Híreink

Kérdések és válaszok az OTSZ-ről

2009. május 07.

A 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelettel közzé tett Országos Tűzvédelmi Szabályzattal kapcsolatban felmerült újabb kérdésekre adtak válaszok az OKF szakemberei. A tájékoztatást a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló 1999. évi LXXIV. törvény 26. § b) pontjában foglaltak alapján adták ki.


1. kérdés:
Az összefüggő légteret alkotó, ezért egy helyiségnek tekinthető tereket határoló szerkezetekkel szemben támasztott követelményeknél – amennyiben az adott épületszerkezet csak e teret határolja – figyelembe kell-e venni az épület szintszámát? Például: egy tízszintes lakóépületben a csak a lépcsőházat határoló függönyfallal szemben II. tűzállósági fokozat esetén A1 EI 90 követelményt kell-e támasztani?
Válasz:
Igen, az összefüggő légteret alkotó terek határoló szerkezeteivel szemben támasztott követelmények meghatározásánál figyelembe kell venni az épület szintszámát. A lépcsőházi függönyfal követelménye: A1 EI 90.

2. kérdés:
Függönyfalnak vagy nyílászárónak kell-e tekinteni azt a szerkezetet, mely vázszerkezetből és a vázat kitöltő fix vagy nyíló üvegszerkezetből áll? Megjegyzem ugyanez a kérdés vetődik fel épületen belüli hasonló szerkezeteknél is, például a bevásárló központok üzleteit határoló portál szerkezeteknél.
Válasz:
A 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelettel közzé tett Országos Tűzvédelmi Szabályzat (továbbiakban OTSZ) 5. rész I/2. fejezet 2.3.21.3. pontja szerint: Függönyfal, függesztett homlokzati fal: olyan térelhatároló, felfüggesztett szerkezetű önhordó fal, amely az épület vízszintes térelzáró szerkezeteinek (födémeknek) külső homlokzati síkja előtt helyezkedik el.
Amennyiben a fix üvegszerkezettel kialakított fal a fenti definíciónak megfelel, rá az 5. rész I/4. fejezet 1-5. táblázatában szereplő követelmény vonatkozik.
Az OTSZ 5. rész I/4. fejezet 3.6.6. pontja szerint : „Az 1-5. táblázatok vázkitöltő- és függönyfalakra vonatkozó követelményei nyílás nélküli szerkezetek esetében alkalmazandók.” A nyíló üvegszerkezettel kialakított szerkezetre az OTSZ 5. rész I/4. fejezet 3.6.9. és 3.6.9.1. pontjait, a nyílásos homlokzati falakra vonatkozó követelményeket kell alkalmazni.
A bevásárlóközpontok portálszerkezetei esetében meg kell vizsgálni, hogy a kialakítás megfelel-e a falakra vonatkozó követelményeknek. A klasszikus válaszfali beépítés feltételezi, hogy a válaszfal szerkezetek födémtől födémig kerülnek beépítésre, mivel ezen szerkezetek vizsgálata is így történik, tehát a katalógusokban megadott tűzállósági határértékek egzakt módon csak akkor értelmezhetők, ha az alkalmazás feltételei azonosak a vizsgálati feltételekkel.
A térelválasztás során kialakuló terek egy helyiségként kezelhetők, mivel nem alakulnak ki minden irányból épületszerkezetekkel körülhatárolt, önálló légterek az alábbi esetekben:
- a válaszfalak födémről indulnak, és álmennyezeten záródnak,
- a válaszfalak álpadlóról indulnak és födémen záródnak,
- a válaszfalak álpadlóról indulnak és álmennyezeten záródnak.
Ezen egységeken belül a fentiek szerint tervezett válaszfalaknak nem kell a válaszfalakra megadott tűzállósági határértéknek megfelelniük.
A válaszfalaknak megfelelő kialakítás esetén a vonatkozó követelményeket kell figyelembe venni.

3. kérdés:
A homlokzati falakban alkalmazott fix beépítésű üvegszerkezetek nyílászáróknak tekinthetők-e, vagy rájuk a 3.6.9. pont alapján a nyílás nélküli falszerkezetekre vonatkozó tűzállósági határérték követelményt kell támasztani?
Válasz: A homlokzati falakban a fix beépítésű üvegszerkezetek nem tekinthetők nyílászáróknak. Figyelembe kell venni azonban azt is, hogy a beépíteni kívánt szerkezet minősítése mit tartalmaz, a szerkezetet nyílászáróként, vagy falszerkezetként minősítették-e.

4. kérdés:
Amennyiben az egy légteret képező helyiséggel szomszédos helyiségeket határoló szerkezettel szemben tűzgátló fal követelmény áll fenn, úgy a több szinten áthúzódó helyiség felé szükséges-e homlokzati tűzterjedési gátat kialakítani? Például: A lakásokat elválasztó falakkal szemben az OTSZ 5. rész I/4. fejezet 5.1.1. pontja szerint a tűzgátló falakkal egyenértékű követelményt kell támasztani. Ez azt is jelenti, hogy a lépcsőház és a lakások között homlokzati tűzterjedési gátat kell kialakítani?
Válasz:
Az OTSZ 5. rész I/4. fejezet 5.1.1. pontja a lakások közötti falakkal szemben tűzgátló fallal egyenértékű tűzállósági határérték követelményt támaszt. Ebben az esetben a homlokzat a tűzterjedési gát kritériumait nem kell alkalmazni.

Vissza

Ezt a hírt eddig 2610 látogató olvasta.