Híreink

Tűzgyújtási tilalom és húsz quad

2022. július 06. 12:20

A nagy szárazság és a tűzesetek számának növekedése miatt, július 2-án, szombattól már az egész országra kiterjed a tűzgyújtási tilalom. Ennek értelmében szombattól tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. Közben – ezzel szoros összefüggésben – folytatódik az erdő- és vegetációtüzek hatékonyabb felszámolására való felkészülés.


Figyeljünk fokozottan a környezetünkre! Nem engedélyezett a parlag- és gazégetés ebben a fokozottan tűzveszélyes időszakban. Ahogy a hírekből tudhatjuk, a nagy hőségben a növényzet is szárazabb, könnyebben meggyulladhat – ezt mutatják a növekvő esetszámok.

Közben az időjárás-változással összefüggő tüzekre való felkészülés új megoldásokat is követel. A nagy gépjárműfecskendők helyett június 29-én és 30-án húsz önkéntes mentőszervezet vehetett át egy-egy quadot a hozzá tartozó utánfutóval. A beszerzés a KEHOP-1.6.0-15-2016-00021 azonosító számú, az EU Polgári Védelmi Komplex Modulok létrehozása elnevezésű projekt keretében valósult meg. Az átadott eszközöket több mint bruttó 146 millió 667 ezer forint vissza nem térítendő támogatásból szerezte be a katasztrófavédelem, a projekt teljes költségvetése 2 milliárd 300 millió forint.

A quadok elsősorban terepen történő felderítésre, illetve eszközök, berendezések szállítására alkalmasak. Gyorsak, jól bírják a nehéz terepviszonyokat, a nagyobb járművekkel megközelíthetetlen, fákkal, avarral borított területeken bajbajutottak mentésénél is alkalmazhatóak. Képesek szinte járhatatlan utakon való közlekedésre, be lehet jutni velük például elzárt településekre, és segítségükkel életet és vagyont lehet menteni.

Ezeket többnyire a Járási Mentőcsoportokban is dolgozó önkéntes tűzoltó egyesületek vették át. 

Vissza

Ezt a hírt eddig 880 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: