Híreink

Gyújtóbombás drónokkal az erdőtüzek ellen

2023. április 13. 07:00

Erre a címre valószínűleg mindenki felkapja a fejét – ezúttal azonban még csak nem is túloztunk: egy USA-béli startup olyan megoldással kísérletezik, amelynek keretén belül drónok apró labdacsokat dobnak le bizonyos erdőrészekre, amelyek a megfelelőnek ítélt pontokon tüzet „csiholnak”.


Mi ez az egész? Erdőégetés erdőtűz ellen?

Rögtön az elején szögezzük le: nem fikcióról van szó, de nem is a startup vezetőinek ment el teljesen az esze. Az Egyesült Államokban a kontrollált erdőégetés bevett gyakorlat: az Erdészeti Hivatal leírása szerint az ütemezett („előírt”) égetés során egy szakértő csapat meghatározott időjárási körülmények között ellenőrzött, lokalizált erdőtüzet indít, tulajdonképpen egyfajta megújító égetésként. A leírás arra is kitér, hogy az ilyen tüzek csökkentik a szélsőséges erdőtüzeket tápláló anyagok mennyiségét és a kártevő rovarok számát, eltávolítják a nem kívánt, invazív fajokat, visszaforgatják a tápanyagokat a talajba (többek között).

Az előírt égetés az Észak-Amerikai kontinensen szó szerint évszázados hagyomány: a természetvédelmi területek fenntartásáért felelős National Park Service leírása szerint már az észak-amerikai indiánok is használták.

 

Hogy jönnek ide a drónok?

A nebraskai startup – az Erdészeti Hivatal által jelenleg is alkalmazott – megoldása értelemszerűen abban különbözik a hagyományos módszertől, hogy itt az emberi erőt váltják ki drónokkal. A drón által ledobott – a cég által csak sárkánytojásnak hívott – gyújtólabdacsok kálium-permanganát és etilénglikol keverésével alacsony intenzitású tüzet indítanak a megfelelő területeken.

Márpedig Nebraskában számos hegység, gyalogosan nehezen megközelíthető erdős terület van – a drónok pedig költséghatékony alternatívái lehetnek egy helikopternek, hiszen azonos költségen sokkal több alkalmazható, és a megfigyelésekhez jobban használhatók. Egy alig 23 kg-os drón a leírások szerint kb. 400 gyújtólabdacsot vihet magával, az applikációval vezérelhető „bombázás” pedig egészen precíz célbajuttatást tesz lehetővé. Erre pedig szükség is van: Új-Mexikó államban tavaly egy (hagyományos módon végrehajtott) kontrollált égetésből lett a terület évek óta legnagyobb erdőtüze.

 

Eközben Magyarországon

Hazánkban a drónokat egyelőre kizárólag megfigyelésre használják; tavaly ilyen eset volt például a pécsi, sajtót is bejárt tűzeset. 2022. augusztus 18-án, Pécs Patacsi városrészében a Mecsek oldalában elmúlt harminc évének legnagyobb tűzesete zajlott le. A nyári hőség és a Mecsek egészen új kihívásokat hoztak, amelyekre kreatív megoldásokat, köztük drónt alkalmazva reagáltak a tűzoltók.

2022. augusztus 18-án 14 óra 14 perckor érkezett a tűzjelzés. A pécsiek tudták, hogy tűzoltó járművekkel különösen nehezen megközelíthető területről van szó. A Mecsek oldalában az egykori szőlők és mezőgazdasági területek és az erdő között egyre több épület nőtt ki az elmúlt időben. Sokan ott is laktak a szűk dűlőutakkal szabdalt természeti környezetben. Volt olyan terület, amely még a dűlőkön keresztül sem volt megközelíthető. A kiérkező egységek látták, hogy a forró, száraz nyárban gyorsan terjed a tűz, a terület pedig, a domborzata miatt, nehezen belátható. A döntéshez gyors információra volt szükség – itt jöttek képbe a drónok.

 

Drónfelvétel a tűzről

Röptüzek, koronaégés nehezítette a helyeztet. A helyzet áttekintésére, a döntéshozatal támogatására a légi felderítést drónnal oldották meg. Ezzel sikerült a tűz kiterjedését és az égő ingatlanokat beazonosítani, a hatékony oltási irányokat maghatározni. A légi felderítés később is nagyon hasznosnak bizonyult. A következő napon, a területen, több helyen füstölést, az avar izzását, a fatuskók égését tapasztalták. A kritikus helyszínek beazonosítását hőkamerával ellátott drón bevetésével végezték, így pontosan behatárolható volt minden olyan terület, aminek a beáztatásával meg lehetett akadályozni a tűz újbóli felgyulladását.

 

A pécsi tűzoltás további egyedi megoldásairól a Védelem következő számában Szűcs István Tibor tű. alezredes részletes cikkben számol be.

Vissza

Ezt a hírt eddig 482 látogató olvasta.