Híreink

Új tűzvédelmi szabványok készülnek? Változik az OTSZ?

2009. szeptember 29.

Információink szerint a Magyar Szabványügyi Testületben zajlik egy szabvány előkészítő munka, amely jelentős mértékben érinti az építészeti tűzvédelem területét és néhány tűzvédelmi berendezés műszaki paramétereinek rögzítését. Az előkészítési folyamatban több szakértő dolgozott ki szabványtervezeteket, amelyek jelenleg vitaalapot képeznek.


A Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) információnk szerint jelentős összeget nyert uniós pályázaton arra a folyamatra, amelynek legfontosabb eleme az OTSZ egyszerűsítése, a műszaki normák szabványba foglalása lenne. Ennek megfelelően a szabványalkotás érinti az Országos Tűzvédelmi Szabályzatot, ebből ugyanis a műszaki normák érintett része kimaradna. Ugyanakkor figyelembe kéne venni az Európai Szabványosítás eddigi és a belátható időben kiadásra kerülő szabványait a párhuzamos szabályozás elkerülése érdekében.
 
Ez az egyeztetési folyamat jelentős felkészültséget és a dolog természetéből adódóan szakmai vitákat jelent. Információink szerint jelenleg a fogalmak, a hasadó- nyíló felület és a tűzterhelés számítás témakörében alakult ki egyfajta konszenzus.
 
Az MSZT-ben heti rendszerességgel zajló üléseken, a szabványkészítőkön kívül az OKF és a TSZVSZ (Tűzvédelmi Vállalkozók és Szolgáltatók Szövetsége), az ÉMI, a Mérnökkamara, Rockwool Hungária képviselteti magát.
  • Az anyagok elkészítési határideje december 1.
 
Az Építmények tűzvédelme szabványlapok és készítőik:
 
MSZ 595 – 1 – Fogalommeghatározások – Dr Bánky Tamás
MSZ 595 – 3 – Épületszerkezetek tűzállósági követelményei – Takács Lajos
MSZ 595 – 5 – Tűzszakaszolás, tűzterjedés elleni védelem – Takács Lajos
MSZ 595 – 6 – Kiürítés – Kiss Levente
MSZ 595 – 7 – A számított tűzterhelés meghatározása – Király András
MSZ 595 – 8 – Hő és füst elleni védelem – Wagner Károly
MSZ 595 – 9 – Hasadó- nyíló felület – Dr Siménfalvi Zoltán
 
Azok a szabvány témakörök, ahol nem születik konszenzus, várhatóan előszabványként jelenhetnek meg. Ebben az esetben lényegében egyfajta szakmai publikációként funkcionálnának.
 
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 2132 látogató olvasta.