Híreink

Hol kell elekrosztatikus feltöltődés ellen felülvizsgálatot tartani?

2009. július 07.

Hozzászólásában kollégánk a Védelem onlinen megjelent Olasz Lajos tűzoltó alezredes Úr által írt "Az elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem felülvizsgálata" című cikkhez fűzött észrevételt. Felkértük a szerzőt reagáljon a felvetésre. A két írást közöljük.


Tisztelt Szerkesztőség!

Olvasom a Védelem online Olasz Lajos tűzoltó alezredes Úr által írt "Az elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem felülvizsgálata" című írását, ahol az alezredes úr ezt írja, a jogszabályi környezetnél:

"Ilyen előzmények után a 2008. május 22-én hatályba lépett új OTSZ egyértelműen szabályoz.
OTSZ 3. rész IV. fej. 2.2. pont
Az elektrosztatikus feltöltődés elleni védelmen felülvizsgálatot el kell végezni:
a) az építmény, helyiség használatba vétele előtt;
b) az építmény, helyiség átalakítása, bővítése után;
c) a technológia változása után;
d) ha a gyártó a műszaki leírásban, dokumentációban vagy a telepítési technológiai
dokumentációban nem rendelkezik a felülvizsgálat idejéről, akkor legalább 3 évente."

Ebből az jön le, hogy minden építmény, helyiség, stb. esetében el kell végeztetni a vizsgálatot, holott az OTSZ megjelölt fejezete így fogalmaz:
"E fejezet hatálya "A" vagy "B" tűzveszélyességi osztályba sorolt robbanásveszélyes helyiségben, szabadtéren az elektrosztatikus feltöltődés elleni védelem - építészeti elemek, eszközök, - felülvizsgálatára terjed ki, kivéve azon védelmi megoldások, amelyek nem a tűz és robbanásveszély elleni védelmet szolgálják."

Így teljes a kép, a felülvizsgálatokat ezek szerint csak "A" és "B" tűzveszélyességi osztályok esetében kell elvégeztetni és nem mindenkor. A cikk ezen része megtévesztő, hiszen azt mondja, minden esetben el kell végeztetni a vizsgálatot.

Üdvözlettel:

Balogh Zsolt
 
 
 
Tisztelt Kollégáim!
 
A cikkben az OTSZ-ből idéztem szó szerint. (3. rész IV. fej. 2.2. pont)
 
Természetesnek tartottam, hogy csak a robbanásveszélyes környezet esetében kell a felülvizsgálatot elvégezni. Az OTSZ több helyen is írja, hogy ahol az elektrosztatikus feltöltődés veszélyt okoz, ott védekezni kell ellene.
 
A felülvizsgálatot ott kell elvégezni, ahol az elektrosztatikus feltöltődés ellen védekeztek, mint ahogy a 2.2. pont is így kezdődik. Viszont az OTSZ 3. rész IV. fej. lábjegyzete hiányos, mert a veszélyességi övezetet nem írja bele a fejezet hatályába.
 
Olasz Lajos
 
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 2323 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: