Híreink

Meteorológia és várható káresetek – Hol lesz viharos szél?

2022. február 02. 10:27

A káresetek jelentős része az időjárással függ össze. Vihar, nagy esőzés: műszaki mentés. Szárazság, magas hőmérséklet, szél: tűzesetek. Hogyan tájékozódhatunk a saját területünk várható, a tűzoltóság működését befolyásoló eseményekről? Ma, február 2-án jelentős szelet prognosztizált a meteorológiai szolgálat. Mit tudunk a honlapjukon lévő gazdag adatbázisból felhasználni?


Ma az északnyugatira forduló szelet a keleti, északkeleti megyék kivételével nagy területen kísérhetik viharos (általában 65-85 km/h-s) lökések. Főként az Észak-Dunántúlon, a Balaton térségében, különösen a záporos csapadékgócokban a déli, délutáni órákban 90 km/h-t meghaladó lökések is lehetnek.

Az alábbi képek az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjáról származnak.

 

A háromórás riasztási előrejelzés mutatja a szél által gyorsan elérhető területet. A sárga szín szerint a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t.

 


Az agrometeorológiai előrejelzésből (a permetezésre vonatkozó képből) a 10 órakor várható szélsebességek olvashatók le. 

 


A szerdára várható figyelmeztető előrejelzés mutatja a szél továbbterjedését. 

 


Az agrometeorológiai előrejelzés mutatja a talajnedvességet a felső 20 cm-es talajrétegben, amiből a vízhiány és a szárazság is leolvasható. 

 


Az utolsó képünkön látható adatok – ha nem kapunk jelentős csapadékot – a felmelegedéssel, a tavaszi időszakra sok vegetációtüzet feltételeznek. A kép azt mutatja, hogy a talajban 1 méteres mélységig mekkora a vízhiány.

Vissza

Ezt a hírt eddig 917 látogató olvasta.