Híreink

VII. Földtani Veszélyforrások Konferencia

2009. június 22.

2009. június 10. – június 12. között a dobogókői Hotel Manréza adott otthont Magyarhoni Földtani Társulat rendezésében zajlott konferenciának, amelynek házigazdája a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal volt. Az elmúlt időszak veszélyforrásai közül kiemelt figyelmet kapott a kaposszekcsői magaspartfal omlása. A konferencia programját és az előadások összefoglalóit adjuk közre.


 
Program:
 
VII. Földtani Veszélyforrások Konferencia
 
2009. június 11. (csütörtök)
09.30 - 09.45            megnyitó, üdvözlések
                                 Szabados Gábor Magyar Bányászati és Földtani Hivatal
                                 Dr. Hoffmann Imre Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság
                                 Haas János Magyarhoni Földtani Társulat
                                 Madaras Attila Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium
 
09.45 – 10.10           Madaras Attila: Felszínmozgások veszélyelhárítása 2007–2008.
10.10 – 10.35           Hoffmann Imre: Földtani veszélyek ellen a katasztrófavédelem igazgatási rendszerében
10.35 – 11.00           Oszvald Tamás: Az elmúlt két évben történt…
 
10.45 – 11.00           Szünet
 
Levezető elnök:         Madaras Attila (NFGM)
11.00 – 11.20           Oltvölgyi Eszter: Közép-Dunántúli Operatív Program nyújtotta pályázati lehetőségek, korábban benyújtott pályázatok tapasztalatai
11.20 – 11.40           Gálos Miklós: Pergő sziklafalak állékonysága
11.40 – 12.00           Kneifel Ferenc: Rejtett veszélyek a felszín közelében
 
12.00 – 13.30           Ebéd
 
13.30 – 13.45           Cégismertetők
                                              
Levezető elnök: Oszvald Tamás (MBFH)
 
14.00 – 14.20           Kraft János: A dunaszekcsői magaspart 2008. évi mozgásának rövid áttekintése
14.20 – 14.40            Mentes Gyula, Újvári Gábor, Bányai László, Gyimóthy Attila, Holler Ildikó: A dunaszekcsői földcsuszamlás mozgásvizsgálata
14.40 – 15.00             Zilahi-Sebess László, Kovács Attila Csaba, Gúthy Tibor, Hegedűs Endre, Csabafi Róbert: Komplex geofizikai vizsgálatok a megcsúszott dunaszekcsői löszfal környezetében
 
15.20 – 15.40           Prakfalvi Péter: Észak-magyarországi földtani veszélyforrások esettanulmányai a jogszabályi háttér tükrében
15.40 – 16.00           Mentes Gyula: A dunaföldvári partfal mozgásainak kapcsolata különböző hidrológiai folyamatokkal
16.20 – 16.40           Hozzászólások - vita     
 
18.00                        Fogadás
 
 
2009. június 12. (péntek)
 
Levezető elnök: Madaras Attila (NFGM)
09.00 - 09.20            Szemesy István: Fúrt – injektált, merev mag rudas talajhorgonyok alkalmazása felszínmozgások stabilizálásánál
09.20 - 09.40            Vendrei Mária:
09.40 - 10.00            Illyés Tamás: Folyamatos ároknyitású technológia rövid bemutatása alkalmazásának lehetőségei rézsűcsúszásos területeken
 
10.00 - 10.20            Szünet
 
10.20 - 10.40            Leél-Őssy Szabolcs: Az építkezések hatása a termálkarsztos barlangok feltárására a Rózsadombon.
10.40 - 11.00            Trauer Norbert: Hollóháza, Ady Endre utcai földcsuszamlás
11.00 - 11.20            Huzella Gábor: Lejtőmozgás monitoring a SolData gyakorlatában
11.20 - 11.40            Madaras Attila, Oszvald Tamás: Hozzászólások - Zárszó
                                
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Földtani veszélyek ellen
a katasztrófavédelem igazgatási rendszerében
 
Hoffmann Imre
Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, BUDAPEST
 
 
Az előadáson bemutatásra kerül a katasztrófavédelem irányítási rendje, azon belül a hivatásos szervek, valamint a Kormányzati Koordinációs Bizottság döntés-előkészítő szervei különös tekintettel a Földrengés Elleni Védekezési Munkabiztosságra. Általánosan bemutatásra kerül a megelőzés-, veszélyhelyzetkezelés-, helyreállítás időszaki feladatok. Külön bemutatásra kerül az együttműködés rendje, valamint a hivatásos katasztrófavédelmi szervek részvétele a decentralizált vis maior keret felhasználásának eljárási rendjében.
 
 
Az elmúlt két évben történt
 
Oszvald Tamás
Magyar Bányászati és Földtani Hivatal, BUDAPEST
 
 
Előadásomban, vagy inkább fényképes beszámolómban az elmúlt két év eseményeiről, illetve inkább azok emberi oldaláról számolok be.
Részben rögzítve azt a tényt, hogy a tervszerű munkák mennyiségének csökkenése miatt a veszélyelhárításban dolgozó szakcégek leginkább profilváltással tudnak életben maradni. A profilváltás sok esetben a szakemberek cserélődésével is jár. Ennek eredménye lehet, hogy lassan kikopnak azok a szakemberek, jellemzően vájárok, aknászok, vágatfalazásban gyakor­lott kőművesek stb., akik biztonsággal tudnak a felszín alatt, vagy éppen omlásban dolgozni, vagy meg tudják ítélni, hogy egy földcsuszamlásba lehet-e, érdemes-e, beleavatkozni, illetve mit lehet vele kezdeni. Nyugodtan nevezem ezeket a cégeket is kisebb tudásközpontnak, hiszen speciális ismeret birtokában képesek elvégezni az adott feladatot.
A települések vezetői is nehéz helyzetben vannak, hiszen a jelenleg a régiókhoz leosztott pályázati rendszerben a veszély-elhárítási munkákat fejlesztési beruházásokkal kell versenyeztetniük. Elmaradnak a tervszerű veszélyhelyzet megelőző pince falazások, töme­dékelések, az omló partfalak biztosítása, a felszíni, felszín alatti vízrendezések hogy föld­csuszamlás ne alakulhasson ki. Marad a vis maior keret, ami a bekövetkezett károk felszámo­lására szolgál, de ami nem biztosítja, hogy az emberek biztonságosan közlekedhessenek az útjaikon.
Beszámolok azokról az emberekről, akik a vis maior esetek helyszínén ismertem meg, akik konkrét elszenvedői a földtani környezet tönkremenetelének. Nem egy esetben egész vagyonuk, a lakásuk a tét.
De nem akarom teljesen egyoldalúan bemutatni a helyszíneket. Kell szólni arról is, hogy maguk az ott élő emberek alakítják ki sok esetben a konfliktus helyzeteket, a meggondolatlan pincevájásokkal, a lejtőláb elhordásával kialakított partfalakkal, földcsuszamlásokkal.
Talán az én, vagy a mi hibánk is, hogy nem találtuk meg azt a módot, fórumot, médiát, ahol szélesebb körben mondhatnánk el, hogyan kerüljük el a földtani veszélyforrások kialakulását.
 
 
Dunaszekcsői magaspart
2008 évi mozgásának rövid áttekintése
 
Kraft János
Magyar Bányászati és Földtani Hivatal, Pécsi Bányakapitányság, PÉCS
 
 
Jelentős mennyiségű kőzettömegek változatos időbeliséggel történő áthelyeződését eredményező felszínmozgások között előkelő helyezésekkel szerepelnek a Duna jobb oldalán található magasparti területek (pld.: Érd, Ercsi, Rácalmás, Dunaújváros, Dunaföldvár, Paks stb.). Egyik közös sajátosságuk, hogy a mozgásos események nemcsak egyszeriek, hanem szélsőségesen eltérő időközönként megismétlődőek. Dunaszekcsői magaspartra is érvényes e sajátosság, hiszen a 2008. február 12-én látványos részletével megmutatkozott mozgás olyan területet érintett, ahol mérnökgeológiai, morfológiai stb. szempontok alapján már előre jelezhető volt bekövetkezése. Így valójában az évek óta várt eseménysorozatnak olyan látványos epizódja történt, mely a Duna meder és a magaspart tetőszintje közötti 70 m-es vastagságú – elsősorban löszváltozatokból álló – kőzettér állapotváltozását és áthelyeződését eredményezte.
A dunai magaspartoknál csak kevés helyen adatott meg az a lehetőség, hogy a mozgás bekövetkezése előtt 8 évvel korábban megkezdődhettek a terepbejárások, felvételezések. Vissza nem térő lehetőség volt a határozott morfológiai átalakulás előtti állapotokkal és a fokozatosságot jelentő részletekkel a mozgás fejlődését több éven keresztül végigkísérni. Így a megalapozottan várt aktívabb állapot előtt 1,5 évvel korábban lehetett óvintézkedéseket kezdeményezni. Az állandóan változásban lévő aktuális helyzet értékelésével pánikkeltés nélkül lehetett előzetesen lehatárolni a valós és a távlati veszélyeztetésnek kitett területeket, továbbá a nem megismételhető geodéziai mérések is megvalósulhattak.
A korábban megmutatkozott szeletes földcsúszások által már hatásosan alakított vagy előkészített helyszínen (Szent János-hegyen és Várhegyen) jelentős oldalirányú terület­bővüléssel alakult ki a rogyásos suvadás. A hosszas előkészületéhez viszonyítottan rövid idejű eseményt megelőző terepi jelenségek néha önállóságot is jeleztek annak ellenére, hogy egyértelműek voltak és mindenhol a később bekövetkezett esemény előjeleként mutatkoztak. Az utólagos értékelés szerint a jelenségek sorrendisége nem tért el a sokáig rejtetten zajló folyamat törvényszerűségeitől. Az egyre inkább gyorsuló ütemű azonos irányba tartó tovább fejlődés állandóan követhető volt, majd a fokozatosan fellépő aktivitást is jól érzékeltetve következett be a teljes mozgásos folyamat fő eseménye.
A rogyásos suvadás legaktívabb 3 napja alatt összesen 1 150 000 m3 kőzettömeg helyzete vagy állaga módosult. Végül 8 ha területen alakultak ki határozott változások (süllyedés, előre vagy hátra billenés, árkolódás, kiszakadás, omlás, hámlás, sárfolyás, terepemelkedés, félsziget keletkezése stb.). A rogyásos suvadás tetőszinti lezökkenésének helyén végül 45 000 m3-nyi anyaghiány keletkezett. A lábvonali ártérben megemelkedett terület nagysága a félszigettel együtt néhány napon belül 18 000 m2 lett. A magaspart lábvonalában a korábbi állapotokhoz viszonyítottan 1–3 m-rel megemelkedett területen február 15-én 37 000 m3 anyag-többletet lehetett utólagosan azonosítani. A lezökkenés helyén és a megemelkedett helyszínek közötti különbséget (8 000 m3) részben a Duna azonnal megkezdődő „elhabolása”, részben a lösz roskadása, szerkezeti összeesése magyarázza és igazolja.
A dunai árvizekhez szorosan kapcsolódó kialakulás és fejlődés főbb szakaszaival került megismerésre. Az éveken át végig kísért esemény természetesen nem nélkülözte az egyediségeket, ám nagy vonalakban mégis jó megegyezést mutatott a korábbi esetekkel. Látványos időszakának megkezdődése, majd kb. 7–8 órán át zajló legintenzívebb szakasza után fokozatos lanyhulása kiegészítő eseményekkel (régi mozgások szeleteinek billenése, belső szakadási vonalak árkolódása stb.) napokon keresztül valósult meg.
Napjainkban a rogyásos suvadás területe, valamint a szomszédságában megismételten aktivitást mutató helyszínek állapota arra utal, hogy a jövőben is számítanunk kell újabb mozgások keletkezésére. A véglegesen még nem befejeződött rogyásos suvadás tapasztalatai megkövetelik, hogy a dunaszekcsői magaspartot továbbra is figyelemmel kísérjük. Alkalmazkod­nunk kell azon helyzethez, hogy az újabb mozgások a közeli lakóterületre is átterjedhetnek, hiszen a kőzettér nem megváltoztatható és az időszakosan fellépő, majd fokozatos aktivizá­lódást eredményező folyamatok továbbra is akadályoztatás nélkül érvényesülhetnek.
 
 
 
 
 
A dunaszekcsői földcsuszamlás mozgásmonitorozása
 
Mentes Gyula, Újvári Gábor, Bányai László, Gyimóthy Attila, Holler Ildikó
MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet, SOPRON
 
 

 

1. ábra. A GPS hálózat referenciaállomásai (100-400) és a mozgások által érintett magaspart. A fehér körök a 21 kisebb beton pontot, míg a két fekete háromszög a dőlésmérőket jelölik.
 
 
A 2007. esztendő nyarán több mint 200 méter hosszúságban komoly repedések alakultak ki a Duna-menti magaspart egy szakaszán a dunaszekcsői Vár- és Szent János-hegy tetején, amelyek egy meglehetősen nagy területre kiterjedő (~5000 m2) és jelentős térfogatú (0,3 millió m3) csuszamlás jövőbeni kialakulására engedtek következtetni. A várható mozgások több hétvégi házat és nyaralót, a község vízellátási rendszerének alapelemét jelentő víztározót, valamint a folyami hajózást is veszélyeztették. Az adott év szeptemberében az MTA GGKI egy GPS hálózatot alakított ki és dőlésmérőket helyezett el a problematikus területen a defor­mációk mérésére, adatokat szolgáltatva egyben a megelőzési és kármentési tervek kidolgozásához (1. ábra). A kialakulásának korai fázisában lévő csuszamlás unikális lehetőséget biztosított arra, hogy hazánkban először követhessük nyomon egy partfal mozgásának tér- és időbeli fejlődését hagyományos és modern geodéziai eszközökkel, eltérően a korábbi évtizedekben történt, főként utólagos empirikus és műszeres felmérésektől.

 

A mérések 2007. év októberének elején kezdődtek meg és a GPS mérések rendszeresen ismétlődtek a mozgás­sebes­ségektől függő időközönként, míg a dőlés­mérés napjainkig folyamatos.
A GPS technika által biztosított adatok a mozgások térbeli jellemzőiről adtak

 

2. ábra. A stabil partfal és a déli mozgó blokk dőlése 2007. november 11. és 2008. február 27. között. SÉ: a stabil partfalon lévő műszer x komponense, SK: a stabil partfalon lévő műszer y komponense, MÉ: a déli mozgó blokkon telepített műszer x komponense, MK a déli mozgó blokkon telepített műszer y komponense. A szürke nyilak a 2008. február 12-ei nagy mozgásokat mutatják.
 
 
 
 
képet, míg a dőlésmérések a mozgások időbeli lefolyását mutatják (2. ábra). Igen fontos megfigyelés, hogy a dőlésadatok (dőlés irányának meg­vál­to­zása és gyorsulása) már a 2008. február 12-ét megelőző napokban utaltak a gyors mozgási fázis közeledtére, ami felveti a mozgás egy bizonyos szakaszának előre-jelezhetőségét. Ennek a megerősítéséhez ter­mészetesen még jó néhány további vizs­gálatra volna szükség a dunai magaspartok más szakaszain.

 

Köszönetnyilvánítás: Ez az előadás az OTKA 78332 számú projekt keretében készült.
 
 
Komplex geofizikai vizsgálatok
a megcsúszott dunaszekcsői löszfal környezetében
 
Zilahi-Sebess László, Kovács Attila Csaba, Gúthy Tibor, Hegedűs Endre, Csabafi Róbert
Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézet, BUDAPEST
 
 
2008. február 12-én a Dunaszekcsőnél található löszfal mintegy 300 méter hosszan 30–35 méteres sávban több mint tíz métert süllyedt a Vár- és a Szent János hegy Duna felőli oldalán. Néhány órával később a széttört és mélybe süllyedt lösztömeg kis zátonyt „tolt ki” maga előtt a folyómederbe, mely másnapra már félszigetté alakult. A Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézet egy komplex geofizikai vizsgálatsorozatot – aktív és passzív forrású szeizmika és Mérnökgeofizikai Szondázások (MGSZ) – végzett a területen a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal megbízásából.
Már február 17-én telepítésre került a hat állomásból álló passzív szeizmikus megfigyelő hálózat. Ezeken a folyamatosan regisztráló műszereken a kutatási terület kisméretű, nanoszeizmikus jeleinek megfigyelése történt. A kis energiájú szeizmikus emissziók azonosítása után két főbb forrásterületet tudtunk azonosítani, melyet előadásunkban be is mutatunk.
Mérnökgeofizikai Szondázásokat 4 ponton végeztünk, 2 helyen a megcsúszott löszfal lábánál és két ponton ettől északra, a 2008-as mozgások által nem érintett területen. A regisztrált görbék és a korábbi fúrások alapján meghatároztuk löszösszlet egyszerűsített szerkezeti képét.
Március elején végeztük el az aktív forrásos szeizmikus mérést, melynek során a löszfal lábánál és a tetején is elhelyeztük forrás és érzékelő pontjainkat. A szeizmikus tomográfiás feldolgozás eredményein jól azonosítható a megcsúszott löszdarab. A reflexiós eredményekre alapozva meghatározható a partfalmozgás északi határánál egy jelentős, mély szerkezeti zóna (300–350 m-es mélységig) mely a szeizmikus tomográfián és a felszínközelében az MGSZ adatokon is jól azonosítható.
 
 
Észak-magyarországi földtani veszélyforrások esettanulmányai a jogszabályi háttér tükrében
 
Prakfalvi Péter
Magyar Bányászati és Földtani Hivatal,
praki57@freemail.hu
 
 
Számos földtani veszélyforrással összefüggő államigazgatási eljárást telepítenek a jogszabályok a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal és a dekoncentrált szervei részére. Az előadás tételesen vizsgálja ezeket és esettanulmányokkal támasztámasztottan mutat rá, mind a megkeresések, mind a kialakított állásfoglalások problematikájára, nehézségeire. Javaslatokat tesz a gyorsabb és hatékonyabb ügyintézésre és kitér arra is, hogy mely témakörben, milyen megalapozottságú állásfoglalások alakíthatók ki. Felhívja a figyelmet, hogy adatbázisaink egy része aktualizálásra, folyamatos bővítésre szorul.
 
 
A dunaföldvári partfal mozgásainak kapcsolata különböző hidrológiai folyamatokkal
 
Mentes Gyula
MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet, SOPRON
 
 

 

1. ábra. Dunaföldvári mozgásvizsgálati tesztterület
 
Az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet (GGKI) 2001-ben létesítette a mozgásvizsgálati teszthálózatot a dunaföldvári magasparton a Földtudományi Kutatóközpont közös kutatásainak keretében az MTA elnökének támogatásával. 2003-tól 2006-ig a mozgásvizsgálati mérések az OASYS EU 5 projekt keretében folytatódtak nemzetközi együtt működésben. 2006-tól a mérések két fúrólyuk dőlésmérővel az MTA GGKI saját kutatási tervének keretében folynak. A tesztterületet az 1. ábra mutatja. A körrel jelölt 100, 200, 300, 400, 500 és 600 jelű pontok a GPS mozgásvizsgálathoz épített pillérek helyét mutatják; a V jelű pont a partfal lábánál, vízmű területén elhelyezett, míg az I jelű pont a partfal tetején az iskolakertben installált kétkomponensű fúrólyuk dőlésmérő helyét jelöli. A többi, háromszöggel jelölt pont a szabatos szintezés és gravitációs mérések pontjait mutatja. Amíg, a 2005-ig évente ismételt geodéziai mérések (GPS, szabatos szintezés) nem mutattak ki szignifikáns elmozdulásokat, addig a nagyérzékenységű (0,1 μrad) fúrólyuk dőlésmérőkkel a partfal igen kicsi mozgásai is mérhetők voltak. A dőlésmérőket úgy installáltuk, hogy a pozitív y-irányú dőlés a Duna irányába mutat (arra merőleges) a pozitív x-irányú dőlés pedig a Duna görbülete miatt D-DK irányú. 2005 szeptemberében elhelyeztünk egy vertikális extenzométert is a partfalon a függőleges irányú mozgások mérésére.

 

 

2. ábra. Dőlésmérő adatok (IX, IY, VX, VY),                             vertikális extensometer (E), Duna vízállása (DW), csapadék (P) 2002 és 2007 között
 
A dőlésmérő adatait összevetettük a Duna vízállásával, a csapadék adatokkal és egy talajvízszint mérő kút adataival. Ez utóbbi a tesztterülettől kb. 1,5 km távolságra nyugati irányba helyezkedik el és adatai csak 2002 közepétől 2005-ig álltak rendelke­zésünkre. Sajnos a talajvízszint mérések nem voltak rendszeresek, azonban vizsgálataink szempontjából nagyon hasznosak voltak, mivel a partfal mögötti talajvízszint változásairól kaptunk értékes információkat.

 

Vizsgálataink során kimutattuk, hogy a fent felsorolt paraméterek hatása összegződik és a partfal azonos irányú dőléseit okozzák. A mért dőlésirány magyarázatot szolgáltat arra, hogy miért majdnem mindig azonos helyen történnek az omlások, csuszamlások.
 
 
 
Fúrt – injektált, merev magrudas talajhorgonyok alkalmazása felszínmozgások stabilizálásánál
 
Szemesy István
SYCONS Kft., Nagykovácsi
 
A már bekövetkezett – víz által okozott – felszín­mozgások stabilizálásánál az egyik fontos feladat annak a megoldása, hogyan lehet bizton­ságosan eltávolítani a megmozdult, áthalmozott, fokozatosan átázó talajtömeget a helyreállítási munkák idejére, vagy esetleg véglegesen elszállítani.
A felszínmozgás megtörténte után, a mozgások befejeztével a korábban megmozdult talajtömegben általában egy nagyon labilis új egyensúlyi állapot jött létre, mely hosszabb, rövidebb ideig fennáll, azt a látszatot keltve, hogy most már újabb mozgásra nem kell számítani.
 
Ennek a hamis biztonságérzetnek tulajdonítható, hogy a sok esetben utakra, vasúti pályákra, egyéb használatban lévő területre lecsúszott talajtömeget különösebb állapot­megőrző intézkedések nélkül elkezdik kitermelni és elszállítani.
A lecsúszott föld elszállításával éppen a további mozgásokat megakadályozó megtámasztó talajtömeget távolítják el, s sok esetben éppen ezzel idéznek elő újabb fölmozgást.
 
A felszínmozgások szakszerű stabilizálásánál éppen ezt a munkamenetet kell a leginkább körültekintően előkészíteni, emiatt a talajban kialakult csúszó-lapok mögötti, még meg nem mozdult terület stabil állapotának megőrzése a munkavégzés idejére alapvető fontosságú.
Ennek a fontos és nem éppen veszélytelen földkitermelő/elszállító munkafázisnak biztonságos elvégzését nagymértékben megkönnyíti a fúrt – injektált, merev magrudas talajhorgonyok alkalmazása, mellyel a még meg nem mozdult talajtömegek akár ideiglenes, akár végleges jelleggel stabil, biztonságos állapotban megőrizhetők.
A fúrt – injektált, merev magrudas talajhorgonyok nemcsak a felszínmozgások stabilizálásánal alkalmazhatók előnyösen és gazdaságosan, hanem többek között nagymélységű függőleges, vagy közel függőleges falú munkagödrök oldalfalainak megtámasztásánál, megmozdult támfalak helyreállításánál, szádfalak kihorgonyzásánál, függőleges mikrocölöpként kialakítva pedig tornyok, kémények alapozásánál, süllyedő épületek alap-megerősítésénél.
Az előadás a fúrt – injektált, merev magrudas talajhorgonyok kialakításának ismertetése után részletesen bemutatja két közelmúltban kivitelezett hazai felszínmozgás stabilizálási munkánál ezen talajhorgonyok alkalmazásának előnyeit.
Ezt követően bemutat néhány szintén Magyarországon kivitelezett példát talajhorgonyokkal történő munkagödör megtámasztásra, veszélyessé vált híd támfalak megerősítésére, nagyméretű műemlék pincék boltozatának tehermentesítésére, s mikro­cölöpként való alkalmazással üzemelő bevásárlóközpontban az éjszaki üzemszünet alatt a süllyedő mozgólépcső alap megerősítésére.
 
 
Urbanizáció kontra pincerendszer Egerben
a Szépasszony-völgyben
 
Vendrei Mária
Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal, EGER
 
 
Ha Magyarországon szóba kerül Eger neve, mindenki ismeri és elsőre két dolgot említenek, a Várat és a Szépasszony-völgyet.
A levéltári adatok szerint Egerben a várostól Ny-ra a Szépasszony-völgyben 1774. után kezdték meg a pincék vágását. Az elmúlt évszázadok alatt a két elkülönült terület növe­kedésnek indult. A város terjeszkedett, és a pincék száma is megnövekedett. A két korábban elkülönült terület ma már fedi egymást.
A XXI. századi kulturált borfogyasztás igényli a közművesítést. Ennek következtében a meglévő értékek, építészeti örökségünk védelme, jogos és vélt ellentéteket szül az építés, a fejlődés, és a használati érték növelése során. A megfelelő védelemről a szabályozás, a tervezés, az engedélyezés, a kivitelezés, és a használat során egyaránt gondoskodni kell.
Az elmúlt évek során megismert jó és rossz példák szolgálnak tanulságul a munka folytatásához.
 
A barlangok és az építkezések kölcsönhatása a Rózsadombon
 
Leél-Őssy Szabolcs
ELTE TTIK Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék, BUDAPEST
 
 
A hidrotermás barlangok a legtöbb esetben zárt, kaverna-szerű barlangok, amelyek teljesen függetlenek a felszín topográfiájától, a felszíni vízfolyásoktól, ezért felfedezésük csak mesterséges feltárások létesítése esetén, véletlenszerűen lehetséges.
110 évvel ezelőtt a budai Rózsadomb térségében két, alig néhány méteres kis barlang lehetett ismert: a Molnár János-barlang és az Erdőhát úti-barlang kezdeti szakasz. Ma kb. 40 km-nyi barlangjáratot ismerünk ugyanitt, köztük 7 olyan nagy barlangot, amelyeknek a járathosszúsága egyenként is meghaladja a 2 km-t.
A XX. század első felében a Szépvölgyi út környékén nyíló kőbányák művelésének voltak köszönhetők a felfedezések. Így tárták fel (időrendi sorrendben) a Harcsaszájú- és a Pál-völgyi-barlangot, majd a Mátyás-hegyi-barlangot is.
Később, a kőbányászat visszaszorulásával, ahogy a házak egyre feljebb kúsztak a hegyek lejtőin, az építkezések: az alapozó gödrök, az építkezéshez szükséges helyi kőanyag kitermelése, ill. a lakóövezethez kapcsolódó kommunális munkák (pl. csatornafektetés) eredményezték a legtöbb barlangfeltárást. Az első ilyen felfedezés a Szemlő-hegyi-barlang volt, majd jött a Ferenc-hegyi- és a József-hegyi-barlang. Az elmúlt 3 évtizedben kutató­társaimmal kb. 3 tucatnyi helyszinen dolgoztunk a Rózsadomb körzetében, ahol barlang­indikációk kerültek elő az építkezések során. Összesen 20 kisebb-nagyobb önálló barlangot tártunk fel.
Bár látható kapcsolat nincs a felszín és a barlangjáratok között, a valóságban sokszor aktív kölcsönhatásban vannak egymással: mindkettő veszélyezteti a másikat. Az egyre erőteljesebb beépítés, a felszín vízzáró módon történő leburkolása részben elzárja a barlangok természetes vízutánpótlását, egyes, a leszivárgó hideg vízből kiváló ásványok képződése megszűnik. Másrészt növekszik a koncentrált vízbefolyás lehetősége (nyomócső törések, csatorna szivárgások). Ezek nagymértékben szennyezik a képződményeket és a források vizét, Számos barlangi csepegő vízminta elemzés igazolja ezt. A vízbetörések emellett omlásokat idéznek elő, amik visszahathatnak a felszínre. Ez következett be 1986-ban a Józsefhegyi/II.-barlang esetében, ill. a Rómer Flóris u. 52-ben 1985-ben. Számos épületkárért nem is a barlangi mozgásokat teszik felelőssé.
Az a ritka földtani adottság, hogy egy nagyváros házai alatt (részben még feltáratlan) barlangjáratok húzódnak, szükségessé teszi, hogy mind a természetvédelmi értékeket figye­lembe vegyék az építkezéseknél, mind a barlangfeltárások és vizsgálatok csökkentsék az épített környezetre gyakorolt veszélyeket.
Ebben az ügyben történtek már lépések (pl. a barlangveszélyességi zónabeosztás kidolgozása, mérnöki pontosságú barlangfelmérések), de még ugyancsak sok a tennivaló.
 
 
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 3332 látogató olvasta.