Híreink

Öt európai ország vezető tűzvédelmi szakemberei tárgyaltak Brnoban

2009. november 19.

2009 november 3 – 4-én látta vendégül a brmoi Tűzoltó Szakközépiskola a Visegrádi négyek és Ukrajna tűzvédelmi szövettségeinek elnökeit, valamint az Országos Katasztrófavédelem vezető képviselőit. Első közös találkozójukon Miroslav Štěpán tábornok Úr a cseh OKF főigazgatója személyesen üdvözölte a találkozó résztvevőit.


Csehország, Szlovákia, Magyarország, Lengyelország és Ukrajna szakemberei közös találkozójukon az alábbi témákról tanácskoztak:
 
·        Állampolgárok tájékoztatása és annak formái vészhelyzetekben, egész életre szóló képzések lehetősége
·        Tapasztalatok a harmonizált műszaki szabványok bevezetéséről a gyakorlatban a tűzbiztonság területén.
·        Nemzetközi konferenciák szerepe a tűzmegelőzésben, a szervezők és a helyszín összhatása a hatékonyabb tájékoztatás érdekében 
·        Szakmai szövetségek fontossága a tűzbiztonsági berendezések területén, beleértve az álami szervekkel való eggyüttműködést
·        Javasolt dokumentumok építmények kivitelezésénél tűzbiztonsági szempontokból
 
Az első témánál Kaiser ezredes ismertette a jelenlévőkkel a cseh tűzoltóság tevékenységeit, valamint a készülő projekteket a megelőzés és tájékoztatás területéről.
 
A cseh OKF igyekszik a tömegtájékoztatás új formáit bevonni az állampolgárok oktatásánál a tűzvédelmi szabályok megismerésére, betartására vonatkozóan.
„Hasonló tudatossággal, mint ahogy az autóinkban bekapcsoljuk a biztonsági övet, úgy kellene odafigyelnünk a tűzvédelmi szabályok betartására legfőképpen a háztartásokban“ hangsúlyozta Rudolf Kaiser ezredes. 
 
A témához hozzászólt többek között a szlovák OKF megelőzési igazgatója Pavol Komár alezredes, lengyel kollégája  Pawel Janik ezredes, valamint Dr. Hoffmann Imre tábornok OKF főigazgató helyettes. Egyetértettek abban, hogy fontos az állampolgárokat tájékoztatni, különböző tömegtájékoztatási tevékenységet folytatni. Éppen ezért a média a legfontosabb eszköz, de sajnos, ahogy a hozzászólások is igazolták az egyes országokból a tömegkommunikációs eszközök a szórakozást és a kommersz műsorokat részesítik előnyben az oktatás előtt. Így minden országban probléma a hasonló oktató, tájékoztató programok finanszírozása.
 
A szabványokról szólva némely hozzászóló a tanúsítási szabályozások egységesítésére szólította fel a jelenlévőket a tűzvédelem területén az egyes országokban. A fő cél a pontos szabályozás mellett a fölösleges akadályok lebontása.
 
A résztvevők egyetértettek abban is, hogy jó lenne, ha az egyes közép-európai államok nem versenyeznének egymással a tűzvédelmi szakkiállítások területén. A látogatók létszáma stagnál, és teljesen fölösleges, hogy egy évben több kiállítás is legyen.
„Az internet elterjedése ellenére is a kiállítások pótolhatatlanok a megismerés szempontjából, a termékeket saját szemmel kell látni“, hangsúlyozta ebben a részben  a magyar szövetség elnöke Zellei János.
 
Ugyanakkor volt mód a résztvevő szervezetek bemutatkozására is:
 
„A Tűzvédelmi Vállalkozók Országos Szövetsége a szakmában tevékenykedő válalkozókat tömöríti. Már több éve rendszeresen találkozunk a közép európai szövetségek elnökeivel, ennek keretében megalakult a Közép-Kelet Európai szövetségek együttműködése,melynek jelenleg Csehország a soros elnöke. Mivel az állami szervezetekkel való együttműködés elengedhetetlen számunkra, ezért határoztuk el, hogy szervezünk egy közös találkozót a tűzoltó szövetségek képviselőivel együttesen.,“ magyarázza a szervezésre utaló motivációkat a cseh szövetség elnöke František Kregl.
 
 „Úgy gondolom, hogy az állami szervezetnek és a szakmai szövetségnek közös célja biztosítani az állampolgárok biztonságát és az építészeti tűzvédelem magas színvonalát. Csehországhoz hasonlóan a többi ország is komolyan foglalkozik a háztártásokban bekövetkezett nagyszámú halálestek problémájával“, hangsúlyozta a találkozó másik szervezője, Rudolf Kaiser ezredes a cseh OKF megelőzési főigazgatója.
 
 
„A találkozót követően jók az érzéseim.  A szakmai találkozások egy teljesen új formája volt, abszolút teljesítette a célját. A résztvevők elismerték, hogy egyedüli alkalmuk nyílt azonos területen dolgozó kollégájukkal való információ- és tapasztalatcserére, különböző területekről. Megegyeztünk, hogy ebben a felállásban rendszeresen fogunk találkozni. A következő találkozó jövőre Varsóban lesz,“ foglalta össze Rudolf Kaiser, megelőzési igazgató, Csehország OKF.
  
Bővebben az Interneten
 
A csehországi tűzoltóság az integrált katasztrófavédelmi rendszernek az alapegysége. Alapküldetése az életvédelem, a lakosság egészségének,vagyonának védelme a tűzesetek elől, hatékony segítségnyújtás rendkívüli helyzetekben. Bővebben a tűzoltóságról:  www.hzscr.cz
 
 
A Tűzvédelmi Vállalkozók Országos Szövetsége olyan szövettség, melynek tagjai magánszemélyek és vállalkozások a tűzvédelem területén egész Csehországból. Bővebben a szövetségről:  www.komora-po.cz

Vissza

Ezt a hírt eddig 1450 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: