Híreink

A+A 2009 nemzetközi szakvásár Düsseldorfban

2009. október 19.

Közeleg november 3 – 6, amikor megnyitja kapuit Düsseldorfban az egyéni védőeszközök, a munkahelyi biztonság és a foglalkozás-egészségügy kongresszussal egybekötött nemzetközi szakvására. A legfontosabb tudnivalók mellett Gerd Zeislernek az A+A 2009 szakvásár tanácsadó testülete elnökének beszédét is közreadjuk.


A legfontosabb tudnivalók az A+A 2009 szakvásárról

 
A rendezvény hivatalos címe
 
 
 
 
A+A 2009
Az egyéni védőfelszerelések, munkahelyi biztonság
és foglalkozás-egészségügy
kongresszussal egybekötött nemzetközi szakvására
 
A rendezvény helyszíne
 
 
 
 
 
 
Düsseldorf, vásárváros
a 3-astól 10-esig terjedő vásárcsarnokokban,
a szabadterületen és a
CCD Congress Center Düsseldorf
kongresszusi központban
 
 
Vásáridőpont
2009. november 3-6.
 
Internet
 
 
Időtartam és nyitva tartás
Időtartama: 2009. november 3-6
Nyitva tartás: 09.00 és 18.00 óra között
Belépőjegyek és katalógus
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az Online shop-ban
napijegy: 20 €
napijegy diákoknak: 13 €

A helyszíni pénztárban
napijegy: 25 €
napijegy diákoknak: 13 €
 
katalógus: 17 €
 
 
Új biztonsági követelmények
 
Azok a gyártók, akik az A+A szakvásáron vesznek részt úgy tekintettek az elmúlt években a biztonság témakörére, mint egy jelentős növekedési potenciállal rendelkező piaci szegmensre. Ennek számos oka van: mindenek előtt annak a felismerése, hogy az egyéni védőeszköz nem csupán költségtényező, hanem olyan haszna is van, amely az emberiességi tényezőn kívül a munkavégzési teljesítmény és a megbetegedések elmaradása révén közvetlen költségcsökkenést is eredményez.
 
Az elmúlt évek során bevezetett átfogó irányítási és biztonsági rendszerek új biztonsági követelményeket szültek a vállalatoknál. A munkahelyi biztonság és a foglalkozás-egészségügy, de emellett a létesítmények őrzése és védelme, valamint a környezetvédelem is szerves része lett a tanúsított rendszereknek, amelyek nélkül a minőségtudatos vállalatoknak már nincs esélyük a piacon. Ez a változás a globalizáció keretében nemzetközi szinten zajlott, részben abból is táplálkozva, hogy nagy multinacionális konszernek szervezték ki termelésük egy részét külföldre.
 
A kulcsfontosságú iparágakban, mint például a bányászatban, a nehéziparban vagy az építőiparban is bekövetkezett leépítéseket, valamint az ebből következően csökkenő forgalomcsökkenési kilátásokat ezáltal sikerült részlegesen ellensúlyozni.
 
További növekedési potenciál származott az iparban tapasztalt kiszervezési irányzattól is. A visszatérés a vállalatok főtevékenységéhez és a biztonságtechnikai szolgáltatások és folyamatok ebből következő kiszervezése új tevékenységi területeket nyitott meg a gyártók, szolgáltatók és logisztikai vállalatok előtt. A számtalan ágazatban dolgozó felhasználók érdeklődésének középpontjában már nem csupán a különálló termék, hanem az optimális és gazdaságos, átfogó megoldás áll. Ez ugyanígy érvényes az egyéni védőeszközre, mint a folyamatok veszélyforrásokat megelőző kialakítására. A hagyományos javítási és karbantartási tevékenységen kívüli szolgáltatások egészítik ki a gyártási kínálatot. A logisztikai kínálattal összefüggő kölcsönzés és bérbeadás új távlatokat nyit a vevők kiszolgálásában, és kíméli az erőforrásokat és a folyamatköltséget a felhasználónál. Ez a vevőkhöz közel álló munkamódszer, amely egészen a teljes folyamatok átvállalásáig terjedhet, összefogja a szakértők tudását, és jó információkkal szolgál a gyakorlati igényeknek megfelelő termékek fejlesztéséhez, egyúttal pedig a megszerzett szakértői tudást is tovább lehet hasznosítani. A gyártók körében létrehozott számtalan akadémia fontos tényezővé vált a felhasználók továbbképzésében.
 
Új terjesztési csatornákat nyitnak
 
A biztonságtechnikai piacot az elmúlt évek során megváltoztató gyökeres szerkezetváltás a terjesztési útvonalak tekintetében is megmutatkozik. Amíg korábban egyértelműen szabályozott volt a különböző értékesítési csatornák  megosztása az alapos ismertetést igénylő termékek közvetlen értékesítésétől a fogyasztási cikkek szakkereskedői terítéséig, addig a szállítók számának csökkentésére irányuló trend révén a terjesztési csatornák is jelentősen elmozdulnak a kereskedői értékesítés felé. A beszállítók koncentrációja rendszerint messze túlmutat a műszaki szakkereskedelem hagyományos kínálatán, és az átfogó C-szintű termékmenedzsment szintén mozog. Ennek hatására tetemes beruházásokat hajtottak végre például az elektronikus rendelés-kezelési rendszerek területén vagy a szerteágazó logisztikai feltételek megteremtésével a magasabb szintű követelmények teljesítése érdekében. A C-szintű alkatrészkezelésre történő gondolati átállás érdekében merőben új kereskedői struktúrát kell építeni.
 
A disztribúcióban bekövetkezett változások nyertesei közé tartozik a manapság egyre nagyobb teret hódító internetes szakkereskedelem, amely piaci részesedését tekintve ugyan még inkább alárendelt szerepet tölt be, viszont átláthatóvá teszi az árképzési struktúrát, ami a versenyhelyzet jelentős kiéleződését és az árrések csökkenését váltja ki.
 
Természetesen nem utolsó sorban az új technológiákat alkalmazó, innovatív új termékek hoztak magukkal új minőségi színvonalat a biztonság és a felhasználóbarát kezelhetőség területén minden egyes részpiacon.
 
Az IVPS (Egyéni Védőeszközök Érdekközösségi Egyesület) és a GfK Piackutató Intézet az A+A 2007 szakvásár alkalmából frissített közös tanulmányában előre jelzett, részben kétszámjegyű növekedési ütem be is következett, sőt részben túl is teljesült. Ez természetesen a jó világgazdasági környezetbe ágyazódva volt így, amely biztosította azt is, hogy az elavult termékek cseréjére kellő forrás állt rendelkezésre, és a korábban elhalasztott beruházásokat is be lehetett pótolni.
 
A világméretű recesszió csak részben sújtja a biztonsági ágazatot
 
Annak ellenére, hogy a gazdasági környezetet jelenleg rendkívül borúlátóan ítélik meg, a világméretű recesszió mégis csupán részben sújtja a biztonsági ágazatot. A biztonság témaköre már jó ideje túllépett a munkahelyi biztonság eredeti körén, és általános témává fejlődött. A biztonságtudatosság és a biztonság igénye világszerte közéleti igénnyé vált és megfelelő figyelmet kapott az állami szervek oldaláról is. Egy pandémia kitörésétől való félelme például nem csupán az egyes országok egészségügyi szervezeteit foglalkoztatja, hanem a multinacionális vállalatok vezetőit is a hathatós ellenintézkedések és vésztervek kialakítása miatt.
 
Az a felismerés, hogy a természeti katasztrófák vagy terrorista cselekmények okozta nagyszabású katasztrófák valószínűsége emelkedik, nem csupán az Egyesült Államokban teremtette meg több országban a biztonság új szervezeti struktúráit a „Homeland Security” keretében. Tetemes forrást biztosítottak és biztosítanak a jövőben is a segélyszervezetek rendelkezésére álló optimális egyéni védőfelszerelésekhez. Az Európai Unió nagyszabású, főként kelet-európai projektekhez nyújtott anyagi támogatása segít a műszaki eszköztár korszerűsítésében és az éles helyzethez történő optimalizálásában.
 
Egyre fontosabb a lakosság védelme és a katasztrófavédelem
 
Ezeken a példákon is tetten érhető, hogy a lakosság védelme és a katasztrófavédelem témaköre mennyire szorosan összefonódik a hagyományos értelemben vett biztonsággal, és hogy milyen óriási feladatokat kell megoldania a biztonsági szerveknek.
 
Az utóbbi idők nagyszabású káreseményei, valamint a segélynyújtó és mentőszervezetek szimulált közös mozgósításai megmutatták, hogy tetemes optimalizálási lehetőségek vannak, amelyekkel sürgősen foglalkozni kell. Főként a különböző szervezetek összehangolt munkáján – a katasztrófahelyzetben meghatározó tényezőn – kell jelentősen javítani, amihez átfogó megközelítés szükséges. Ez a felismerés világszerte számos projektet indított el, amelyek az egyes segélyszolgálatok szakterületének szoros integrációját hivatottak biztosítani. Németországban például sok éves vita és tervezés után megkezdődik a digitális rádiórendszer mintegy 6 milliárd euróra becsült létesítése. A nukleáris, biológiai és kémiai védelem az államhatárokon túlmutató témakörré vált Európában és Amerikában, ami új piacokat tár fel a mérőeszközök gyártóinak és a mentesítésre szakosodott vállalatoknak, de még az egyéni védőeszközök gyártóinak is.
 
Merőben új kihívásokkal szembesül az egészségügy és a katasztrófa-gyógyászat is.
 
·        Kórházi válságkezelés
·        Nagy mennyiségű sérülttel járó események kezelése a mentőszolgálatoknál
·        A kapcsolódási pontok problematikája – a törzskarok együttműködése
·        Gyógyászati intézkedések kémiai, biológiai, radiológiai és nukleáris veszély esetén
·        Vészhelyzetek pszichoszociális kezelése és a kiszálló, intézkedő személyzet utógondozása
 
mindez csupán néhány eleme lehet a biztonságtechnikát a következő években foglalkoztató hatalmas kérdéskörnek.
 
Egyértelművé vált, hogy a biztonság témaköre számos különálló szegmensből tevődik össze. Így például a veszélyes anyagok nem csupán a munkahelyekhez kötődő kérdést jelentenek, hanem a katasztrófák kezelésében is elemei szerepük van annak érdekében, hogy biztosítható legyen a lakosság védelme egy nagyszabású nukleáris, biológiai vagy kémiai esemény bekövetkezésekor.
 
A szakvásár tematikája folyamatosan igazodik a piaci igényekhez
 
És itt zárul be a kör az A+A 2009 szakvásár esetében is, ugyanis a hagyományos értelemben vett munkavédelem mellett az A+A lett a világ legfontosabb szakvására az általános értelemben vett biztonságnak. Mivel a szakvásár tematikája folyamatosan követi a piaci igények változását, idén például a katasztrófavédelemmel. Sikeresnek bizonyult elképzelés, hogy a szakvásár és a kongresszus összekapcsolása kiindulópont az innovációban: az A+A 2009 esetében is új lökést adhat a piacnak, és fontos nemzetközi találkozóhellyé teszi Düsseldorfot a biztonság vonatkozásában.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1615 látogató olvasta.