Híreink

Mi olvasható a VÉDELEM októberi számában?

2009. szeptember 21.

Az október közepén megjelenő lap 19 cikkében minden olvasói csoport (tűzoltási-mentési, megelőzési, üzemi szakemberek) találhat a szakmai munkához muníciót adó olvasmányt. A nagyrendezvények szervezési, biztonsági tapasztalatai mellett az építészeti tűzvédelem néhány izgalmas kérdését boncolják szerzőink, amelyekre külön felhívjuk a figyelmet.


Fókuszban
 
Tömegrendezvények biztonsága – Forma 1-es autók a belvárosban
 
A tömegrendezvények biztonsága több szempontból kiemelten fontos kérdés. Ezek az események rendezvénytípusonként eltérő sajátosságokat mutatnak, de számos általánosítható elemük is van. Egy konkrét rendezvénytípus a Red Bull Street Parade tapasztalatait foglaltuk össze.
A Forma 1-hez kötődő Red Bull Street Parade rendezvények és a Red Bull Air Race nemzetközi repülőverseny hatalmas tömegeket vonzó rendezvényeinek biztosításába kaphattunk betekintést. A Szervező Stromboly Event Kft., és a biztonságért felelős Walton-Sec Kft. a rendezvények biztosítási szerkezetét úgy építi fel, hogy a biztosításban résztvevő szervezetek vezetői egy irányítási ponton helyezkednek el. Erről az irányítási pontról a rendezvény kritikus helyszíneit kamerával figyelik, illetve a külső helyszíneken lévőkkel rádión tartják a kapcsolatot. Ezzel minden egyes eseményre az irányításban résztvevők szinte azonnal reagálhatnak. Tehetik ezt annál is inkább, mert az irányítási pontról a rendőrség, a tűzoltóság, a mentők és a biztonsági szolgálat vezetői külön-külön a saját rádiójukon kommunikálnak a helyszíni egységekkel. Az irányítási ponton pedig azonnal egyeztethetik a szükséges teendőket. A döntések centralizáltak. Ezek a döntések azonnali utasítások formájában jutnak el a nagyszámban alkalmazott biztonsági személyzethez.
 
Dobos Gábor: Forma-1 versenyautó testközelből
 
A Forma-1 Magyar Nagydíj előtt, július 23-án a Budai Várba látogatott a Red Bull Street Parade, ahol a kilátogatók ismét testközelből élhették át a Red Bull Racing forma 1-es autójának bemutatóját. A rajongóktól eltérően mi a – később a Hungaroringen sajnos élesben vizsgázó – versenyautó biztonságtechnikai, tűzvédelmi rendszerét igyekeztünk megismerni.
 
Baranya Károly: Street Parade vidéken – a siófoki tapasztalatok
 
2008-ban az F1 futamot megelőzően Siófokon rendezték, a több mint 100 ezer nézőt vonzó Street Parade bemutatót. 2009 tavaszán pedig Szegeden rendeztek hasonló nagyszabású eseményt. A bemutató show elemekkel kombinált néhány kör lefutása kijelölt zárt pályán számos biztonsági, szervezési feladatot jelent. Mit jelent ez a gyakorlatban?
 
Nagy rendezvények – a tűzoltóság feladatai, felelőssége
 
A nagy rendezvényeken hatalmas embertömegek viszonylag kis helyen tömörülnek össze, ezért potenciális veszélyforrásként kell kezelni őket. Ezek a rendezvények meghatározott beavatkozási felkészültséget követelnek az érintett tűzoltóságoktól is. Melyek ezek?

Tanulmány
 
Dr. Jármai Károly: Tűzvédelmi szoftverek acélszerkezetekre I.
 
Egyre több tűzvédelmi szoftver létezik. Az ECSC DIFISEK+ projektjének egyik fő célja az volt az elmúlt 2 évben, hogy egy nyilvánosan elérhető tűztervezéshez és tűzelemzéshez használatos szoftvercsomag gyűjteményt állítson össze és értékeljen. A korrekt becslések érdekében szükséges az osztályozásuk és egy minősítési kritérium meghatározása.
 
1992-ben, Friedman felmérte a számítógépes tűzmodell programokat a Nemzetközi Tűzvédelmi Kutatások Együttműködési fórumán. 2003-ban, Olenick és Carpenter frissítették ezeket más szoftverekkel, és meghatározták a kategóriájukat. Ebben a tanulmányban bemutatunk egy új osztályozást, amely figyelembe veszi az előzőleg meghatározott osztályokat és egy szoftverlistát, kiemelve a tűzvédelemi szoftverek nyilvános elérhetőségét. Az anyagban megadunk több fontos szempontot a tűzvédelmi szoftverek kiértékeléséhez. Ilyen módon nyújtunk segítséget a szoftverek kiválasztásához, amelyekre a felhasználónak a leginkább szüksége van. Összesen 177 szoftver létezik, ezek közül 30 a nyilvánosság számára is elérhető. Számuk gyorsan növekszik, az ArcelorMittal honlapján is egyre több elérhető.

Szabályozás
 
Djeska Endre, Zellei János: Tűzgátló nyílászárók jelölése és időszaki ellenőrzésük – külföldi példa
Az előző számban (2009/4-25. old.) ismertettük a felülvizsgálat hazai helyzetét rámutatva annak hiányosságaira. Megoldást külföldi szakmai szabályozásban találtunk. Ezek a szabályozások alapul szolgálhatnak egy hasonló tárgyú hazai jogszabályhoz.
 
Módszer
 
Zólyomi Géza: Mobil ventilátor alkalmazásának beavatkozási metódusa és biztonsági szabályzata
A zárttéri tüzek oltásánál szinte a kezdetek óta a tűzoltók folyamatosan törekszenek arra, hogy biztosítsák az érintett terület megfelelő szellőztetését. A természetes szellőztetés hatékonyságának növelése érdekében kezdték alkalmazni a zárttéri tüzek oltásánál egyszerű elvek alapján alkalmazható pozitív nyomású ventilálást.
 
Technika
 
BEAVER kismotorfecskendő – dolgozik, mint a hód
 
A minap volt alkalmunk tesztelni az osztrák Rosenbauer cég legújabb fejlesztésű kismotorfecskendőjét. Már a szivattyú a neve is azt tükrözi, hogy lételeme a víz, hisz a keresztségben a BEAVER (hód) nevet kapta, amely technikai újdonságok sorával hívja fel magára a figyelmet.

Tűz- és káresetek
 
Teichter Alfréd: Beavatkozás folyékony üveg jelenlétében
 
2009. július 23.-án a Budapest IV. Váci u. 77. szám alatt lévő Tungsram telephelyén egy kb. 47 m2 alapterületű kemence alja kilyukadt és a kemencében lévő folyékony üveg a hasadékon keresztül szivárogni kezdett. A beavatkozás a kifolyó alapanyag hűtésére koncentrálódott, a cél a folyékony üveg visszahűtése szilárd halmazállapotúra.
A sérült kemencében egyszerre kb. 90 tonna alapanyagot tudnak folyékony állapotúra hevíteni. A kemence üzemi hőmérséklete 1729 0C. A folyékony üveg a kemence alján, a falazaton keletkezett kb. 3 cm. átmérőjű hasadékon keresztül folyt ki.
 
Bódi Zoltán: Halálos lakóháztűz Miskolcon
Miskolcon 1961 és 1990 között 36 ezer panellakás épült, ami az ország ilyen technológiájú épületeinek 7%-a. Az ország egyik un. óriás lakótelepén az Avason a hatvanas évek végén épült Középszer utca 20. szám alatti középmagas sávházban keletkezett tűz 2009. augusztus 15-én. Több ablakból csapott ki a láng.
 
Fórum
 
Dr. Nagy Lajos: Védőruhák a műszaki mentést végzők részére
 
A nyolcvanas évek végétől folyamatosan javult a tűzoltók testi épségének védelme. Mára korszerű védőeszközök állnak rendelkezésre, mégis a gazdaságossági és kényelmi szempontok új igényeket fogalmaznak meg. Egy új védőruhát mutatunk be.
 
Spanyolviasz – Új tűzgátló festék acélszerkezetekre a Carsystem Hungária Kft.-nél
 
Spanyolország legnagyobb tűzvédelmi bevonatrendszereinek gyártója, a Barnices Valentine S.A.U. A festékgyár termékeinek kizárólagos magyarországi forgalmazója a győri székhelyű Carsystem Hungária Kft. A cég 2008-ban szerezte meg a C-Therm S 900 HB típusú acélszerkezeti tűzgátló festékkel az ÉMI Építőipari Műszaki Engedélyt a 30 perces tűzállósági kategóriában. Milyen az új tűzgátló festék?
 
Adorján Attila: Gyorsteszt a felderítésben, csövek nélkül: CMS
 
A balesetek során kiáramló anyagok gyors azonosítása és a veszélyes anyaggal szennyezett terület behatárolása az egyik legfontosabb feladat. A szimultán teszt után egy olyan chip mérő rendszert mutatunk be, amely a pillanatnyi koncentráció meghatározásában új utakat nyitott.
 
Megelőzés
 
Perlinger Ferenc: Különféle bevonatok és műanyagok követelményei robbanásveszélyes környezetekben
A bevonatokkal szembeni követelmények összetettek! Abban minden összetevőnél megegyezik az elérendő cél, hogy elektrosztatikus feltöltődésből és mechanikai szikra energiájából eredő gyújtás lehetőségét hivatott megelőzni. Hogyan lehet ezt megvalósítani?
 
Kürti Ákos: Aeroszolos tűzoltó generátorok fejlesztése

Az aeroszolos tűzoltó generátorok az űrkutatási kísérletek eredményeként éppen 10 esztendeje jelentek meg hazánkban. Az 1999. évi hazai eredményes kísérletek és vizsgálatok után az Elektrovill Zrt. kezdte meg az oroszországi – elsősorban rakétagyártásáról ismert - SZOJUZ céggel létrejött kapcsolat alapján telepíteni a berendezéseket. Az elmúlt időszakban jelentős fejlesztések is történtek.
Mint sok fejlesztés, az aeroszolos tűzoltó generátor megalkotása is alapvetően Oroszország ill. a néhai Szovjetunió hadiiparához köthető. Eredeti céljuk a rakéták torkolattüzének elfojtása volt. A kutatás és a gyártás a Moszkva melletti SZOJUZ cégnél történt és történik mind a mai napig. A fejlesztés olyan jól sikerült, hogy más hadiipari felhasználás céljára is továbbfejlesztették a módszert, így a mai oltógenerátorok közvetlen elődei elsősorban harcászati járművek (tankok, hadihajók) motortereinek védelmére szolgáltak. 1990-től már e berendezések polgári alkalmazása elől is elhárultak az akadályok.
 
Lestyán Mária: Tetőterek tűzvédelmi kérdései
 
Az új OTSZ életbe lépésével a tetőterekre vonatkozó követelmények is szigorodtak, s a tervezés során több előírást kell figyelembe venni. Elsőként meg kell határoznunk az épület tűzállósági fokozatát s annak szintszámát. (Tűzvédelmi szempontból a tetőteret akkor kell építményszintnek tekinteni, ha az ott beépített rész az alapterület 25%-át meghaladja.) Amennyiben az épület I-III. tűzállósági fokozatú s legfeljebb 3 szintes alkalmazhatjuk a beépített tetőterekre vonatkozó egyedi követelmények (3.7.1) 6. számú táblázatot is. A tervezési fázisokat vesz sorra szerzőnk.
 
Kutatás
 
Kamerás robot helikopter – új eszköz a felderítéshez
 
Erdőtűz felderítési gyakorlaton ismerkedtünk meg azzal a robot helikopterrel, amely előre meghatározott útvonalon, önállóan felderítette a tűzhelyszíneket és erről képet küldött a vezetési törzsnek.

Takács Lajos, Mészáros János, Wágner Károly: Kiegészítő szabályok a kiürítési számításokhoz
 
Az építményt és annak tűzszakaszait, helyiségeit úgy kell kialakítani, hogy tűz esetén a bent tartózkodók megengedett időtartamon belül a veszélyeztetett területről eltávozhassanak, illetőleg az építmény elhagyásával a szabadba juthassanak. A kiürítéssel összefüggő követelményeket az OTSZ 5. rész I/7. fejezet tartalmazza.
A cikkben felsorolt szabálygyűjtemény a szerzők tervezői és szakhatósági gyakorlata során felgyűlt tapasztalatokból levezethető íratlan szabályok halmaza, amelyek betartása nélkül gyakran a kiürítési számítások sem érvényesek. Aki ezeket figyelmen kívül hagyja, veszélyes játékot űz: számokkal dolgozik, de életekkel játszik.
 
Visszhang
 
Dr Zoltán Ferenc: Aggályos aggályok a hő-és füstelvezetésről
 
Az előző számban megjelent Mészáros Gábor: „A csarnokok hő- és füstelvezetésével kapcsolatos előírások gyakorlati megvalósítása során felmerülő aggályok ” című cikkre úgy érzem reagálnom kell. Hogy nyomon követhető legyen a válasz, meghagytam az eredeti fejezetrészek címeit. Nagyon fontos témához szól hozzá szerzőnk, aki doktori diszertációját e témából írta.
 
A VÉDELEM megrendelhető:
 
Duna Palota Nonprofit Kft.
1051 Budapest, Mérleg u. 3.
Tel.: 1-469-2971
Fax: 1- 469-2969
Ügyintéző: Szabó Kálmánné
Előfizetési díj: egy évre 3600 Ft. (áfával)

Vissza

Ezt a hírt eddig 2462 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: