Híreink

Európai fa – Trópusi tűzvédelmi tulajdonságokkal

2021. november 29. 07:30

A környezetvédelem, a természetközeli építkezés a fa újrafelfedezésével jár. Ugyanakkor tűzvédelemi szempontból az európai fafajok nem jeleskedtek. A Göttingeni Egyetem tudósai most a svájci Archroma céggel együttműködve dolgoztak ki egy olyan új módszert, amellyel az európai erdőkből származó ökológiai fából tűzálló építőanyagot lehet készíteni.


Az európai puha- és keményfafajokat eddig vagy kezelni lehetett úgy, hogy fizikai és biológiai tulajdonságaik a trópusi keményfákéhoz hasonlítsanak, vagy valamilyen tűzállóságot felmutassanak. Tűzvédelmi tulajdonságaik azonban a vízzel való ismételt érintkezés hatására gyakorlatilag eltűntek.

Így a fa a szigorodó tűzvédelmi előírások miatt általában nem használható fel az építőiparban építési-szerkezeti vagy burkolóelemként, mivel az ilyen fa kültéri használatra nem alkalmas.

A Göttingeni Egyetem tudósai képesek voltak javítani az Európában őshonos fafajták

  • méretstabilitását,
  • időjárás- és vízállóságát, valamint
  • a fapusztító gombákkal szembeni ellenálló képességét.

Mindezt a fa sejtfalának módosításával, kondenzációs gyantákkal végzett vákuumnyomásos impregnálással érték el. Magasabb hőmérsékleten ugyanis a gyanták reakcióba lépnek a cellulózszálakkal, és a trópusi fákhoz hasonló tulajdonságokat hoznak létre a fában. Az így módosított faanyag nem mérgező és felhasználható például

  • teraszok, kerti termékek,
  • bútorok,
  • ablakok, ajtók, lépcsők,
  • homlokzatburkolatok és
  • padlók készítéséhez.

 

Homlokzati elem lánghatás után – kezeletlen (balra) és kezelt (jobbra) Forrás: Lukas Emmerich

 

A kutatók a svájci, színező és speciális vegyszerekkel foglalkozó Archroma céggel közösen dolgozták ki és fejlesztették tovább ezt a technológiát. A kondenzációs gyantával és a textilszövetekhez kifejlesztett, nem mérgező égésgátlóval való kezelés kombinálásával történő famódosítással a trópusi fák mechanikai tulajdonságaival és megnövelt gombaállósággal rendelkező fát tudnak előállítani, amely kültéren is hosszútávon tűzálló.

Ezt a módszert az Archroma a jövőben világszerte forgalmazza.

 

Georg-August-Gettingeni Egyetem
Erdőtudományi és Erdőökológiai Kar / Fabiológiai és Faipari Termékek Tanszék
www.uni-goettingen.de

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1225 látogató olvasta.