Híreink

ADR ellenőrzés a települések közigazgatási határán belül

2009. július 06.

Az elmúlt időszakban a veszélyes áruk közúti szállításának ellenőrzésével kapcsolatban felmerült a lakott területen belüli ellenőrzés kérdése. Az OKF ezzel kapcsolatban kiadott szakmai tájékoztatója szerint a veszélyes árut szállító járművek településen belüli (belterületi) ellenőrzésére ugyanazon jogszabályi előírások vonatkoznak, mint a más helyen történő ellenőrzésekre. Mégis az ezzel kapcsolatos jogszabályok együttes értelmezése indokolt az ilyen ellenőrzések tervezésénél.


 

Veszélyes szállítmányok a településen belül
 
A veszélyes árut szállító járművek településen belüli (belterületi) ellenőrzésére ugyanazon jogszabályi előírások vonatkoznak, mint az egyéb más helyen történő ellenőrzésekre. Ezen jogszabályi előírások csak keret jelleggel, általános irányelveket fogalmaznak meg, konkrét előírásokat nem tesznek (például az ellenőrzési helyek kiválasztására).
 
A pontos szabályozás hiányára való tekintettel került rögzítésre a 13/2007. számú főigazgatói intézkedés 10. számú mellékletében az ellenőrzési és kényszervárakozási helyek megválasztására vonatkozó iránymutatás, melynek értelmében
  • tilos ellenőrzési helyet kijelölni, ahol megállni, vagy várakozni tilos.
 
Ez az előírás a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) 40.§ (5) és 41.§ (2) bekezdéseiben foglalt előírásokat, mint kritériumokat kívánta megjeleníteni az ellenőrzési és kényszervárakozási helyek kijelölésének vonatkozásában.
 
Több helyen úgy értelmezték az intézkedés eme pontját, hogy abba bele tartoznak a KRESZ 52.§ (2) és (3) bekezdései is és a KRESZ 52.§ (3) bekezdés b) pontja értelmében veszélyes árut szállító járművel tilos várakozni – így tehát azt ellenőrizni is – lakott területen belül.
 
Az intézkedés e részének ilyenfajta értelmezése azonban téves, arra kizárólag a KRESZ 40.§ (5) és 41.§ (2) bekezdéseinek előírásai vonatkoznak. Azt kívánta hangsúlyozni, hogy a KRESZ 52.§ (2) és (3) bekezdéseiben foglalt előírások közül néhány – azonban nem az összes – az intézkedésben külön rögzítésre került.
 

A fentiekre tekintettel tehát mind a jogszabályokban, mind a belső szabályzónkban foglaltak alapján van lehetőség a veszélyes áru szállítás lakott területen belüli ellenőrzésére, a meghatározott szabályok figyelembe vétele mellett.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1704 látogató olvasta.