Híreink

Halálos lakóháztűz Miskolcon

2009. szeptember 14.

Miskolcon 1961 és 1990 között 36 ezer panellakás épült, ami az ország ilyen technológiájú épületeinek 7%-a. Az ország egyik un. óriás lakótelepén az Avason a hatvanas évek végén épült Középszer utca 20. szám alatti középmagas sávházban keletkezett tűz 2009. augusztus 15-én.


Több ablakból csapott ki a láng
 
21.35-kor egy Miskolc, Áfonyás utcán lakó a tőle kb. 300 méterre található Középszer utca 18-20. szám alatti épület Ny-i oldalán, az egyik hatodik emeleti lakás ablakán keresztül kicsapó lángokat észlelt. Azonnal tárcsázta a Miskolci Tűzoltóság ügyeletét.
A jelzés rögzítése után az „A” szolgálati csoport szolgálatparancsnoka II-es kiemelt riasztási fokozatot rendelt el, mely alapján Miskolc I-es, és II-es gépjármű-fecskendő 6-6 fővel, és a Miskolc kosár (Bronto Skylift, 42 méteres működési magasságú emelőkosaras jármű) 2 fővel vonult az esethez. A késő esti időpontnak köszönhetően az első fecskendő 4 perc alatt megérkezett a 4 km-re található helyszínre. A tűz helyszínétől légvonalban már kb. 200 méterre tudatosult kollégáinkban, hogy nem szokványos lakóháztűzzel állnak szemben, hiszen az épület K-i oldalán is több ablakon keresztül kicsapó többméteres lángokat észleltek. Miskolc 24/30-as távolsági felderítés alapján – több helyiség tüzét feltételezve - III-as kiemelt riasztási fokozatra módosította az esetet, így leriasztották a harmadik miskolci fecskendőt, a Diós I-est, valamint a Kazincbarcika I-es gépjárműfecskendőt, a Kazincbarcika Létrával egyetemben. 
 
Felderítés - oltás
 
Szerencsére a K-i homlokzat előtt emelőkosaras gépjármű letalpalására alkalmas terület áll rendelkezésre, így a Miskolc I-es, és a Miskolc kosár itt, míg a Miskolc II-es legénysége a ház Ny-i oldalán az egy szinttel magasabban fekvő zöld területre állt fel. A belső felderítéssel egy időben a Ny-i oldalon, lépcsőházon kívül felhúzott gyorsbeavatkozóval megkezdték a VI/1-es lakás nyitott lépcsőházi ajtaján keresztül a villanyóra szekrényt is meggyújtó tűz oltását, majd a lángok leverése után a felsőbb szinteken rekedtek mentését.
Ugyanekkor a K-i oldalon a parkoló autók között letalpalt az emelőkosaras jármű, s mire megkezdte működését, a hatodik szinti tűz átterjedt a felette lévő lakás loggiájára, valamint a homlokzati hőszigetelésre. Nem egészen két perc alatt a homlokzaton tapasztalható több méteres lángokat sikerült jelentősen mérsékelni a vízágyúval, így hozzákezdhettek a lakók emelőkosárral - ablakokon keresztül - történő mentéséhez. Ilyen módon összesen 6 lakó menekült meg. Rövidesen megérkezett (a riasztásuktól számított 10, illetve 22 perc múlva) a III-as kiemelt riasztási fokozat elrendelése során kért két teljes raj, akik egy újabb gyorsbevatkozóval a VII/1-es lakásra átterjedt tűz oltásával, és életmentési feladatokkal lettek megbízva.
 
Tragikus tűzeset
 
Lépcsőházon keresztül több ütemben legalább 8 lakó lett kimentve, akik nagyrészt a VI. emelet feletti lakásokban rekedtek, mivel a lépcsőház - a nyitott VI/1-es bejárati ajtón keresztül - magas (legalább 400-450 Co-os) hőmérsékletű sűrű füsttel telítődött. A tűz gyors terjedésére jellemző, hogy a tűzkeletkezés helye szerinti, és az e feletti szinteken található 12 lakásból mindössze csak egy család tudott önállóan, segítség nélkül a szabadba távozni.   
A tűz körülhatárolásával egy időben az elrendelt IV-es kiemelt riasztási fokozat alapján, még egy-egy szerencsi, és tiszaújvárosi raj is érkezett az utómunkálatokra, az idő közben a végkimerülés határáig eljutó – több palackot elhasznált - első beavatkozó egységek váltására. 
A tűz körülhatárolása a kiérkezéstől számított 35 perc múlva, a lefeketítés 70 perc múlva történt meg 2 gyorsbeavatkozó sugár, és két magasból mentő vízágyújának működésével.
A tűz körülhatárolásával egy időben a VII/1-es lakás egyik zárt ajtaja mögötti szobában találtak rá az eszméletlen állapotban lévő középkorú nőre, és két gyermekére. A mentők az édesanyán, és 12 éves kisfián már nem tudtak segíteni, ők a helyszínen, míg 16 éve lányuk több nap múlva a kórházban vesztette életét. Az utómunkálatok a kora hajnali órákig eltartottak. Az eset során a VI/1-es 61 m2-es, két és félszobás lakás teljes terjedelmében kiégett, a VII/1-es lakásban a tűz a loggiára, a kisszobára, valamint kis mértékben a nagyszobára terjedt át, más helyiségekben és felső két szint 1-es lakásaiban csak hő-és füst okozta károsodások keletkeztek. Az oltás során felhasznált oltóvíz, és a teljesen kiégett lakás szétolvadt radiátorain keresztül kiáramló víz a lépcsőház szinte minden lakásában károkat okozott. A lépcsőház összes lakója napokig nem költözhetett vissza, s jelenleg is le van zárva - a statikai megerősítési munkálatok befejezéséig - több lakás.
 
Az eltelt hetekben a közvélemény, és a tűzvédelemben dolgozók élénk érdeklődése kísérte a mentéssel, tűzoltással, majd a tűz keletkezésével, és terjedésével kapcsolatos híreket.
Mi történt a VI/1-es lakásban? Meg volt-e a benntartózkodók menekülésének lehetősége? Hogyan dolgozott a tűzoltóság? Miért terjedt át másik szintre a tűz? Miért kerültek csapdába az elhunyt személyek? A panelprogramban részt vett épület tűvédelmi helyzete megfelelt-e a hatályos előírásoknak a tűz előtt? A felmerülő kérdésekre részben a tűzvizsgálati eljárás hivatott válaszolni. Ez a vizsgálat több szakértő bevonásával jelenleg is folyik, amelynek tapasztalatait a későbbiekben közreadjuk.
 
Bódi Zoltán tű.alez.
Miskolci Tűzoltóság

Vissza

Ezt a hírt eddig 2462 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: