Híreink

A „repülő kívánságlámpások” és a tűzvédelem

2009. április 14.

Ma már a családi és társadalmi események kellékévé váltak azok a kis lámpák, amelyek er-nyőjére jeles rendezvényekkor egy speciális tollal felírhatják kívánságaikat, majd a mécsesek meggyújtása után az égbe küldhetik a csillagok közé. A lámpás bambuszból, rizspapírból és egy speciális mécsesből áll, mely a meleg levegő hatására emelkedik fel a levegőbe - mérettől függően - 250-500 méter magasságba, néhány percig lebeg, majd amikor a mécses elég, leereszkedik a földre.


A legnagyobb átmérője közelít az egy méterhez. A működését a mécsesből feláramló hő segíti, mely miután megemeli a papírballont, felrepíti közel 500 méterre a csillagfényes éjszakába. „Első hallásra joggal gondolkodhatunk el a tűzveszélyességén, de egyáltalán nem kell megrémülni. Bizonyos szabályokat természetesen be kell tartanunk a használatánál, de ezek megtartásával biztonságosan használhatók. A fantasztikus látvány pedig egyedülállóvá tesz minden meghitt családi ünnepet.” – írja a kereskedelmi honlap bemutató anyaga.

Mi a helyzet szakmai szemmel?
 
Melyek azok a bizonyos szabályok, amelyeket be kell tartani? Nem is olyan egyszerű erre válaszolni. Az idézettnél többet nem is mond a bemutató anyag.
 
Az interneten is látható videó alapján egyértelműen megállapítható, hogy a kívánságlámpás felhasználása annak darabszámától függetlenül tűzveszélyes tevékenységnek minősül, így a 9/2008. (II.22.) ÖTM rendelet 5. rész . II. fejezet 4.3. pontja alapján a felhasználást csak előzetesen írásban meghatározott tűzvédelmi feltételek megtételével szabad végezni.
 
Ha a lámpások felhasználását nem saját tulajdonú ingatlan területén végzik, úgy a rendelet 4.5. pont alapján az írásban meghatározott tűzvédelmi feltételeket annak a létesítménynek a vezetőjével kell egyeztetni, ahol a tevékenységet végzik.
 
A repülő kívánságlámpás bambuszból, rizspapírból és egy speciális mécsesből áll, vagyis éghető anyagból készül.
 
 
A 9/2008. (II.22.) ÖTM rendelet 5. rész . II. fejezet 4.3. pontja alapján a tűzvédelmi feltételeket meg kell állapítani. A feltételeket az a személy állapítja meg, aki a tevékenység végzését elrendelte. (Gondoljunk bele egy buliban, esküvőn a „tevékenység elrendelésébe.)
Nos, ennek a személynek tisztában kell lennie:
  • az adott termék tűzvédelmi jellemzőivel,
  • veszélyességével,
  • a felhasználás helyszínén és
  • a környékén található tűzveszélyes tényezőkkel (száraz szalmabálák, éghető anyagú fedélhéjazatok),
hiszen a tűzvédelmi feltételeket csak így tudja felelősségteljesen megállapítani.
Figyelembe véve, hogy a lámpások 300-400 méter repülési magasságot is elérnek, a felhasználás során hirtelen megváltozhat a szélirány, továbbá előfordulhat ( a videó anyagban is látható), hogy a lámpás égve hullik vissza a földre, így a tűzvédelmi szempontból nem megfelelő felhasználás magas tűzkockázattal jár.

Vissza

Ezt a hírt eddig 2819 látogató olvasta.