Híreink

Mennyi a tűzvédelmi szakhatósági eljárás díja?

2009. október 16.

A Ket. módosítása október 01-jén hatályba lépett, melynek megfelelően valamennyi hatóságnak elektronikus úton közzé kell tenni egyes eljárási díjak költségeit. Ráadásul október 1-től a szakhatósági eljárás illetékét vagy díját az alapeljárás illetékével vagy díjával egyidejűleg kell az ügyfélnek lerónia. Mi a helyzet a tűzvédelmi szakhatósági díjakkal?


A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL törvény (KET) módosítása kapcsán október 1-től a szakhatósági eljárás illetékét vagy díját az alapeljárás illetékével vagy díjával egyidejűleg kell az ügyfélnek lerónia.
 
Mi a teendő ezekben az ügyekben?
 
Önmagában a tűzvédelmi szakhatósági eljárás illetékmentes tekintettel arra, hogy az illetékről szóló 1990. évi XCIII. törvény valamint, a szakterületeket érintő szabályzók nem állapítanak meg erre vonatkozó eljárási illeték, illetve díjfizetési kötelezettséget.
 
Ennek megfelelően
  • azOrszágos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság,
  • a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságok, és
  • a Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságok
által lefolytatott első, illetve másodfokú tűzvédelmi, polgárvédelmi és katasztrófavédelmi szakhatósági eljárások illetékmentesek.

Vissza

Ezt a hírt eddig 2089 látogató olvasta.