírás elkészítésében nem vehet részt.
 
Az persze más kérdés, hogy a felsoroltak szervezetük illetékességi területén kívül tűzvédelmi szakértőként bármely szakterületen jogosultak eljárni.
 
Ezek a szabályok – a munkavégzéssel járó egyéb jogviszony vonatkozásában is – az ADR ügyintézői és tanácsadói képzettséggel rendelkező hivatásos állományú tűzoltókra ill. polgári védelmi állományúakra is vonatkoztatható, s így irányadó lehet.
 
           
Felhívjuk az olvasók figyelmét, hogy a leírtak – a 6/2004. (III. 24.) AB határozat, valamint a 60/1992. (XI. 17.) AB határozat értelmében – nem tekinthetők jogi iránymutatásnak, állásfoglalásnak, kötelező erővel nem bírnak.
2008. 09. 02.

Vissza

Ezt a hírt eddig 3191 látogató olvasta.