Híreink

Itt a tavasz, jönnek a méhek, támadnak a darazsak!

2009. május 14.

A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság évek óta „harcol” tavasszal és nyáron a darázsfészkekkel, méhrajokkal. Azt, hogy ez mennyire tűzoltói munka, nem kívánom boncolgatni, hiszen ezt már előttem sokan megtették. A tény az, hogy ezt a feladatot elláttuk, ellátjuk, és egyelőre úgy néz ki, a jövőben is el fogjuk látni, így a szükséges fejlesztéseket - a méhek hasznosságát, illetve az állatvédőket is figyelembe véve - ezen a területen is végre kell hajtani.


 Még sok-sok évvel ezelőtt inkább csak a veszély mielőbbi megszüntetésére koncentráltunk (CO-oltó, por, kén, stb.) , ma már igyekszünk a „mindkét fél” számára legjobb megoldást megtalálni.
 
Pár évvel ezelőtt felvettük a kapcsolatot képzett szakemberekkel (méhészek, rovarírtók), illetve szerencsésebb esetben volt szolgálatban olyan kolléga, aki szabadidejében méhészkedett. Azonban ez nem jelentette számunkra a teljes megoldást, hiszen folyamatos ügyeletet, képzett szakembert nem mindig tudtunk az adott feladathoz biztosítani. A megnyugtató ezen a téren az lenne, ha mindig lenne szolgálatban olyan tűzoltó, aki szükség esetén szakszerűen be tudna avatkozni.
 
Mit is értünk szakszerű beavatkozáson?
 
Humán oldalról megközelítve először is képzett, megfelelő szakirányú végzettséggel rendelkező tűzoltókra lenne szükség, akik képviselnék azt a létszámot, mely folyamatosan biztosítaná a szükséges készenlétet, mely segítségével a méhek, darazsak által teremtett veszélyt „azonnal” meg lehetne szüntetni. Másodszor biztosítani kell a megfelelő védőfelszereléseket, továbbá azon eszközöket, melyekkel például a méhek begyűjtését, szállítását, ideiglenes tárolását meg lehet oldani. A „méhész szolgálat” természetesen rendelkezne a szükséges egészségügyi hátérrel is (oltóanyag, gyógyszerek, stb.), melyekkel egy esetleges baleset bekövetkeztekor - amikor az időfaktornak komoly jelentősége van - saját hatáskörben eljárhatnának. A probléma országos szintű, Baranya megyében korábban felmerült az összes tűzoltó ellátása darázscsípés elleni védőoltással, illetve az allergiás kollégák kiszűrése.
 
További kérdésként merül fel, hogy ha már megvan a szakképzett állomány és felszerelés, akkor hogyan lehet eljutni az adott helyszínre. Mivel általában a darázsfészkek „magasban” helyezkednek el, célszerű olyan szert a helyszínre riasztani mely rendelkezik kihúzós-, vagy dugólétrával. A fővárosban a megoldást egy II-es fecskendő jelenthetné, mely képes lenne megoldani mind a személyi, mind a tárgyi feltételek biztosítását. Ennek előnye, hogy nem egy teljes rajt kellene az adott célra „elkülöníteni”, nincs szükség újabb gépjármű rendszerbe állítására, a kompetens tűzoltók mintegy „plusz feladatot” lennének képesek végrehajtani. Ez a fejlesztés anyagi oldalról nem jelente igazán nagy kiadást, hiszen a gépjármű illetve, a személyi állomány adott, a költségeket a szakirányú végzettség megszerzése, továbbá a szükséges felszerelések beszerzése, illetve fejlesztése jelentené.
 
Felhasznált irodalom:
 
Darázscsípés ellen védenék a baranyai tűzoltókat
letöltés dátuma: 2009.05.11. 14:57
 
A tűzoltók segítenek, ha a méhek, darazsak rajzása emberéletet veszélyeztet
2009. április 13. 19:34 | Forrás: MTI
http://www.stop.hu/articles/article.php?id=478704
letöltés dátuma: 2009.05.11. 15:05

Palotai Zsolt Gábor tű. alezredes

Vissza

Ezt a hírt eddig 2228 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: