Híreink

Gázpalackok: jelölései, méretei, biztonsági adatlapjai

2023. április 04. 08:40

A gázpalackokat biztonságtechnikai és információs célból különböző jelekkel látják el; ezekből az 1 literes palackoktól a palackkötegekig terjed a méretválaszték. Ráadásul veszélyes áruként a biztonsági adatlapjai is fontos információval szolgálnak. A Messer Hungarogáz Kft. által kidolgozott szakanyagokra és adatlapokra hívjuk fel a figyelmet.


Jelölések

  • veszélyes áru jelölő címke (termékjelölő címke): a veszélyes árukra ADR/RID által előírt termékjelölő címke a gáztöltet pontos megnevezésével és a palackos gáz szállítása és kezelése szempontjából fontos biztonsági előírásokkal és veszélytényezőkkel a palack vállrészén található. A gáztöltetre vonatkozóan elsődlegesen a termékjelölő címke szolgál iránymutatással.
  • színjelölés: a gáztöltetre jellemző színjelölés a palack vállrészén, illetve az ipari és egészségügyi gáz megkülönböztetésére szolgáló szín a palacktesten látható. A színjelölés a gázpalack tartalmának akár nagyobb távolságról való beazonosítására szolgál, például vészhelyzet, tűz esetén. A termékjelölő címkével szemben másodlagos azonosító jelzésnek számít.
  • palackbeütés: a palack vállrészére beütött adatok, mint a palackszám, a gáztöltet fajtája, a próbanyomás, a nyomáspróba időpontja, és a taratömeg azt jelzi, hogy a palackba milyen gáz tölthető.

Adatlap letöltése ide kattintva.

 

Méretek

A gázfajtától függően az 1 literes laborpalackoktól az 50 literes palackokig, és a nagyméretű palackkötegekig (bündelekig) terjed a skála.

A gázpalackokba betöltött gáz fajtájától függően három palacktípust különböztethetünk meg:

  • sűrített gázok palackjai
  • szén-dioxid palackok
  • acetilén (disszugáz) palackok

Adatlap letöltése ide kattintva.

 

Az egyes típusok biztonsági adatlapjainak böngészéséhez kattintson ide.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1032 látogató olvasta.