Híreink

Építési hatósági eljárás - Mely szabályok érvényesek?

2009. október 15.

Kollégánk hívta fel a figyelmemet az Alkotmánybíróság határozatára, amelyben megsemmisítette az építésügyi hatósági eljárásokról szóló ÖTM rendelet II. fejezetét. A rendelet II. fejezete pedig az építésügyi hatósági eljárások általános szabályait tartalmazza. Ezt 2010. június 30. napjával megsemmisítette az AB. Mi történt azóta?


Az Alkotmánybíróság 89/2009. (IX. 24.) AB határozatával megsemmisítette az építésügyi hatósági eljárásokról, valamint a telekalakítási és az építészeti-műszaki dokumentációk tartalmáról szóló 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet II. Fejezetét (AZ ÉPÍTÉSÜGYI HATÓSÁGI ELJÁRÁSOK ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI) 2010. június 30. napjával.


A 134. számú Magyar Közlönyben megjelent határozat néhány részlete:
 
1. Az Alkotmány érintett rendelkezése:
37. § (3) A Kormány tagjai tör vényben vagy kormányrendeletben kapott felhatalmazás alapján feladatkörükben eljárva rendeletet adnak ki, amelyek törvénnyel és kormányrendelettel nem lehetnek ellentétesek. A rendeleteket a hivatalos lapban ki kell hirdetni.
 
A jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvénynek (a továbbiakban: Jat.) az indítvány elbírálásakor hatályos 3. § g) pontja értelmében a társadalmi rendre vonatkozóan törvényben kell szabályozni különösen a büntető, a polgári és az államigazgatási eljárást.
 
A hatósági eljárás törvényi szintű szabályozására vonatkozó követelmény nemcsak a Jat. idézett rendelkezéseiből fakad, hanem összhangban van a közigazgatás törvény alá rendeltségének az Alkotmány 2. § (1)bekezdésében deklarált jogállamiságból fakadó elvével is.
 
A magasabb szintû jogszabály által más jogalkotó számára adott felhatalmazásnak, azaz végrehajtási szabály megalkotására adott felhatalmazásnak tartalmaznia kell a felhatalmazás jogosultját, tárgyát és kereteit [Jat. 15. § (1) bekezdés].
 
A Ket. szabályait áttekintve megállapítható, hogy az nem ad felhatalmazást az építési ügyekre nézve a saját általános szabályaitól eltérő általános eljárási szabályok megalkotására. Az építési hatósági ügyek a Ket. tárgyi hatályát megállapító 12. § (2) bekezdés a) pontja alá esnek.
 
Az alkotmánybíróság tehát közel egy évet adott a jogalkotóknak a helyzet rendezésére. A jogalkotók azonban gyorsan feloldották az ellentmondást.
 
Néhány nappal az AB határozat megjelenése után a 25/2009 (IX. 30.) NFGM rendelet az építésügyi hatósági eljárásokról, valamint a telekalakítási és az építészeti-műszaki dokumentációk tartalmáról szóló 37/2007. (XII. 13.) ÖTM rendelet II. Fejezetét (AZ ÉPÍTÉSÜGYI HATÓSÁGI ELJÁRÁSOK ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI) valamint a 16 – 18. §-ait hatályon kívül helyezte.
 
Az országgyűlés pedig a 2009. évi LVII. számú törvénnyel módosította az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényt.
Valamennyi módosítás hatálybalépési ideje – szinkronban a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény módosításáról szóló 2008. évi CXI. törvénnyel (Ket.-novella) – 2009. október 1.
 
Ezzel az építési hatósági eljárások általános szabályait is a ket előírásai szerint kell végrehajtani, figyelembe véve a 2009. évi LVII. számú törvény vonatkozó rendelkezéseit.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1708 látogató olvasta.