Híreink

Tűzoltó laktanya felújítására is lehet pályázni?

2009. november 02.

A közelmúltban megjelent pályázati felhívás az új tűzoltólaktanya építésére pályázók részére biztosít lehetőséget. Erre a hivatásos önkormányzati és az önkéntes tűzoltóságok is pályázhatnak, ugyanakkor ez nem teszi lehetővé a meglévő épületek felújítását. Milyen változás várható ebben?


A megjelent pályázati felhívás az új tűzoltólaktanya építésére szól. Ezzel egyetértve többen hiányolják a meglévő épületek felújításának pályázati formában való támogatását. A hivatásos önkormányzati és az önkéntes tűzoltóságok meglévő épületeinek jelentős részére ráférne a felújítás. A jelenlegi jogszabály nem teszi lehetővé a meglévő épületek felújítását.
Milyen változás várható ebben?
 
Sok helyen a laktanya felújítás elegendő lenne és ezzel hosszabb távra biztosítani tudná a tűzoltóságok elhelyezési feltételeit. Az igény jogosságát szinte mindenki elismeri, azonban a jelenlegi törvény szabályozás nem biztosít lehetőséget a laktanyák felújítására a tűzvédelmi bírság és a biztosítók tűzvédelmi hozzájárulásából.
 
Ezért az OKF és az ÖM szakmai vezetése egyetértve a tűzoltóságok laktanya felújítást is támogató törekvéseivel, javaslatot tervez előkészíteni a jogszabály felhasználási területeinek kibővítésére.
Amennyiben a laktanya felújításra történő felhasználási lehetőség biztosítására sor kerül, akkor várható a laktanya felújítások végrehajtására megfogalmazott pályázati kiírás megjelentetése. Ez a tűzoltóságok 2010-2012. évekre vonatkozó fejlesztési koncepciójának akár már része is lehet.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1602 látogató olvasta.