Híreink

Mennyit, kinek, hogyan fizetünk közúti szabálysértésnél?

2009. augusztus 03.

Mennyit fizetünk a közúti szabálysértésért címmel közöltük a vonatkozó kormányrendeletet. A közölt tényállások mellett figyelmet érdemlő egyéb változásokat is hozott az új szabályozás. Ezekre hívjuk fel a szakhatóságként eljárók, de a közlekedőként résztvevő figyelmét is.


Megjelent a közúti árufuvarozáshoz, személyszállításhoz és a közúti közlekedéshez kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegéről, valamint a bírságolással összefüggő hatósági feladatokról szóló 156/2009. (VII. 29.) Kormány rendelet. Ennek 5. számú melléklete a veszélyes anyagok szállításával kapcsolatos szabályszegések büntetési tételeit tartalmazza.
A Magyar Közlöny 2009. évi 107. számában megjelent, és 2009. augusztus 01-én hatályba lépett a közúti árufuvarozáshoz és személyszállításhoz kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegéről szóló 57/2007. (III. 31.) Korm. rendeletet felváltó, a közúti árufuvarozáshoz, személyszállításhoz és a közúti közlekedéshez kapcsolódó egyes rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegéről, valamint a bírságolással összefüggő hatósági feladatokról szóló 156/2009. (VII.29.) Korm. rendelet
 
Az új bírságrendelet a korábbiakhoz képest több területet eltérően szabályoz, melyekből néhány fontos előírásra hívjuk fel a figyelemet:
1.      Meghatározza az egyes bírságolással érintett cselekmények elkövetéséért felelőssé tehetők körét.
2.      Maximalizálja – 1 millió forintban – az egy ellenőrzés során feltárt több jogsértő cselekmény esetében együttesen kiszabható bírság mértékét.
3.      A rendelet hatályba lépését megelőzően elkövetett szabályszegések esetében indult és folyamatban lévő eljárásoknál abban az esetben kell az új jogszabály rendelkezéseit alkalmazni, ha az a bírság mértékét, illetve a bírság legmagasabb mértékét illetően kedvezőbb rendelkezést állapít meg.
                                                                                                                
A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény is módosításra került a 2009. évi XLV. törvény (megjelent a Magyar Közlöny 2009. évi 81. számában)  megalkotásával és kihirdetésével.
E módosított szabályozás egyik központi rendelkezése szerint 2010. január 1-jét követően a beszedett bírság már nem az eljáró hatóságot (többek között a katasztrófavédelmi hatóságot) illeti, hanem a központi költségvetés központosított bevételét képezi.

Vissza

Ezt a hírt eddig 2213 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: