Híreink

Légtechnikai rendszerek tisztítása

2009. június 17.

A modern épületekbe szerelt légtechnikai vezetékek üzemelésük során többnyire lerakódó éghető anyagokkal szennyeződnek. Számos nagy épülettűznél ezeken keresztül terjedt a tűz, ezért különösen fontos ezek szakszerű tisztítása. Egy erre vonatkozó komplex technológiát fedeztünk fel.


Lerakódások és hatásaik
 
Az épületek átadásakor a légtechnikai rendszer teljes teljesítménnyel képes működni, az idők folyamán azonban a lerakódott szennyeződés lerontják a hatásfokot (a szállított levegő mennyiségét) valamint üzemeltetési, energia, egészségügyi és tűzvédelmi problémákat okoznak.
 
Ha a szennyeződések által okozott problémákat számba vesszük, láthatóvá válik a probléma összetettsége:
  • A keresztmetszet csökkenésével nő a sebesség állandó térfogatáramot feltételezve.
  • Sebesség növekedésével négyzetesen nő az ellenállásból származó nyomásesés.
  • A növekedés miatt eltolódik a csővezeték és ventilátor jelleggörbéjének munkapontja
  • Az ellenállás növekedésével csökken a szállított légtérfogat. (20 %-os keresztmetszet csökkenés több mint 20 %-kal csökkenti a befújt térfogatáramot, ez nagymértékben többszöröződik a lerakódások növekedésével.)
  • Nő a ventilátor üzemóra száma és fordulatszáma. Ezzel nő az energiafogyasztás, (A ventilátor fordulatszáma és a szállított térfogatáram egyenes arányban állnak. A fordulatszám és a felvett teljesítmény köbös viszonyban állnak. Ha például a fordulatszámot kétszeresére növeljük, a felvett villamos teljesítmény a nyolcszorosára nő.) nő a motor és csapágy terhelése.
  • A szennyezett légtechnikai rendszerekben megbetegedést okozó baktériumok telepedhetnek meg, melyek veszélyt jelenthetnek az ott dolgozókra.
 
Tűzvédelmi szempontból számunkra az jelenti a fő veszélyt, hogy a lerakódó éghető anyagok porai és az elszívó rendszerek gőzei éghető szilárd kéreggé állnak össze, amelyeken a tűz terjedése rendkívül gyors. A tűzesetek tapasztalatai szerint a keletkezés helyétől nagy távolságokra tört ki a láng a légtechnikai rendszer segítségével.
 
Követelmények és a valóság
 
A hatályos OTSZ szerint a szellőzőrendszereket úgy kell kialakítani, hogy az egyes szintek és tűzszakaszok között, az esetleg keletkező tűz és füstgáz átterjedését a szellőzőrendszer ne tegye lehetővé, a mechanikus szellőzőberendezések csatornáit pedig a tűzszakaszok határán hőre vagy füstgázra automatikusan záródó szerkezettel kell kialakítani. (V. számú melléklet 4.11.6. és 4.11.6.1. pont.) Sőt a 14.1 pont a hő- és füstelvezető rendszer karbantartási kötelezettséget is előír.
A létesítmények (lakóházak, közintézmények, irodaházak, kis- és nagy kereskedelmi épületek stb). működését biztosító rendszerek üzemeltetésénél és karbantartásánál ma már az Európai Uniós előírások irányadóak. Hazánkban azonban e feladatok közül a légtechnikai rendszerek tisztításával az elmúlt évtizedben csak a legutóbbi épülettüzeket követően kezdtek foglalkozni. Az eddig általunk megismert rendszerek a feladat egy-egy részelemét célozták meg.
 
Finnül és komplex módon
 
A Lifa air névre keresztelt finn technológia alapján a hazai rendszert a SILCO szakemberei dolgozták ki, amely az MSZ EN 140001:2005  környezetirányítási rendszerben meghatározottak szerint komplex megoldásra törekszik és a folyamat minden elemét dokumentálja. Ez utóbbi különösen fontos mivel a tisztítást megrendelő – egyéb ellenőrzési lehetőség hiányában – csak így lehet biztos az elvégzett tisztítás minőségében.
 
A munkafolyamat lépései:
·        A munkavégzés megkezdése előtt kis önjáró videokamerával felvételt készül a légtechnikai rendszer állapotáról.
·        Speciális technológia szerinti gépekkel, eszközökkel elvégzik a rendszer részeinek tisztítását.
·        Gondoskodnak a keletkezett hulladék szakszerű kezeléséről, veszélyes hulladéktárolóba történő dokumentált leadásáról.
·        Munkavégzés után videokamerás felvételt készítenek a légtechnikai rendszer tisztítás utáni állapotáról.
·        Dokumentálják az elvégzett munkát.
 
A légtechnikai rendszerek tisztítására kidolgozott speciális technológia a vezetékrendszer 30 méteres szakaszokra bontásával kezdi a tisztítást. Az ehhez kidolgozott gépsor fő eleme a különféle cserélhető kefékkel ellátható magasnyomású mozgó tisztító berendezés és a letisztított hulladékot elszívó nagyteljesítményű ipari porszívó. A csőben előrehaladó flexibilis vezetékvégen lévő tisztítófej mozgását egy speciálisan az adott cső méretére beállítható feszítő elem stabilizálja. Maga a tisztítás a felmért szennyezettségtől függően száraz vagy nedves technológiával történhet. A munkavégzéshez további elszívó csöveket, kamerákat, emelőgépeket és egyéb segédszerkezeteket, alkalmaznak.
 
A felújítási, fenntartási, karbantartási munkái során tapasztalt problémákra válaszul – a világ több országában elfogadott és bevált finn Lifa air tisztítási technológiát – hazánkban 2009-től alkalmazza a Silco Építőipari és Szolgáltató Kft. Annyi bizonyos, hogy a tűzvédelmi követelményeknek megfelelő légtechnikai rendszerek csak akkor tudják hosszabb időn át a biztonságot szolgálni, ha az elhanyagoltság helyébe a tervszerű tisztítás lép. Ezzel az épületekben jelentős veszélyhelyzetek kerülhetők el.
 
 
Subasitz András, ügyvezető
SILCO Építőipari és Szolgáltató Kft.
1042 Budapest, József A. u. 32-34/d.
Tel.: 369-4176
Fax: 369-4183
E-mail: silco@silco.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 3254 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: