Híreink

Mi az új a laktanya építésére kiírt pályázatban?

2009. október 29.

A tűzoltóságok technikai fejlesztését szolgáló tűzvédelmi bírság és biztosítók tűzvédelmi hozzájárulásából befolyó pénzügyi forrás 0,5 %-os növekedése, éves szinten mintegy 1,5 milliárd forintos többletforrást eredményezett, mely előrelépést hozhat a tűzoltólaktanya beruházásokban is. A kiírt pályázatnak több új eleme van.


A 2006. évi XCIV. törvény 21. §-a módosította a biztosítói hozzájárulás mértékét 1 %-ról   1,5 %-ra, továbbá kibővítette a felhasználási célokat is. Az egyik ilyen új elem éppen felhasználási kör kibővítése, az önkéntes tűzoltóságok laktanya építési feladatainak segítésére. Ezzel a 96 hivatásos önkormányzati tűzoltóság mellett a 67 önkéntes tűzoltóság pályázati igényeivel is számolni kell.
 
A 21/2009. (VII. 8.) ÖM rendelet keretbe foglalja mind a technikai, mind, pedig a laktanya beruházások alapvető feltételeit, felhasználható pénzügyi forrásait, a pályázatokon résztvevők körét, a pályázati önrész mértékét, illetve a bírálóbizottság személyi és szervezeti összetételét.
A jogszabály megjelenése nyitotta meg az utat, a tűzoltólaktanya beruházásokra vonatkozó pályázati kiírás elkészítésére és kiadására.
2009. szeptember 30-án az OKF Főigazgatójának aláírásával megjelent a „Pályázati felhívás a hivatásos önkormányzati és az önkéntes tűzoltóságok új laktanya beruházási feladatinak megvalósítására”.
 
A pályázati feltételeknél már látható, hogy kizárólag csak olyan pályázatok fogadhatók majd el,
  • ahol a meglévő laktanyaépület már rendeltetésszerűen csak korlátozottan használható, és
  • felújítással gazdaságosan nem javítható az állaga, illetve
  • a tűzoltóság létszámának, technikai eszközállományának elhelyezése a meglévő épületben már nem biztosított a jogszabályokban rögzített feltételek szerint.
 
E pályázat kiírási logikához illeszkedik a pályázói önrész kérdése is. Ez abból indul ki, hogy akinek új laktanyára van szüksége, az a meglévőre már nem tart igényt. Ez a régi laktanyaépület beszámítható az önrészbe.
 
Az önrész tényleges bekerülési költség 20%-a!
 
Ez az önrész biztosítható:
·        a régi laktanya épület ingatlan szakértő által megállapított forgalmi értékével.
·        Ha a régi laktanya értéke a bekerülési költség becsült értékének 20 % alatt marad, akkor ezt a pályázónak 20 %-ra ki kell egészítenie,
·        ha pedig az értéke ennél több, akkor azt teljes értékben az új laktanya beruházásra kell fordítani, csökkentve ez által a szükséges központi támogatás értékét.
 
A feltételek közül kiemelhető, hogy a pályázónak már tudnia kell, hogy mit akar építeni, ezért szükséges
  • a tanulmány,
  • a látvány vagy programterv és a
  • szakértői költésbecslés, ill,
  • egy olyan telekingatlan, mely a laktanya építési feltételeknek megfelelő és biztosítja a megvalósítás lehetőségét.
A pályázói önrész csökkentésére csak a ténylegesen hátrányos helyzetű önkormányzatok esetében van lehetőség, maximum 5 % csökkentés erejéig.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1635 látogató olvasta.