Híreink

Mikor és hogyan kell tűztávolságot meghatározni?

2009. május 07.

Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat egyik sokat vitatott és értelmezett része a tűztávolság és annak szakhatóság által történő meghatározása. Milyen jogszabályokat kell figyelembe venni a kérdésnél? Mikor és hogyan kell tűztávolságot meghatározni? Az OKF állásfoglalását adjuk közre.


Mikor működik közre az engedélyezésben a tűzvédelmi szakhatóság?
 
Az építésügyi és az építésfelügyeleti hatóságok kijelöléséről és működési feltételeiről szóló 343/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet 6. számú melléklet 7. pontja értelmében az építésügyi hatóság engedélyezési eljárásaiban az alábbi esetekben működik közre a tűzvédelmi szakhatóság:
 
  • Az „A”-„C” tűzveszélyességi osztályba tartozó épületek,
  • az „A”-„B” tűzveszélyességi osztályú helyiségeket tartalmazó épületek,
  • az 500 m2 - szintenkénti összesített - alapterület feletti közösségi helységet tartalmazó épület valamint
  • „D”-„E” tűzveszélyességi osztályba tartozó ipari, mezőgazdasági és tároló épületek,
  • minden nagy forgalmú vagy tömegtartózkodásra szolgáló épület,
  • mozgásukban, cselekvőképességükben korlátozott személyek befogadására, elhelyezésére szolgáló helységet tartalmazó épületek,
  • a pinceszintek kivételével a kétszintesnél nagyobb szintszámú lakó- és üdülőépületek építése esetén, továbbá
  • telekosztás és telekhatár-rendezés esetén, ha a telekalakítást követően keletkező telkek közül a szomszédos telkeken a közös határvonal felől az építési helyen kívül eső épület áll.
Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 36. § (4) bekezdése előírja, hogy:
  • Az „A”-„C” tűzveszélyességi osztályba tartozó és
  • az „A”-„B” tűzveszélyességi osztályú helyiségeket tartalmazó épületek,
  • az 500 m2 összesített szintterület feletti „D”-„E” tűzveszélyességi osztályba tartozó ipari, mezőgazdasági és tároló épületek, valamint
  • minden - a külön jogszabály szerinti - közösségi épület, illetve
  • a kétszintesnél nagyobb szintszámú lakó- és üdülőépület esetében (a pinceszintek figyelembevétele nélkül) és az ezekkel szomszédos más rendeltetésű és tűzveszélyességi osztályú épületek között saját és szomszédos telken tűztávolságot kell tartani, amelynek mértékét a tűzvédelmi hatóság határozza meg.
Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról szóló 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet 5. rész I/6. fejezet 1. pontjában foglaltaknak megfelelően a tűztávolság nem értelmezhető azoknál az épületeknél, ahol a tűzoltóság jogszabály alapján nem minősül szakhatóságnak. Azon esetekben, amikor a tűzoltóság nem szakhatóság az épületek közötti távolság megfelelőségét a tűzoltóság nem vizsgálhatja.
 
Mikor kell tűztávolságot meghatározni?
A fentiek alapján az alábbi esetben kell a tűzvédelmi szakhatóságnak a tűztávolságot meghatározni:
A 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 36. § (4) bekezdésében szereplő „minden - a külön jogszabály szerinti - közösségi épület”fordulat alatt – az OTSZ 5. rész I/6. fejezet 1. pontjával összhangban – a 343/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet 6. számú melléklet 7. pontjában meghatározottakat kell érteni, ennek megfelelően az 500 m2 feletti meghatározás azokra az épületekre vonatkozik, amelyben közösségi rendeltetés található.
A 7. pont folytatása alapján „minden nagy forgalmú vagy tömegtartózkodásra szolgáló épület, mozgásukban, cselekvőképességükben korlátozott személyek befogadására, elhelyezésére szolgáló helységet tartalmazó épületek …”.
A jogszabály alapján a 300 m2 alapterületű diszkó esetében is vizsgálni kell a tűztávolság kérdését, mivel ott akár 900 fővel lehet számolni, de nincs alapterületi korlát az óvodáknál, bölcsődéknél, egészségügyi épületeknél sem.
 
A két szabályt összeolvasva tehát megállapítható, hogy minden olyan közösségi épület esetében tűztávolságot kell tartani, mely a 343/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet hatálya alá tartozik.
Az OTSZ az előbbiek miatt nem írja felül a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet, hanem a 343/2006. (XII. 23.) Korm. rendeletre utal.

Vissza

Ezt a hírt eddig 4269 látogató olvasta.