Híreink

Mely épületeknél kell alkalmazni a mozgáskorlátozottakra vonatkozó előírásokat?

2009. május 25.

Arra vonatkozóan, hogy mely épületeknél kell alkalmazni a mozgáskorlátozottakra vonatkozó előírásokat az eddigi tapasztalatok szerint helyenként eltérő értelmezés és ebből adódóan eltérő gyakorlat alakult ki. Ennek megszüntetése, illetve az egységesítés érdekében a 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelettel közzé tett Országos Tűzvédelmi Szabályzat 5. rész I/7. fejezet 1.3. pontjával kapcsolatban az OKF tájékoztatást adott ki.


Az OTSZ 5. rész I/2. fejezet 2.2.35.1. pontja szerint mozgásában korlátozott személyek akik fizikai állapotuk miatt, valamennyi környezeti hatást nem képesek befogadni (vakok és gyengénlátók stb.) és veszélyhelyzet esetén a szükséges cselekvést megfelelően gyorsan nem tudják végrehajtani. A 2.2.35.2. pontja értelmében cselekvőképességben korlátozott személyek akik koruknál (0-10 éves korig vagy 80 év felett fizikai állapotától függetlenül) vagy szellemi állapotuknál fogva veszélyhelyzetre nem tudnak megfelelően reagálni.
 
Az OTSZ 5. rész I/7. fejezet 1.3. alpontjai mozgásukban és/vagy cselekvőképességükben korlátozott személyek kiürítésére vonatkozó követelményeket állapítanak meg.
  • Ezen belül valamennyi olyan épületre, ahol az állandó orvosi felügyelet biztosított (pl.: egészségügyi és szociális intézmények) külön követelményeket állapít meg az 1.3.1.1.-1.3.1.5. pontokban.
  • Továbbá valamennyi olyan épületre, ahol az állandó orvosi felügyelet nem biztosított (pl.: bölcsőde, óvoda, családi napközi, alsó tagozatos általános iskola) külön követelményeket állapít meg az 1.3.3.1.-1.3.3.6. pontokban.
 
Az elhelyezés alatt olyan tevékenységet kell érteni, ahol ilyen személyek huzamos tartózkodásával, oktatásával, nevelésével, felügyeletével, ápolásával kell számolni.
Nem tartozik ide az olyan épület amelybe – pl.: akadálymentesítés útján – bejuthat mozgásában és/vagy cselekvőképességében korlátozott személy, és ott tájékozódik, ügyet intéz, művelődik, sportol, szakhatósági egyeztetést végez stb.
 
Mekkora legyen a védett tér?
 
Az OTSZ 5. rész I/7. fejezet 1.3.3.2.pontja értelmében kétszintes kialakítású épület esetén, amennyiben a homlokzat hossza nem haladja meg a 30 m-t, a biztonságos kiürítés érdekében legalább egy lépcsőházat kell kialakítani és szintenként tűzgátló épületszerkezetekkel határolt két védett teret kell létesíteni, melyek között az átjárást biztosítani kell. A védett terek mérete tegye lehetővé a teljes szintlétszám egyidejű befogadását. Az 1.3.3.3. pont kimondja, hogy kétszintes kialakítású épület esetén, amennyiben a homlokzat hossza meghaladja a 30 m-t, a biztonságos kiürítés érdekében kétirányú kiürítést kell biztosítani.
 
A védett tereknek külön-külön kell lehetővé tenniük a teljes szintlétszám befogadását. A tűzgátló szerkezetekkel való leválasztás nem önálló tűzszakasz kialakítását jelent abban a tekintetben, hogy a leválasztásokhoz nem kell pl.: tűzszakaszonként külön elektromos kört és homlokzati tűzterjedési gátat kialakítani.
Ugyanakkor az egymásra épülő követelmény-rendszerben a két, ellentétes irányú kiürítés biztosítása indokolatlanná teszi szintenként tűzgátló épületszerkezetekkel határolt két védett tér létesítését. Két ellentétes irányú kiürítésként elfogadható műszaki megoldás, ha pl.: a földszinti csoportszobából 0,9 m nagyságú parapettel kialakított nyílászáró mindkét oldalán elhelyezett acél szerkezetű lépcső biztosítja a szabadba jutást, a tetőtérből pedig egyrészt a lépcsőház, másrészt a teraszhoz épített szabadlépcső.
 
Mikor kell figyelembe venni az előírásokat?
 
Az OTSZ 5. rész I/7. fejezet 1.3.3.1.-1.3.3.6. pontjaiban foglaltakat az átalakítás körében és mértékében kell figyelembe venni, például, ha meglévő családi házban bölcsőde, óvoda vagy családi napközi kerülne kialakításra. Az épületnek (illetve azok gyermekek elhelyezésére szolgáló részének) alkalmasnak kell lennie a fenti követelmények maradéktalan teljesítésére.
Amennyiben ez nem lehetséges más, legalább azonos biztonsági szintet nyújtó előírások megtétele esetében az OKF-hez eltérési engedélyezési kérelemmel lehet fordulni.
 
Az OKF tájékoztatóját a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről és a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló 1999. évi LXXIV. törvény 26. § b) pontjában foglaltak alapján adta ki.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1995 látogató olvasta.